Λίγο νωρίτερα, ο κ. Κώστας Παπαδάκης, εκ της Πολιτικής Αγωγής, είχε απευθυνθεί στο δικαστήριο ως προς το αίτημα – εκκρεμές μέχρι σήμερα – να συμπεριληφθεί στα αναγνωστέα έγγραφα της δίκης η ραδιοφωνική δήλωση του γραμματέα της Χρυσής Αυγής με την οποία αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας Φύσσα.
«Εχει βουήξει ο τόπος. Μόνο το δικαστήριο σας δεν έχει ασχοληθεί με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας Φύσσα από τον Νίκο Μιχαλολιάκο».
«Αυτό να το πείτε στο τέλος. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στα αναγνωστέα, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη», απάντησε η πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη.
«Να μην ανησυχούν, θα το προσφέρουμε εμείς στο δικαστήριο, το σύνολο της συνέντευξης», δήλωσε λίγο αργότερα ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Κατά τον σχολιασμό της κατάθεσης του μάρτυρα κ. Δημήτρη Κουρετζή, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής έκαναν λόγο για θρασύτητα με την οποία δρούσε και δρα μέχρι σήμερα η Χρυσή Αυγή, αναφερόμενοι και στην χθεσινή επίθεση σε βάρος του βουλευτή Γιώργου Κουμουτςάκου.
Aίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Γιώργου Ρουμπέκα, συνηγόρου του δράστη της δολοφονίας Γιώργου Ρουπακιά, ο οποίος χαρακτήρισε «λίγο υπερβολικά αυτά που μας είπε ο αστυνομικός». Ο συνήγορος εκτίμησε ότι «ο αστυνομικός λόγω της απειρίας του έζησε λίγο κινηματογραφικά την πρώτη του σύλληψη», ενώ ισχυρίστηκε ότι ο Ρουπακιάς «άφησε φώτα και μηχανή αναμμένα γιατί δέχθηκε βίαιη επίθεση από τους φίλους Φύσσα», αλλά και ότι «περίμενε υπομονετικά να συλληφθεί».
«Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής δεν παρίστανται για λογαριασμό των πελατών τους, αλλά για να αποδείξουν πολιτικά, αυτά που θέλουν να αποδείξουν», σημείωσε ο κ. Μιχαλόλιας.
«Ο μάρτυρας δεν κάνει μνεία περί χρυσαυγιτών», τόνισε από την πλευρά του Χρήστου Παππά, ο κ. Περικλής Σταυριανάκης. «Δεν κάνει επίσης λόγο για τάγματα εφόδου. Κανένας δεν αναφέρεται σε τάγματα εφόδου. Το εισήγαγε ο Νίκος Δένδιας, το υιοθέτησε ο εισαγγελέας και έκανε ό,τι έκανε…». Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ότι αν το σχέδιο ήταν οργανωμένο, ο δράστης δεν θα χρησιμοποιούσε αυτοκίνητο, αλλά μηχανή, όπως κάνουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η μαρτυρία της εμπόρου
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η κυρία Αναστασία Δαμίγου, έμπορος, που διατηρεί 17 χρόνια κατάστημα καλλυντικών στο Κερατσίνι στο νούμερο 62 της Παναγή Τσαλδάρη, σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.
Η μάρτυς σημείωσε ότι η Αστυνομία εμφανίστηκε δέκα ημέρες μετά το αιματηρό επεισόδιο.
Αναλυτικότερα:
Η κυρία Δαμίγου τόνισε ότι το κατάστημά της έχει τρεις κάμερες ασφαλείας, μία εκ των οποίων είναι τοποθετημένη πολύ κοντά στη βιτρίνα. «Φαίνεται αυτός που θα έλθει πολύ κοντά στην τζαμαρία. Βλέπουμε ό,τι έχει καταγραφεί, μόνον αν υπάρξει πρόβλημα». Η ίδια τόνισε βεβαίως ότι το μαγαζί ήταν κλειστό την ώρα των επεισοδίων της 17ης Σεπτεμβρίου.
«Την άλλη μέρα γινόταν χαμός, πολύς κόσμος, αστυνομία, κάμερες. Μπήκε ένας δημοσιογράφος τηλεοπτικού σταθμού και μου ζήτησε να δει το βίντεο. Μου είπε ότι έχει γίνει φόνος. Δεν ήξερα να το γυρίσω, ασχολήθηκε ο ίδιος. Μου είπε στο τέλος, ότι δεν φαίνεται κάτι απ’ έξω, «κάτι παπούτσια μόνο». Μετά από δέκα ημέρες, ήλθε ο αρχηγός της Αστυνομίας, με πολιτικά ρούχα, με έναν ένστολο αστυνομικό. Του πρότεινα (σσ: του ενστόλου), να δει την κάμερα, αλλά δεν ήθελε. Τον ενημέρωσα ότι η κάμερα έχει μνήμη 18 ώρες μόνο. Έβριζε τον δημοσιογράφο, «αυτοί θα μας καταστρέψουν», έλεγε. «Ήταν τσατισμένος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι βίντεο που προβλήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου από τον τηλεοπτικό σταθμό περιλαμβάνεται στη δικογραφία, πλην όμως η κάμερα του καταστήματος δεν έχει κατασχεθεί.
Σε ερώτηση που της υπέβαλε πάντως η εισαγγελέας κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, η μάρτυς είπε ότι δεν είχε «καθόλου» περιέργεια να δει η ίδια το περιεχόμενο του βίντεο, γι’ αυτό και ουδέποτε κοίταξε το υλικό.
Κώστας Παπαδάκης – Πολιτική Αγωγή: Αν κάποιος προσπαθήσει να διαρρήξει το μαγαζί σας, να σπάςει το τζάμι, θα φαίνονται μόνο τα πόδια του;
Μάρτυς: Τι να σας πω…Την κάμερα την έχουμε για να παρακολουθούμε αυτά που γίνονται μέσα στο μαγαζί.
«Άκουσα την επόμενη μέρα ότι ήταν κάποιοι στην καφετέρια, βλέπανε ποδόσφαιρο και ξεκίνησε ένας καβγάς», σημείωσε μεταξύ άλλων η κυρία Δαμίγου.
Η μάρτυς αμφισβήτησε ότι το έγκλημα έγινε μπροστά στο μαγαζί της – «έγινε δυο καταστήματα πιο πέρα», είπε χαρακτηριστικά-, και δήλωσε ότι δεν είδε κηλίδες αίματος το επόμενο πρωί, όταν πήγε να ανοίξει το μαγαζί.
Η κυρία Δήμητρα Βελέντζα, συνήγορος υπεράσπισης, επέδειξε στη μάρτυρα φωτογραφίες – εκτός δικογραφίας – προκειμένου να αναγνωρίσει το κατάστημα της και να υποδείξει το σημείο τοποθέτησης της κάμερας.
«Επί μία εβδομάδα, ούτε ένας αρχηγός της Αστυνομίας, ούτε ένας αστυνομικός, δεν πήγε σε αυτό το μαγαζί να δει τι έχει συμβεί», σχολίασε αργότερα ο κ. Ανδρέας Τζέλλης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, κάνοντας λόγο για «οκνηρή στάση» της Αστυνομίας και «διασυνδέσεις» με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. «Η στάση της Αστυνομίας ακριβώς δείχνει το περιβάλλον ασυλίας στο οποίο λειτουργεί η Χρυσή Αυγή».
Ο κ. Τάκης Ζώτος, επίσης συνήγορος Πολιτικής Αγωγής, ζήτησε από το δικαστήριο να επιβεβαιωθεί από τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού ότι πρόκειται για το βίντεο που ελήφθη από την κάμερα του καταστήματος.
«Αν ήταν ληστεία Τράπεζας, αμέσως θα είχαν κατασχεθεί οι κάμερες, εδώ η Αστυνομία απουσιάζει πλήρως, εμφανίζεται ύστερα από μία εβδομάδα», επεσήμανε ο κ. Κώστας Παπαδάκης. «Θυμίζει την περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, στην οποία δεν έγινε έρευνα για τον δράστη».
«Η μάρτυς όφειλε να παραδώσει το υλικό που κατείχε, στην Αστυνομία, πράγμα το οποίο δεν έπραξε», τόνισε η κυρία Βελέντζα, υπογραμμίζοντας ότι την πρόταση για να κληθεί η μάρτυς και να αξιολογηθεί το βίντεο του καταστήματος υπέβαλε η υπεράσπιση.
«Είναι περίεργη αυτή η χαλαρότητα της μάρτυρος» (σσ: για τη στάση της ως προς το βίντεο μετά το συμβάν), εκτίμησε με τη σειρά του ο κ. Ρουμπέκας.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης η μητέρα Φύσσα δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες: «Προσπαθούν να μας φέρουν εκτός ορίων».