«Απίστευτες τερατολογίες», είναι σύμφωνα με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) τα όσα αναφέρονται σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο κείμενο Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση.
Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο προέδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Ιωάννης Τσιπουρίδης μεταφέρει τη «δυσάρεστη έκπληξη» που τους επιφύλασσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ιδιαίτερα η αναφορά στο κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής για τις ανεμογεννήτριες στις Κυκλάδες. Όπως επισημαίνεται στο κείμενο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, εμποδίζουν τους υδρατμούς της ατμόσφαιρας να κατεισδύουν στο έδαφος, στεγανοποιούν τις λεκάνες απορροής ποταμών και επιπλέον είναι τρωτές στην κλιματική αλλαγή.
Οι συντάκτες του, όπως καταγγέλλει η ΕΛΕΤΑΕΝ (μέλη της είναι εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΑΠΕ), συγχέουν τους ανεμομίκτες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να μην επιτρέψουν το φαινόμενα παγετού σε καλλιέργειες προκαλώντας ρεύματα αέρα στην περιοχή, με τις ανεμογεννήτριες που παρά το όνομα τους δεν παράγουν αλλά αξιοποιούν τα υπάρχοντα ρεύματα αέρα. «Μια σύγχυση στην οποία, ίσως, ούτε μαθητής του δημοτικού δεν θα υπέπιπτε», σημειώνεται στην επιστολή.
Οι ισχυρισμοί αυτοί, σύμφωνα με τον επιστημονικό φορέα, «στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, είναι μνημείο σκοταδισμού και προϊόν ιδεοληψιών και στόχο έχουν να πλήξουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες αποτελούν κατά πλανητική ομολογία, το κυριότερο όπλο στη φαρέτρα αντιμετώπισης και αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής».
Στη επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τίθεται το ερώτημα εάν πρόκειται για κακή πληροφόρηση ή εξυπηρέτηση συμφερόντων των λόμπι των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας. «Όπως και να ‘χει οι απόψεις αυτές συνιστούν μια ακόμη (αρνητική) ελληνική πρωτοτυπία μια και δεν έχουν προβληθεί παρόμοιοι ισχυρισμοί αλλού και σίγουρα θα αποτελέσουν μια δυσάρεστη έκπληξη για τους ομόλογους σας στη Διάσκεψη στο Παρίσι. Το κείμενο αυτό εκθέτει κατ αρχήν εσάς αλλά και την πατρίδα μας την οποία θα εκπροσωπήσετε στη διάσκεψη για το Κλίμα», επισημαίνεται στην επιστολή.
Με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ αποτελούν την πιο φιλική στο περιβάλλον πηγή ενέργειας και η ανάπτυξή τους είναι απαραίτητη για την επίτευξη μιας οικονομίας μηδενικού άνθρακα, τα μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρούν αδιανόητο η κυβέρνηση της χώρας να μην έχει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της υπ’ αριθμόν ένα απειλής της ανθρωπότητας.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, «είναι αδύνατο να δεχτούμε ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν τον όρο «Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και ο,τι με αυτό υπονοείται από τις ομάδες «αντίστασης» κατά της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας, της πιο φιλικής ενεργειακής πηγής. Και για να είμαστε ξεκάθαροι: δεν μας ενοχλεί η χρήση του όρου καθ’ εαυτή. Μακάρι να είχαμε καταφέρει να έχουμε βιομηχανία ΑΠΕ στη χώρα μας και μεγάλη ανάπτυξη, αλλά οι πολιτικές του παρελθόντος δεν το επέτρεψαν, με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις, που δεν κατάφεραν να κάνουν τη διαφορά. Διαμαρτυρόμαστε στη χρήση του όρου, που εξισώνοντας την έννοια βιομηχανία με καταστροφή του περιβάλλοντος, προσπαθεί να απαξιώσει την αιολική ενέργεια».
Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου και «σε αναθεώρηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων που αντιλαμβάνονται πέρα και πάνω από τις γνώσεις τους τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής, όπως η Greenpeace και το WWF».