Παρέλυσε η χώρα την Πέμπτη λόγω της γενικής απεργίας που είχαν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κόντρα στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

16:00 Για προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να πλήξει την ελευθεροτυπία και να τρομοκρατήσει τους λειτουργούς της ενημέρωσης, κάνει λόγο ο Δήμος Αθηναίων, σε ανακοίνωσή τους με την οποία καταδικάζει την επίθεση που δέχθηκε από ομάδα κουκουλοφόρων, ο δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» Δημήτρης Πέρρος, την ώρα που κάλυπτε δημοσιογραφικά τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό

15:55 Ομάδες αντιεξουσιαστών έχουν στήσει οδοφράγματα στην οδό Στουρνάρη, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Παράλληλα, στην οδό Πατησίων βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

15:51 Αγνωστοι πέταξαν μολότοφ και έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στην οδό Σολωμού στα Εξάρχεια.

15:03 Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν γίνει προσαγωγές δύο ατόμων

15:01 Ολοκληρώθηκαν οι στγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας – Αναμένεται να δοθούν σε κυκλοφορία και οι δρόμοι

14:55 Λίγο πριν τις 15.00 περίπου 40 άτομα επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠαΣοΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη

14.15 Εστίες έντασης σε διάφορα σημεία της Πανεπιστημίου

14:05 Επεισόδια στην κάτω μεριά της πλατείας Συντάγματος. Σκηνικό έντασης και στην Οθωνος. Παράλληλα σημειώνονται επεισόδια μεταξύ αντιεξιουσιαστών και ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου με ρήψεις δακρυγόνων και μολότοφ.

13.45 Το μπλοκ των αντιεξουσιαστών ανεβαίνει τη Σταδίου συνοδεία ΜΑΤ

13.30 Μικρής έκτασης επεισόδια στη συμβολή των οδών Πεσμαζόγλου και Σταδίου

13:10 Σύμφωνα με πληροφορίες νωρίτερα στην συγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στο Αρχαιολογικό Μουσείο δημοσιογράφος από τον Αθήνα 9,84 δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές και τραυματίσθηκε ελαφρά.

13:00 Συνεχίζεται η πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα

11.30 Η κεφαλή της πορείας των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ έχει φτάσει στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι διαδηλωτές που συμμετέχουν στις σημερινές πορείες ξεπερνούν τις 60.000

12.25 Ξεκίνησε η πορεία της ΑΔΕΔΥ. Ακολουθεί μπλοκ αντιεξουσιαστών. Εντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

12:20 Σύμφωνα με πληροφορίες αγρότες τοποθέτησαν πανό στην είσοδο της Ακρόπολης και απομακρύνθηκαν από αστυνομικούς χωρίς να γίνουν προσαγωγές.

12:05 Κλειστά είναι όλα τα καταστήματα στην Κόρινθο και το Κιάτο, δεν υπάρχει ανοικτό ούτε καφενείο για καφέ και αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Κορίνθου συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Εθνική τράπεζα στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης που έχει γεμίσει ασφυκτικά, με την συμμετοχή όλων των εργατικών κέντρων του νομού και περισσότερων από σαράντα σωματείων της Κορινθίας, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενοι του Καζίνο Λουτρακίου. Με την ολοκλήρωση των ομιλιών οι απεργοί θα κατευθυνθούν στον Ισθμό στο μεγάλο μπλόκο των αγροτών όπου ήδη υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κόσμου.

11.35: Εντυπωσιακή η συμμετοχή στην πορεία του ΠΑΜΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεφαλή της πορείας είναι στις Στήλες Ολυμπίου Διός και το τέλος είναι ακόμα στην Ομόνοια.

11.10 Το κέντρο έχει κλείσει. Τα συλλαλητήρια είναι σε εξέλιξη. Έντονη η παρουσία της Αστυνομίας.

11:09 Με πάνω από 20.000 διαδηλωτές η πορεία του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα

11:00 κεντρική συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

10:45 «Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο-έκτρωμα» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος βρέθηκε στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

10:35 Κλειστές οι Πανεπιστημίου και Σταδίου

10:30 Συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

10:02 Λειτουργία του Μετρό

10:00 Κλειστοί οι δρόμοι Αγ. Κωνσταντίνου και Αθηνάς

09:00 Ξεκίνησε η λειτουργία του τραμ και των λεωφορείων

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα

Χιλιάδες κόσμου έδωσαν το παρών στα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Σε αρκετές πόλεις τα καταστήματα έμειναν κλειστά, ενώ και οι αγρότες πήραν μέρος στις κατά τόπους διαδηλώσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, η πορεία που έκαναν ιδιοκτήτες-οδηγοί ταξί, επαγγελματίες και βιοτέχνες ξεκίνησε από τη συμβολή των Τσιμισκή και Αριστοτέλους και έφτασε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου οι διαδηλωτές ανάρτησαν μια ελληνική σημαία στα κάγκελα. Στο υπουργείο κατέληξαν και οι πορείες του Εργατικού Κέντρου και της ΕΔΟΘ, του ΠΑΜΕ και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ενώ προς το κέντρο της πόλης κινήθηκαν και αγρότες με τα τρακτέρ τους.

Στον Έβρο, υψηλά ήταν τα ποσοστά αποχής των υπαλλήλων στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες και των πέντε δήμων. Για πρώτη φορά κλειστά έμειναν στο σύνολό τους τα καταστήματα, καθώς και οι επιχειρήσεις καφέ εστίασης σε ολόκληρο τον νομό. Συλλαλητήρια έγιναν σε κεντρικά σημεία σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Διδυμότειχο.

Παρέλυσε από το πρωί η Λάρισα, καθώς όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι συμμετείχαν μαζικά στις δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Οι συμμετέχοντες και στις δύο συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας -μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών-, δυναμική ήταν η παρουσία αγροτών, τόσο από το μπλόκο της Νίκαιας, όσο και από το μπλόκο των Τεμπών, ενώ έφτασαν και περίπου 20 τρακτέρ που με μαύρες σημαίες και συνεχή κορναρίσματα έδιναν τον τόνο. Στη γενική απεργία συμμετέχουν τα καφέ της πόλης, που παραμένουν κλειστά στο κέντρο, τα εμπορικά καταστήματα και τα περίπτερα.

Στη Λαμία, η αγορά της πόλης «νέκρωσε», καθώς όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά με απόφαση του τοπικού εμπορικού συλλόγου, ενώ κλειστές παραμένουν και οι βιοτεχνίες. Ο Δικηγορικός Σύλλογος προχώρησε σε κατάληψη τόσο του Πλημμελειοδικείου, όσο και του Εφετείου.

Στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκαν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις. Η πρώτη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το εργατικό κέντρο, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί γιατροί, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι κ.ά. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, όπου επικεφαλής είχαν τεθεί αγρότες από τη Δυτική Αχαΐα, οι οποίοι είχαν έλθει στην Πάτρα με τα αγροτικά μηχανήματά τους.

Η δεύτερη συγκέντρωση έγινε από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου, με τη συμμετοχή εργαζομένων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, επαγγελματοβιοτεχνών, φοιτητών, ανέργων, συνταξιούχων κ.ά. Στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της Πάτρας πήραν μέρος και αγρότες με τα τρακτέρ τους και οδηγοί φορτηγών με τα οχήματά τους. Δικηγόροι της Πάτρας συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του νέου ασφαλιστικού. Λόγω της 24ωρης απεργίας, σχεδόν όλα τα καταστήματα της πόλης παραμένουν κλειστά.

Στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε παμμεσσηνιακή απεργιακή κινητοποίηση υπαλλήλων, εργατών, επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και ιδιοκτητών ταξί, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης.

Οι συγκεντρωμένοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης, έκαναν πορεία προς την κεντρική πλατεία Αγ. Γεωργίου, όπου συναντήθηκαν με το κομβόι των τρακτέρ των μεσσήνιων αγροτών που είχε καταφθάσει από το μπλόκο του Ασπροχώματος, αλλά και με 10 φορτηγά που προηγουμένως περιόδευσαν κορναρίζοντας στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας. Μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν ξεχωριστά συγκέντρωση στην πλατεία 23ης Μαρτίου και στη συνέχεια διαδήλωσαν, διερχόμενοι και από την κεντρική πλατεία της πόλης.

Στην Τρίπολη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έλαβε χώρα στο Εργατικό κέντρο Αρκαδίας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το σύνολο των καταστημάτων έμεινε κλειστό, όπως μοίως και τα καφέ, ακόμα και τα περίπτερα έχουν βάλει λουκέτο. Το ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού και πορεία στο κέντρο της πόλης, με τρακτέρ να προπορεύονται.

Στη Σπάρτη περισσότερα από τετρακόσια τρακτέρ και πολλά αγροτικά αυτοκίνητα μπήκαν στην πόλη συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση και τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στο πάρκο του ΟΤΕ, όπου είχαν φτάσει και οι οδηγοί ταξί και φορτηγών, αλλά και οι υπόλοιποι απεργοί. Τα καταστήματα και τα καφέ έμειναν κλειστά, ενώ μεγάλη ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία.

Στην Κόρινθο, κλειστά είναι όλα τα καταστήματα, ενώ έγινε και μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης. Οι απεργοί κατευθύνθηκαν με αυτοκίνητα και ταξί στον Ισθμό στο μεγάλο μπλόκο των αγροτών.

Στο Άργος, μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δερβενακίων, από το σύνολο των συνδικαλιστικών φορέων της Αργολίδας που έκαναν και πορεία στο κέντρο, ενώ και δεύτερη συγκέντρωση με πολύ κόσμο πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ. Κλειστά παραμένουν όλα τα καταστήματα και τα καφέ της πόλης.

Στα Ιωάννινα, χιλιάδες διαδηλωτές από όλους τους επαγγελματικούς χώρους, συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς και κόμματα, τρακτέρ φορτηγά ,ταξί και λεωφορεία μπλόκαραν το πρωί το κέντρο της πόλης, ενώ όλες οι επιχειρήσεις είναι κλειστές.

Στην Πρέβεζα, από τέσσερα διαφορετικά σημεία ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και ακολούθησαν πορείες στο κέντρο της πόλης μαζί με τα τρακτέρ.

Στην ‘Αρτα, έγινε μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση από συνδικαλιστικά σωματεία και φορείς στο κέντρο της πόλης. Η πορεία του πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο κατέληξε στο μπλόκο των αγροτών.

«Νεκρή» πόλη θύμισε ο Βόλος, αφού παρέλυσε κάθε παραγωγική διαδικασία εξαιτίας της πανεργατικής απεργίας. Στο λιμάνι συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Βολιώτες από όλους τους τομείς παραγωγής και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία χιλιομέτρων στις κεντρικές λεωφόρους, μέχρι και το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στην πορεία συμμετείχαν βιομηχανικοί εργάτες, αγρότες από το μπλόκο των Μικροθηβών και το Πήλιο, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, έμποροι και άλλοι εργαζόμενοι. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες αλιείς είχαν αποκλείσει το λιμάνι με τα καϊκια τους, ενώ και όλα τα καταστήματα της πόλης έκλεισαν. Και το ΠΑΜΕ οργάνωσε ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Πανεπιστημίου και πορεία στο κέντρο του Βόλου.

Η κινητοποίηση

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν, επίσης, η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και η ΕΣΕΕ (έμποροι) οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή, τρίτη, συγκέντρωση στην οδό Μητροπόλεως 42 μπροστά στα γραφεία της ΕΣΕΕ.

Κλειστά θα μείνουν, επίσης, τα εμπορικά και άλλα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη με αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών. Για τις 9 το πρωί οι επαγγελματίες έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρία με τα αυτοκίνητα τους έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Το ΠΑΜΕ στις 10.30π.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες θα συγκεντρωθούν στις 10.30 στη συμβολή της Τσιμισκή με τη Βενιζέλου. Στην Καμάρα καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Στην Αθήνα ετοιμάζονται να κατέβουν οι αγρότες από τα μπλόκα όλης της χώρας προκειμένου να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Την Πέμπτη δεν θα κινηθούν καθόλου τα τρόλεϊ, τα τρένα, o Hλεκτρικός (ΗΣΑΠ, γραμμή 1), οι συρμοί του Προαστιακού και τα ταξί, οι εργαζόμενοι των οποίων θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Το Μετρό θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι.

Τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας και του Πειραιά θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (το βράδυ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 8 μ.μ.)

Το Τραμ πραγματοποιεί δρομολόγια από τις 09:00 έως τις 21:00, κυρίως για να εξυπηρετήσει τους διαδηλωτές που θα πάρουμε μέρος στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Στην 24ωρη απεργία της ερχόμενης Πέμπτης θα συμμετέχουν και οι περίπου 30.000 ιδιοκτήτες ταξί όλης της χώρας.

Χωρίς αστικά λεωφορεία (κινούνται μόνο ελάχιστα ανά γραμμή με προσωπικό ασφαλείας) και ταξί και η Θεσσαλονίκη, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Τα δρομολόγια των γραμμών που θα εξυπηρετούνται με το προσωπικό ασφαλείας, θα εκτελούν το πρώτο δρομολόγιο από 04:45 και το τελευταίο 23:00 περίπου.

Κλειστά είναι επίσης τα εμπορικά και άλλα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη με αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου, των επαγγελματιών και των βιοτεχνών. Για τις 9 το πρωί οι επαγγελματίες έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρία με τα αυτοκίνητα τους έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Το ΠΑΜΕ στις 10.30π.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες θα συγκεντρωθούν στις 10.30 στη συμβολή της Τσιμισκή με τη Βενιζέλου. Στην Καμάρα καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Νέα 48ωρη απεργία έχει προαναγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στην απεργία της Πέμπτης θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ και οι λιμενεργάτες.

Κλειστά θα είναι και τα πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη τη χώρα, όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Από την εργασία τους απέχουν επίσης δικηγόροι μέχρι τη Δευτέρα και οι συμβολαιογράφοι μέχρι την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό.

Απεργία διαρκείας ξεκινούν την Πέμπτη και οι αυτοκινητιστές, καθώς ήδη αρκετές ομοσπονδίες Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην απεργία της Πέμπτης. Αντίστοιχη απόφαση έχει λάβει το Σωματείο Ιδιοκτητών Β.Ελλάδας, ενώ τις προσεχείς ημέρες αναμένονται οι αποφάσεις και των υπολοίπων σωματείων.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Δημόσια Νοσοκομεία, οι Προνοιακές Μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων και των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία στην απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν επίσης οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, οι οδοντίατροι, οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές.

Επίσης, οι γιατροί αποφάσισαν και αποχή από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέχρι την Τετάρτη.

Στην απεργία συμμετέχουν, επίσης, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι μηχανικοί και οι φοροτεχνικοί.

Στο Μέγαρο Μουσικής ακυρώνονται οι παραστάσεις «Ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» και «Ο γάμος του Φίγκαρο» λόγω της συμμετοχής των εργαζόμενων στην απεργία.

Εικοσιτετράωρη απεργία έκαναν και οι δημοσιογράφοι από τις 6 το πρωί της Τετάρτης μέχρι τις 6 το πρωί της Πέμπτης. Η απεργία κηρύσσεται σε όλα τα ΜΜΕ, δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στα Γραφεία Τύπου. Την Τετάρτη η ΕΣΗΕΑ οργανώνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας.

Γεννηματά: Ζητά απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

«Η Κυβέρνηση έσπειρε ανέμους και τώρα θερίζει θύελλες. Παρουσίασε ένα Σχέδιο για το Ασφαλιστικόπρόχειρο, χωρίς στρατηγική, χωρίς ποσοτικοποιημένoυς στόχους. Σχέδιο που στοχοποιεί και εξοντώνει κοινωνικές ομάδες, που ευνοεί την εισφοροδιαφυγή και την φοροδιαφυγή, που μετατρέπει τις συντάξεις των νέων γενεών σε φιλοδώρημα.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποδομεί το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και οδηγεί σε νέες δυσμενείςπαρεμβάσεις για τις συντάξεις στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μοναδική της επιδίωξη να καλύψει το κενό των 2 δις που η ίδια δημιούργησε με τις επιλογές της.

Για άλλη μια φορά λέμε: Πάρτε την πρόταση σας πίσω !

Ακούστε την κατακραυγή απ’ όλους τους πολίτες, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επιστήμονες, τους νέους ανθρώπους.

Αυτούς που σήμερα διαδηλώνουν σ’ όλη την Ελλάδα. Και ξεκινήστε επιτέλους έναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της χωρίς αποκλεισμούς .

Εμείς με δεδομένη την αντίθεσή μας στις παράλογες απαιτήσεις και νεοφιλελεύθερες εμμονές του ΔΝΤ, καταθέσαμε τις προτάσεις μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Κυβέρνηση κάθε μέρα που περνάει απομονώνεται πολιτικά και κοινωνικά και αδυνατεί να δώσει λύσεις».

Λαφαζάνης: Πολιτικός και κοινωνικός σεισμός από την απεργία

Η γενική απεργία της Πέμπτης κόντρα στο Ασφαλιστικό «έφερε πρωτοφανή πολιτικό και κοινωνικό σεισμό στη χώρα» δηλώνει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος προβλέπει ότι «το 2016 θα είναι χρονιά ανατροπής».

«Η λαοθάλασσα στις απεργιακές συγκεντρώσεις ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τα τελευταία χρόνια» εκτιμά στην ανακοίνωσή του ο κ. Λαφαζάνης.

«Τα αντιασφαλιστικά, αντιεπαγγελματικά και αντιαγροτικά μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν.Έχουν απέναντι τους σύσσωμη σχεδόν την ελληνική κοινωνία.

»Η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πνέει τα λοίσθια και δεν έχει μέλλον. Βουλιάζει, επίσης, μέσα στη γενική απέχθεια όλο το μνημονιακό μπλοκ (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ,ΚΕΝΤΡΩΟΙ).

»Η γενική απεργία αποτελεί ένα μεγάλο σταθμό για ανατρεπτικές μνημονιακές εξελίξεις. Το 2016 θα είναι η χρονιά μιας γνήσιας συνεπούς δημοκρατικής ανατροπής με το λαό στο προσκήνιο.

»Ένα μεγάλο αριστερό ριζοσπαστικό προοδευτικό πατριωτικό δημοκρατικό πολιτικό μέτωπο και μεγάλοι λαϊκοί αγώνες θα σαρώσουν μέσα στο 2016 τα μνημόνια, τις μνημονιακές δυνάμεις και τα σενάρια για συνέχιση, με διευρυμένη μορφή, των μνημονιακών κυβερνήσεων.

»Η ΛΑΕ πρωτοστατεί σε αυτές τις ανατρεπτικές εξελίξεις, παρουσιάζοντας μια εντυπωσιακή ανοδική δυναμική μέσα στο λαό» καταλήγει η ανακοίνωση.


ΓΣΕΕ: Για το Ασφαλιστικό η μαζικότερη απεργία των τελευταίων ετών

Τη μαζική συμμετοχή στην απεργία τονίζει η ΓΣΕΕ κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών με βασικό σύνθημα «Ασφαλιστικό βιώσιμο χωρίς περικοπές, ασφάλιση και σύνταξη για όλες τις γενιές». Αντί για επαναφορά της 13ης σύνταξης, ήρθε λαιμητόμος για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος τονίζοντας ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί. «Αυτό το έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί και θα αγωνιστούμε για να αποσυρθεί» είπε.

Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που επέδωσε αντιπροσωπεία των Συνδικαλιστικών και Επιστημονικών Φορέων στη Βουλή, ζητείται απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου εδώ και τώρα, κατάργηση όλων των αντεργατικών μέτρων και απόρριψη των αδιέξοδων μέτρων του τρίτου μνημονίου.

Ειδικά για το Ασφαλιστικό στο ψήφισμα αναφέρεται ότι οι εργαζόμενοι της χώρας απαιτούν να μην γίνει «καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας, που θα καταστρέφει τους εργαζόμενους και θα υποθηκεύει το μέλλον των νέων γενεών».

«Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό όχι μόνο θα αυξήσουν την ανεργία, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία για τους μισθωτούς, θα οδηγήσουν σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, θα καταστρέψουν τους αγρότες, θα καταστήσουν παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και θα συμβάλλουν ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας» προστίθεται.

Επίσης ζητείται πλήρης αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας (επικαλούνται μάλιστα το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ‘κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη’) καθώς και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

ΓΣΕΕ: Καθολική συμμετοχή στην απεργία

«Με μια φωνή και απαιτώντας εδώ και τώρα την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, χιλιάδες άτομα έδωσαν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση των Συνδικαλιστικών και Επιστημονικών φορέων σήμερα στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μαζική, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, ήταν η συμμετοχή στην 24ωρη Γενική απεργία της ΓΣΕΕ» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας Εργατών.

«Με βασικό σύνθημα ‘Ασφαλιστικό βιώσιμο χωρίς περικοπές, ασφάλιση και σύνταξη για όλες τις γενιές’, εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, συνταξιούχοι, άνεργοι, πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση και πορεία των τελευταίων ετών, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους για τα άδικα, σκληρά και καταστροφικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και γενικότερα τα μέτρα τιμωρητικής λιτότητας που εφαρμόζει κατ΄ εντολή των δανειστών» προστίθεται.

Η ΓΣΕΕ «θα συνεχίσει τον αγώνα για να μην περάσουν τα καταστροφικά και αδιέξοδα μέτρα του ασφαλιστικού, θα αγωνίζεται μέχρι κυβέρνηση και δανειστές να κατανοήσουν ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλα βάρη στις πλάτες τους».

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος στη Βουλή όπου αντιπροσωπεία των Συνδικαλιστικών και Επιστημονικών φορέων, επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα της ΓΣΕΕ απέστειλαν σήμερα Συνδικάτα απ ΄όλη την Ευρώπη, ενώ τη στήριξή της στη Συνομοσπονδία και στους Έλληνες εργαζόμενους εξέφρασε με επιστολή της η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία.

Παναγόπουλος: Αντί για την 13σύνταξη, ήρθε λαιμητόμος…

«H μεγάλη κυβερνητική επαγγελία για κατάργηση των μνημονίων, οδήγησε σ ένα τρίτο επαχθές μνημόνιο. Αντί για την εκπλήρωση της προσδοκίας του κόσμου της εργασίας για επαναφορά της 13ης σύνταξης έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό που είναι μια λαιμητόμος για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα» ήταν η σκληρή δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, που πρόσφατα αντάλλαξε βαριές κουβέντες μέσω ανακοινώσεων με την κυβέρνηση.

«Ο κόσμος της εργασίας, οι επιστήμονες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, όλοι αντιδρούν και λένε προς την Κυβέρνηση: Αυτό το έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί και θα αγωνιστούμε για να αποσυρθεί» πρόσθεσε.

Το Ψήφισμα της Απεργιακής Συγκέντρωσης

Στο ψήφισμα διαμαρτυρίας που επέδωσε στη Βουλή αντιπροσωπεία των Συνδικαλιστικών και Επιστημονικών φορέων αναφέρεται:

«Οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες, οι αγρότες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώσαμε για ακόμη μία φορά τη φωνή διαμαρτυρίας μας, ενάντια στον οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, στις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα, στη φοροεπιδρομή, στις ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα ενάντια στα αδιέξοδα και καταστροφικά μέτρα του τρίτου και επαχθέστερου μνημονίου και αφού ακούσαμε τους ομιλητές εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

Οι εργαζόμενοι, από όποιον κλάδο και αν προέρχονται, είτε είναι μισθωτοί, είτε αυτοαπασχολούμενοι, είτε είναι εργάτες, είτε επιστήμονες, είτε αγρότες, δεν αντέχουν άλλο να σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη της δογματικής εμμονής της κυβέρνησης σε μέτρα και πολιτικές που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν δυσβάστακτο το παρόν και αβέβαιο το μέλλον.

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

Απόσυρση εδώ και τώρα του προσχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό

  • Καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας, που θα καταστρέφει τους εργαζόμενους και θα υποθηκεύει το μέλλον των νέων γενεών. Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό όχι μόνο θα αυξήσουν την ανεργία, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία για τους μισθωτούς, θα οδηγήσουν σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών-επιστημόνων, θα καταστρέψουν τους αγρότες, θα καταστήσουν παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και θα συμβάλλουν ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας.
  • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
  • Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!
  • Απόσυρση της σκανδαλώδους και αντικοινωνικής ρύθμισης που εξουδετερώνει το προνόμιο των εργατικών απαιτήσεων στην πτωχευτική διαδικασία.
  • Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
  • Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής κατά του παραγωγικού ιστού της χώρας, συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, εκχώρησης του δημόσιου πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους, πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.
  • Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
  • Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.

Ο αγώνας είναι μονόδρομος και οι διεκδικήσεις μας αδιαπραγμάτευτες» καταλήγει το ψήφισμα διαμαρτυρίας.

ΕΣΕΕ-ΓΣΕΒΕΕ: Εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά του Ασφαλιστικού

Τη μεγάλη ικανοποίησή τους για τη δυναμική συμμετοχή των μικρομεσαίων της αγοράς στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, στην οδό Μητροπόλεως, έξω από το κτίριο της ΕΣΕΕ, εκφράζουν η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

«Η σημερινή παρουσία τόσων εμπόρων και επαγγελματιών στο συλλαλητήριο των μικρομεσαίων της Αθήνας, αλλά και σε αντίστοιχα σε όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι ο κλάδος μας έχει φτάσει στο ‘μη περαιτέρω’. Ευελπιστούμε ότι οι ιθύνοντες θα αφουγκραστούν τη φωνή των μικρομεσαίων της αγοράς και θα πράξουν τα δέοντα. Όχι άλλη φορολογική ομηρεία! Όχι άλλο ασφαλιστικό αδιέξοδο!» τονίζουν οι Συνομοσπονδίες σε κοινή ανακοίνωσή τους με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι, δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες».

ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για δυναμική συνέχιση των αιτημάτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο επόμενο κρίσιμο τρίμηνο, στέλνοντας ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα από τη σημερινή επιτυχή κινητοποίηση του ελληνικού εμπορίου σε όλη την Ελλάδα.

«Κλειστόν λόγο Ασφαλιστικού»

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα καταστήματα κατέβασαν ρολά. «Η ανταπόκριση όλης της χώρας στο κάλεσμα της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή και το κλείσιμο των καταστημάτων πλησίασε ποσοστά καθολικής συμμετοχής» επισημαίνεται στη κοινή ανακοίνωση.

Εξίσου μεγάλη απήχηση, προστίθεται, είχαν και οι κινητοποιήσεις και σε τοπικό επίπεδο, όπως μεταξύ άλλων στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο, στη Λιβαδειά, στη Θήβα και στην Έδεσσα.

Στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν χιλιάδες έμποροι, βιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες από το σύνολο της επικράτειας, απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης καθώς και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς. Τους συγκεντρωμένους χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος κ. Γιώργος Ζωγράφος, ο αντιπρόεδρος ΠΟΦΕΕ κ. Αντώνης Μουζάκης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών κ. Πέτρος Σκουληκίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Μιχάλης Κιούσης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών κ. Σταύρος Πέρρος, ο πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων ΟΠΑΠ Αττικής κ. Γιώργος Σάμιος, ο πρόεδρος του σωματείου ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής κ. Μπάμπης Κωνσταντόπουλος, καθώς και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Εμπόρων κα Γεωργία Παπαδάκου.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν σύσσωμα τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Κορκίδης: Αντιδρούμε στο τέρας της ασφαλιστικής φορολογίας

Θερμές ευχαριστίες για τη δυναμική παρουσία στο συλλαλητήριο εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, στον χαιρετισμό του. «Σας ευχαριστώ που δίνουμε μαζί και ενωμένοι τη μάχη του ασφαλιστικού, τη μάχη όλων των γενεών του τόπου μας» τόνισε.

«Διαμαρτυρόμαστε και αγωνιούμε, γιατί βλέπουμε τα ίδια λάθη να διαπράττονται χρόνο με τον χρόνο, κυβέρνηση με την κυβέρνηση. Αγωνιούμε, γιατί καταλαβαίνουμε ότι συνεχίζεται η ίδια αδιέξοδη συνταγή που εξαντλεί τα εισοδήματά μας και συρρικνώνει τους τζίρους μας. Αγωνιούμε, γιατί πριν έξι, πριν τρία χρόνια, αλλά και πριν ένα χρόνο, λέγαμε τα ίδια πράγματα σαν να έχει παγώσει ο χρόνος της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής.»

»Μετά από τόσες θυσίες, μετά από τόσες απώλειες, μετά από τόση αγωνία το αποτέλεσμα είναι το απόλυτο μηδέν. Όμως, να ξέρουν ότι η αγωνία και η αγανάκτησή μας θα γίνουν φωνή διαμαρτυρίας ακόμα και εάν χρειαστεί να επαναληφθούν κινητοποιήσεις σαν τη σημερινή. Φαίνεται ότι ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας που συνδέει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας με τις ενέργειες των δανειστών και της εκάστοτε κυβέρνησης είναι η διαμαρτυρία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Επισημαίνοντας δε ότι «δεν συνηθίζουμε να κλείνουμε τα μαγαζιά μας, ούτε να κλείνουμε τους δρόμους χωρίς κάποιο σοβαρό λόγο. Δεν κάναμε ποτέ κατάχρηση των δικαιωμάτων μας. Επιζητούμε την κοινωνική ειρήνη και πιστεύουμε στον κοινωνικό διάλογο με τεκμηριωμένες προτάσεις. Αλλά στου ‘κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα’» τόνισε ότι:

«Έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας. Έχουμε απογοητευτεί γιατί δεν βλέπουμε προκοπή. Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ, δεν βλέπουμε προοπτική. Έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα, να καταθέτουμε προτάσεις, να αναπτύσσουμε επιχειρήματα».

Το νέο ασφαλιστικό σχέδιο, προειδοποίησε ο κ. Κορκίδης, «όχι μόνο δεν δίνει λύση σε ένα χρονίζον πρόβλημα αλλά αντίθετα οδηγεί σε ασφαλιστικό και φορολογικό αδιέξοδο που πλέον πάνε πακέτο ως προαπαιτούμενο της 1ης αξιολόγησης.»

«Αντιδρούμε στο τέρας της «ασφαλιστικής φορολογίας» που θα έχει ως αποτέλεσμα να κλείσει και τις ανοιχτές ΜμΕ. Οι μικρομεσαίοι αυταπασχολούμενοι και εργοδότες δεν υπήρξαμε ποτέ οι ευνοημένοι του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά δεν θα συνεχίσουμε να είμαστε διαρκώς οι αδικημένοι» τόνισε.

Κατηγόρησε δε τους εκάστοτε κυβερνώντες ότι χρησιμοποιούν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ως σάκο του μποξ, φορτώνοντας τους συνεχώς υπερβολικές και παράλογες ευθύνες και υποχρεώσεις.

«Είμαστε ο εύκολος φορολογικός και ασφαλιστικός στόχος που αποτελεί πανάκεια για οποιαδήποτε υστέρηση εσόδων. Είμαστε ένα «πουγκί» το οποίο δύσκολα γεμίζουμε και αιωνίως κάποιοι εύκολα αδειάζουν» ανέφερε.

Επισημαίνοντας τη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την οικονομία και την απασχόληση τόνισε «ας καταλάβουν, λοιπόν, όλοι ότι κάνουν μεγάλο λάθος, όταν μας συκοφαντούν, όταν μας εξαντλούν και μας εξοντώνουν, γιατί είμαστε η μόνη απάντηση στο πρόβλημα της χώρας, που πρέπει να ενισχυθεί έμπρακτα και όχι να εξοντωθεί».

Για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο κ. Κορκίδης επισήμανε ότι «το Ασφαλιστικό, αποτελεί μείζον εθνικό ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπισθεί έγκαιρα, με γνώση, συναίνεση, υπεύθυνη στάση και με σεβασμό στη διαδοχή και αλληλεγγύη των γενεών. Είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου στη κυριολεξία, που απαιτεί τη συνδρομή, τη συνεννόηση και τη συμμετοχή όλου του επιχειρηματικού, αγροτικού και επιστημονικού κόσμου, των εργοδοτών και εργαζομένων της χώρας, για την επίλυσή του».

Η ΕΣΕΕ, υπενθύμισε, κατέθεσε δέκα σοβαρές προτάσεις και τρείς αδιαπραγμάτευτες διορθώσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως βάση συζήτησης ενός νέου Ασφαλιστικού.

Συγκεκριμένα:

  • Να ενταχθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών στον ΟΑΕΕ, από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης, ως ασφαλιστικός χρόνος.
  • Αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα να υπολογίζεται στο «μετά φόρων εισόδημα».
  • Να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με λογιστικές διαφορές φορολογικών ελέγχων.
  • Αναθεώρηση του αυθαίρετου δεκαπλασιασμού για πλαφόν και εξέταση μιας νέας κλίμακας πολλαπλασιαστή από 2 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω.
  • Επανεκτίμηση του ποσοστού 6,95% για την περίθαλψη, καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές για όσους έχουν.
  • Κατάργηση όλων των έκτακτων εισφορών ως βοήθημα, που δεν χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο σκοπό.
  • Επέκταση του εργόσημου και σε άλλες εργασίες πέρα των αγροτικών δραστηριοτήτων.
  • Υπολογισμός της δυσανάλογης επιβάρυνσης των νέων συνταξιούχων και να αναλυθεί το ποσοστό αναπλήρωσης.
  • Να μην υπάρξουν εκπτώσεις και εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων και ομάδων στο νέο ασφαλιστικό.
  • Απλή και κατανοητή κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας με σεβασμό στην αλληλεγγύη των γενεών.

«Καλούμαστε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα. Ένα βιώσιμο ασφαλιστικό και ένα δίκαιο φορολογικό είναι στόχος και ζητούμενο μαζί. Οι στιγμές που βιώνουμε οι μικρομεσαίοι της αγοράς είναι κρίσιμες. Οι πιέσεις είναι αφόρητες και τα εμπόδια πολλά. Σας καλώ να μην τους δώσουμε την ικανοποίηση της παραίτησης. Σας καλώ να δείξουμε όλοι μαζί ότι δεν χάνουμε το κουράγιο μας. Δεν το βάζουμε κάτω. Δεν παραδινόμαστε άνευ όρων» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Καββαθάς: Το Ασφαλιστικό οδηγεί σε λουκέτα, ανεργία, φτώχεια

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό οδηγεί σε περισσότερα λουκέτα, σε περισσότερη ανεργία και σε αύξηση της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς μάλιστα να επιλύει το ασφαλιστικό πρόβλημα, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Το κυβερνητικό σχέδιο, υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς, με τις εισφορές να τις τοποθετεί στο 26,95% δημιουργεί μια δυσβάσταχτη επιβάρυνση για τα μεσαία εισοδήματα και τιμωρεί τους επαγγελματίες εκείνους που μέχρι σήμερα κατέβαλαν κανονικά και εμπρόθεσμα τις εισφορές τους.

Παράλληλα, επισήμανε, η μείωση των μελλοντικών συντάξεων μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού δεν δημιουργεί κανένα κίνητρο στους σημερινούς ασφαλισμένους για καταβολή των εισφορών τους με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού αυτών.

Με άλλα λόγια, προειδοποίησε ο κ. Καββαθάς, υπάρχουν βάσιμοι κίνδυνοι για αύξηση της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης επιχειρηματικότητας και της μετανάστευσης επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

«Με τη σημερινή μας κινητοποίηση δηλώνουμε παρόντες και έτοιμοι για έναν εθνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, που θα λάβει υπ’ όψιν του τα οικονομικά δεδομένα, αλλά θα λειτουργήσει χωρίς δογματικά προαπαιτούμενα τόσο από τους «φίλους» δανειστές, όσο και από τους εγχώριους δημόσιους παράγοντες.»

»Για εμάς το ασφαλιστικό, δεν πρέπει είναι αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και ασύμμετρης προχειρότητας. Είναι το πιο κρίσιμο ορόσημο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων με υπεύθυνη συμμετοχή, με συλλογική δράση και κυρίως με διάλογο , επιχειρήματα, ρεαλισμό και αίσθηση ευθύνης απέναντι στις παλαιότερες και τις νεότερες γενιές. Καλούμε την Κυβέρνηση και τους υπόλοιπους πολιτικούς φορείς να πράξουν το ίδιο. Μαζί θα προσπαθήσουμε! Μαζί μπορούμε!» κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.