Στη Βουλή κατέληξε η μαζική πορεία που πραγματοποίησαν μέλη επιστημονικών φορέων, οι οποίοι αντιδρούν στην αύξηση των εισφορών τους, που προβλέπεται στο σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
Στην πορεία συμμετείχαν δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, ανάμεσά τους και νέοι επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο, που όπως υποστηρίζουν, οδηγεί χιλιάδες νέους επιστήμονες σε αφανισμό.
Η πορεία ξεκίνησε από τα γραφεία του ΔΣΑ στην οδό Ακαδημίας, έφθασε στη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία παρέδωσε ψήφισμα, όπως και στο υπουργείο Εργασίας, όπου πραγματοποίησε προσωρινή στάση.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, δήλωσε ότι ένας νέος δικηγόρος που δηλώνει εισόδημα 10.000 ευρώ το χρόνο, επιβαρύνεται με τη φορολογία και τις εισφοροδοτικές υποχρεώσεις με ποσό 9.956 ευρώ και προανήγγειλε ότι ο αγώνας θα είναι διαρκείας και δεν επιτρέψουν να περάσει το νέο σχέδιο νόμου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τις 10.000.
Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων
Η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων παρατάθηκε έως την μεθεπόμενη Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, μετά από απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνήλθε σήμερα το απόγευμα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Η Ολομέλεια των προέδρων συνεδρίασε μετά το τέλος της κινητοποίησης, που πραγματοποίησαν το μεσημέρι, και της πορείας στην Βουλή, οι δικηγόροι και οι άλλοι επιστημονικοί φορείς, κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Ήδη οι δικηγόροι απέχουν από τα καθήκοντα τους από την περασμένη Τρίτη και θα συνεχίσουν την αποχή ως 22 Ιανουαρίου, όποτε και θα συνέλθει η Ολομέλεια για να αποφασιστεί εκ νέου για τη συνέχιση ή όχι της αποχής.
Παράλληλα, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση του καθεστώτος χορήγησης αδειών, για να μπορούν κατ΄ εξαίρεση οι δικηγόροι να πραγματοποιούν παραστάσεις στα δικαστήρια.
Ακόμη, η Ολομέλεια θα αποστείλει επιστολή προς την κυβέρνηση, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, κ.λπ., στην οποία θα εκθέτει τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος του Ταμείου Νομικών και μέλος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο για τους νέους επιστήμονες που, όπως ανέφερε, θέτει χιλιάδες από αυτούς στο περιθώριο, αλλά και να αναθεωρήσει τη γραμμή που έχει χαράξει.
Την Παρασκευή, σε νέα συνάντησή τους, στις 11 το πρωί στα γραφεία του ΤΕΕ, οι επιστημονικοί φορείς θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν.
Εν τω μεταξύ το Σάββατο, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογράφοι και συνταξιούχοι αποφάσισαν να διαδηλώσουν στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια με αίτημα την απόσυρση της πρότασης του υπουργείου Εργασίας και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και στην Πάτρα
Σε συμβολικό αποκλεισμό του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας, για μία ώρα, προχώρησαν σήμερα οι δικηγόροι της πόλης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας σχετικά με όσα προβλέπονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό.
Παράλληλα, δεκάδες δικηγόροι της Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου, Νίκο Παπάκο, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, φαρμακοποιούς και μέλη κλάδων νέων επιστημόνων.
«Προχωρήσαμε στον συμβολικό αποκλεισμό των δικαστηρίων, συμμετέχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στις σημερινές κινητοποιήσεις, αφού δεν μπορούσαν όλοι οι συνάδελφοι να βρεθούν στο συλλαλητήριο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Χρύσα Βουλδή.