Οι δουλειές είναι πολλές και ο χρόνος λίγος. Σήμερα οι περισσότερες εργαζόμενες γυναίκες βάζουν τον εαυτό τους και την υγεία τους σε δεύτερη μοίρα, ειδικά αν είναι και μητέρες. Πρέπει όμως να αναλογιστούν ότι όσο σημαντικό κι αν είναι ένα μεγάλο project στη δουλειά ή το παιδί τους, που τις κρατά απασχολημένες στο σπίτι, άλλο τόσο σημαντική είναι η υγεία τους η οποία πρέπει να μπει στην πρώτη θέση των προτεραιοτήτων τους.
Μία στις τρεις ξεχνά…

Ερευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Υγείας της Γυναίκας των ΗΠΑ δείχνει ότι περίπου η μία στις τρεις γυναίκες που ερωτήθηκαν δεν είχε προγραμματίσει ακόμη το ραντεβού της με τον γυναικολόγο.
Ο βασικότερος λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη φροντίδα της οικογένειάς τους και συχνά ξεχνούν τον ίδιο τους τον εαυτό.
Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν σε όλες τις γυναίκες να προγραμματίσουν άμεσα μια επίσκεψη στον γυναικολόγο τους. Ο έλεγχος ρουτίνας είναι ο μόνος σύμμαχός τους στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Σύμφωνα με τον μαιευτήρα-γυναικολόγο κ. Κωνσταντίνο Κοντοράβδη, το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο σε όλες τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, τουλάχιστον ως την ηλικία των 65 ετών. Πέρα από το τεστ Παπ, κάθε γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της για έλεγχο και οδηγίες σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου. «Το τεστ Παπ είναι τόσο σημαντικό γιατί ανιχνεύει αλλοιώσεις πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων» τονίζει.
Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα, τα βασικότερα των οποίων είναι η μη φυσιολογική αιμορραγία, τα πολλά κολπικά υγρά, ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και ο γενικευμένος πόνος στην πυελική χώρα, ο καρκίνος έχει ήδη προχωρήσει.

Εμβολιασμός κατά του ιού HPV

Ο πιο εύκολος τρόπος να περιορίσει μια νέα γυναίκα τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV. Οπως αναφέρει ο κ. Κοντοράβδης, ο εμβολιασμός συνιστάται σε γυναίκες και άνδρες ακόμη και από την ηλικία των 9 ετών και πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, χωρίς να αποκλείεται ο εμβολιασμός ως και την ηλικία των 26 ετών, παρ’ ότι ως τότε το άτομο είναι πιθανότερο να έχει εκτεθεί ήδη στον ιό.
Βέβαια, το εμβόλιο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα άλλα μέτρα πρόληψης. Εκτός από τον εμβολιασμό, οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ Παπανικολάου και να χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, σημειώνεται ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

HeliosPlus