Το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με ψήφισμά του που ενέκρινε σήμερα, Τετάρτη, με συντριπτική πλειοψηφία πήρε αποστάσεις από την πρόθεση του δημοτικού συμβουλίου Κω για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη λειτουργία hot spot στο νησί, διαφοροποιούμενο με τον τρόπο αυτό με κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία που διαμορφώνει κλίμα διχασμού στην τοπική κοινωνία και εντείνει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Στο ψήφισμά του το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου επισημαίνει ότι επ’ ουδενί δεν πρέπει να επαναληφθούν στο νησί τα φαινόμενα του καλοκαιριού του 2015, ενώ τάσσεται υπέρ της ανάγκης δημιουργίας δομής διαχείρισης των ροών, με την προϋπόθεση της παραμονής προσφύγων και μεταναστών κατά το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα, των 48-72 ωρών, θέση με την οποία –όπως επισημαίνεται– συμφωνεί και ο Δήμος Κω ο οποίος «έχει προτείνει δέκα εναλλακτικούς χώρους δημιουργίας της δομής ταυτοποίησης».

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ψήφισαν «παρών».

Το κείμενο του ψηφίσματος

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μείζον προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί σήμερα η χώρα και ολόκληρη η Ευρώπη και με γνώμονα την προστασία της τοπικής κοινωνίας της Κω, στέκεται με σοβαρότητα απέναντι στα γεγονότα, επιδιώκοντας για άλλη μια φορά να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος και εκτόνωσης της κρίσης.

Με αυτό ως δεδομένο, το Περιφερειακό Συμβούλιο επικεντρώνεται σε όσα συμφωνούμε και μας ενώνουν και αντιτίθεται στην καλλιέργεια περαιτέρω διχαστικών διλημμάτων.

Συμφωνούμε όλοι ότι τα γεγονότα που σημάδεψαν την Κω μέσα στο 2015 δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να επαναληφθούν μέσα στο 2016.

Συμφωνούμε όλοι ότι απαιτείται η δημιουργία δομής διαχείρισης του προβλήματος, με την προϋπόθεση της παραμονής προσφύγων και μεταναστών κατά το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα. Θέση με την οποία συμφωνεί και ο Δήμος Κω ο οποίος προτείνει δέκα εναλλακτικούς χώρους δημιουργίας της δομής ταυτοποίησης.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πολύ νωρίς, από το καλοκαίρι του 2015 είχε προτείνει τη λύση που σήμερα προωθείται ως η μόνη ρεαλιστική υπό τις παρούσες συνθήκες, που, αν η υλοποίησή της είχε επιτευχθεί, η βάση στην οποία θα συζητούσαμε όλοι σήμερα, θα ήταν εντελώς διαφορετική.

Δεδομένης της σοβαρότητας και της κρισιμότητας τους προβλήματος, η διαχείριση του οποίου υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια ενός νησιού, στόχος και ευθύνη όλων μας είναι να εργαστούμε πάνω σε όσα μας ενώνουν, για να προστατεύσουμε τον τόπο μας και τον κωακό λαό, που έχει πληρώσει μέχρι σήμερα βαρύτατο τίμημα, από την επανάληψη ανεξέλεγκτων καταστάσεων και τις δυσμενείς συνέπειες αυτών σε βάθος χρόνου.

Συμφωνούμε ότι τα ΜΑΤ δεν έχουν καμία θέση στο νησί της Κω.

Οφείλουμε όλοι να πούμε “όχι στον διχασμό” και μαζί να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης, με σεβασμό στο φαινόμενο το ίδιο, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, με προσήλωση στις αρχές του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου».

Η απόφαση για τοπικό δημοψήφισμα για το hot spot

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατασκευή hot spot στο νησί της Κω, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Κω κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του και δόθηκε σχετική εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε: «Εφόσον κυβερνητικοί παράγοντες και ο τοπικός βουλευτής θεωρούν ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Κω τάσσεται υπέρ του hot spot, έχω δώσει οδηγίες στον γενικό διευθυντή του δήμου να διερευνήσει τις διαδικασίες διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος άμεσα, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες αν είναι υπέρ ή κατά του hotspot που πάει να γίνει» δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης

Παρών στο δημοτικό συμβούλιο ήταν και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών, ο οποίος ανέφερε πως έχουν ήδη συγκεντρωθεί 7.000 υπογραφές πολιτών του νησιού, οι οποίοι τάσσονται κατά του hot spot.

Στην Κω επικρατεί ένταση τις τελευταίες ημέρες, καθώς κάτοικοι αντιδρούν έντονα στην κατασκευή hotspot για την καταγραφή μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο νησί από τα απέναντι τουρκικά παράλια στο στρατόπεδο 148.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό και σημείωσε: «Στην Κω βρήκαμε πόρτα».

Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος του νησιού εξήγησε ότι έχει καταθέσει πρόταση με δέκα θέσεις για εγκατάσταση, «αλλά έχουμε διαφωνία ως προς το χαρακτηρισμό hotspot, που και θα εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους, και το ευαίσθητο τουριστικό νησί θα έχει πρόβλημα. Θέλουμε να χαρακτηριστεί χώρος αβλαβούς διέλευσης για παραμονή ένα 24ωρο, ώστε να φύγει η Κως από το κάδρο των hotspots, κάτι που ζητούν και όλοι οι μεγάλοι tour operators».

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει εθνικό σχεδιασμό ως τώρα «και τώρα αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τον εκβιασμό της Ευρώπης προς τη χώρα, δέχεται τώρα εκβιασμό η Κως». Τέλος, ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή δεν εμποδίζει το hotspot. «Ο δήμος κατέθεσε τις απόψεις του και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση κάνει τις εργασίες. Δεν τους εμπόδισε κανείς».

Συλλαλητήριο στη Κω ενάντια στη δημιουργία hot spot

Συλλαλητήριο, το μεγαλύτερο των τελευταίων ετών σύμφωνα με τους κατοίκους, οργανώθηκε την Τετάρτη στη Κω, ενάντια στη δημιουργία hot spot και στην παρουσία των ΜΑΤ στο νησί. Μπροστά από το δημαρχείο, ακούστηκαν συνθήματα όπως «ελάτε να δείτε αν είμαστε μόνο 30 και ακροδεξιοί».
Αστυνομικό Τμήμα, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές που κρατούνται για επεισόδια από το βράδυ της Κυριακής. Στο μεταξύ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου απέρριψε το αίτημα του Δήμου Κω για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τη λειτουργία hot spot στο νησί. Την ίδια ώρα, από το πρωί έχει ανοίξει ο δρόμος στο Πυλί και μπήκαν νέα μηχανήματα στο πρώην στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή για να συνεχίσουν τις εργασίες για την ολοκλήρωση του hot spot.