Από πολύτιμο εργαλείο γνώσης και εξερεύνησης μέσα στην τάξη, το Διαδίκτυο μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα για παιδιά και εφήβους, εάν δεν χρησιμοποιείται υπεύθυνα, με σωστή ενημέρωση και επαγρύπνηση.
Ιχνηλάτες των παιδιών στα «κατάλληλα» μονοπάτια του είναι όχι μόνο οι γονείς, των οποίων ο ρόλος είναι εξαιρετικά σημαντικός, αλλά και οι εκπαιδευτικοί. Μέσα στην τάξη, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να αντιμετωπίζουν με κριτική σκέψη το περιεχόμενο των σελίδων που επισκέπτονται, να αναζητούν στοχευμένα τις πληροφορίες που χρειάζονται και να ενημερώνουν για ιστοσελίδες με ρατσιστικό, εξτρεμιστικό ή άλλο επιβλαβές περιεχόμενο.
Στο πλαίσιο του έργου «Σύνδεση με σύνεση» του Ελληνικού Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, θα υλοποιηθούν τέσσερα δωρεάν, δια ζώσης σεμινάρια προς εκπαιδευτικούς και στελέχη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν την περίοδο 7-25 Μαρτίου 2016, κατά τις απογευματινές ώρες σε τέσσερις πόλεις, Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.
Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016. Για την επιλογή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Στη διάρκεια των σεμιναρίων, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια μοναδική διάλεξη από τον συντονιστή της Εθνικής Εκστρατείας στην Ισλανδία «No Hate Speech Movement» του Συμβουλίου της Ευρώπης και συντονιστή του Ισλανδικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, κ. Gudberg Jonsson. Ο Ισλανδός ψυχολόγος και κοινωνικός επιστήμων θα έρθει στην Ελλάδα αποκλειστικά για αυτά τα σεμινάρια, με στόχο να μεταδώσει την πολυετή τεχνογνωσία του σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την υλοποίηση δράσεων, με στόχο την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους. Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητη η καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.
Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί και τα στελέχη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα ενημερωθούν για την πολιτική και τις δράσεις του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
Ακόμη, θα παρουσιαστεί ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο με σχέδια μαθημάτων διάρκειας 22 διδακτικών ωρών για μαθητές Δημοτικού. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη ευκαιρία να παραλάβουν δωρεάν ένα, υπό την προϋπόθεση ότι σε κάθε μία από τις παραπάνω πόλεις θα υπάρξει ικανός αριθμός συμμετεχόντων.
Συνολικά θα παρακολουθήσουν 500 εκπαιδευτικοί
Συγκεκριμένα, για την διεξαγωγή ενός σεμιναρίου σε κάθε μία από τις προαναφερθείσες πόλεις, θα πρέπει ο αριθμός των αιτούντων να είναι τουλάχιστον 80 ανά πόλη. Ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων ανά πόλη θα καθοριστεί ανάλογα με το μέγεθος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάθε μια. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετοχών στο σύνολο των σεμιναρίων, που ανέρχονται σε 500, από κάθε σχολική μονάδα θα μπορεί να συμμετέχει μόνο ένας εκπαιδευτικός (ως εκπρόσωπος αυτής), ώστε να εξυπηρετηθούν όσο περισσότερα σχολεία είναι δυνατόν.
Εάν δηλώσουν συμμετοχή περισσότεροι εκπαιδευτικοί της ίδιας μονάδας, τότε σε περίπτωση που υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων, θα μπορεί να παρακολουθήσει το δια ζώσης σεμινάριο και δεύτερος εκπαιδευτικός από το σχολείο αυτό με αυστηρή σειρά προτεραιότητας. Στα σεμινάρια θα τηρηθεί παρουσιολόγιο (με την υπογραφή κάθε συμμετέχοντα κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρηση του από το σεμινάριο) και μετά το πέρας του προγράμματος, θα σταλεί στους συμμετέχοντες ηλεκτρονική βεβαίωση συμμετοχής.
Για την αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να συμπληρωθεί μια φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον σύνδεσμο:
https://synmesyn.sch.gr/index.php/component/eventbooking/?view=request_sch
https://synmesyn.sch.gr/index.php/component/eventbooking/?view=request_sch