Η τρομοκρατία που «πλησιάζει στην Ελλάδα και στοχεύει τουρίστες» προκαλεί ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. -και όχι μόνο- μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση σύρου καμικάζι στο πλέον τουριστικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην Αγια-Σοφιά και στο Μπλε Τζαμί και μάλιστα το πρωί που ξεκινούν την περιήγησή τους τα γκρουπ των τουριστών.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «δεν μπορεί πλέον να αποκλεισθεί να υπάρξει παρόμοια επίθεση στη χώρα μας με στόχο ξένους επισκέπτες κυρίως από χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και άλλες που έχουν μπει στο στόχαστρο του ISIS». Μία επανάληψη παρόμοιων επιθέσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στη χώρα μας, με κυριότερη εκείνη του καλοκαιριού του 1988 από την οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» στο κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» που ήταν γεμάτο τουρίστες. Τονίζουν ωστόσο και τη σημαντική παράμετρο ότι στη γείτονα χώρα είναι πιο εύκολες οι επιθέσεις λόγω του ότι τα όπλα και τα εκρηκτικά είναι πιο «εύκολα» να βερεθούν και να διακινηθούν σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες.
Το πρώτο που ανησυχεί τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι η επίθεση του καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη δείχνει ότι μετά τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις στο Ντιάρμπαρκιρ τον Ιούνιο του 2015 και στην Άγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο -σε συγκεντρώσεις φιλοκούρδων- οι οποίες αποδόθηκαν στον ISIS, οι απεσταλμένοι «καμικάζι» του Ισλαμικού Χαλιφάτου «κινήθηκαν πλέον δυτικά και έφτασαν κοντά στα ελληνικά σύνορα».
Όμως το δεύτερο ζήτημα που έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι μετά τους «εχθρικούς» κουρδικούς στόχους στις δύο προηγούμενες επιθέσεις, αυτή τη φορά ο ISIS χτύπησε ευρωπαίους τουρίστες.
Όπως αναφέρουν αναλυτές, «είναι προφανές ότι ο ISIS δεν έχει… ιδιαίτερα κακές σχέσεις με την Τουρκία, αν εξαιρεθούν κάποιες ισχνές επιθέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Αντιθέτως ISIS και Τουρκία έχουν κοινό εχθρό τη Ρωσία και τις κουρδικές συνεργασίες, ενώ έχουν καταγγελθεί οι συναλλαγές τους στη διακίνηση πετρελαίου. Το γεγονός ότι χτύπησε τουριστικό στόχο στην Κωνσταντινούπολη δείχνει -σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία- ότι «δεν νοιάζεται σε ποια χώρα χτυπά και τι ζημιά τής προκαλεί, αλλά ποιους και με ποια ευκολία τους κτυπά».
Και με αυτή τη λογική δεν μπορεί να αποκλεισθεί χτύπημα τουριστικού ενδιαφέροντος και στη χώρα μας. Με τη λογική των μαχητών του Ισλαμικού Χαλιφάτου ότι «πουθενά οι άπιστοι δεν θα μένουν ήσυχοι», έχοντας βεβαίως στη χώρα μας -αντιθέτως με την επιφυλακή σε ευρωπαϊκές χώρες- τη σχετική δυνατότητα του αιφνιδιασμού. Εκμεταλλευόμενοι και την αδυναμία επαρκούς ελέγχου των εκατοντάδων, χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων. Εξάλλου αυτή η θολή κατάσταση στη χώρα μας είχε οδηγήσει την επονομαζόμενη «αραβική τρομοκρατία» να μετακινηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από την κεντρική Ευρώπη στην Ελλάδα. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, οι παραδοσιακές καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο αλλά και η μη εμπλοκή μας τώρα στον πόλεμο εναντίον του ISIS -δεν έχει και συγκροτημένη λογική επιθέσεων- να μη μας σώζει για πολύ…»
Στη χώρα μας λαμβάνονται σχετικά μέτρα για τυχόν ένοπλη επίθεση από «στάσιμα» μέλη του ISIS με στόχο κυρίως ξένους επισκέπτες. Σχετική ανησυχία έχουν εκφράσει και μέλη ξένων πρεσβειών στην Αθήνα. Υψηλόβαθμα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ και άλλοι έχουν εκφράσει τους σχετικούς φόβους τους. Όμως η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη δημιουργεί νέα δεδομένα και εν όψει μάλιστα της νέας θερινής τουριστικής περιόδου.