Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά, δηλαδή περίπου 3 στα 10 παιδιά στη χώρα μας, διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τη Unicef. Η Ελλάδα βρίσκεται δε ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης της παιδικής φτώχειας στον κόσμο. Μέσα σε αυτό το διαρκώς επιδεινούμενο κλίμα, περισσότεροι από 15.000 συμπολίτες μας -στη συντριπτική πλειοψηφία παιδιά- επωφελήθηκαν από δυο προγράμματα παροχής άμεσης βοήθειας που υλοποίησαν οι Γιατροί του Κόσμου (ΓτΚ) με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative –THI). Ο μη κυβερνητικός οργανισμός, που ιδρύθηκε πριν τρία χρόνια στις ΗΠΑ, χάρη στην κινητοποίηση των ομογενών, ενέκρινε πέρσι δωρεά ύψους 300.000 δολαρίων για την υλοποίηση των προγραμμάτων «Childhood Immunization» και «Smile Project».
Γιατροί του Κόσμου: Αυξήθηκαν πολύ τα ανεμβολίαστα παιδιά στην Ελλάδα
Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά, δηλαδή περίπου 3 στα 10 παιδιά στη χώρα μας, διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τη Unicef.
Περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά, δηλαδή περίπου 3 στα 10 παιδιά στη χώρα μας, διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τη Unicef.
Τα δύο προγράμματα που αφορούσαν τον εμβολιασμό παιδιών, οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος, καθώς και την παροχή ολοκληρωμένης οδοντιατρικής φροντίδας σε παιδιά και ενήλικες που είχαν πληγεί σημαντικά από την κοινωνική και οικονομική κρίση, εξελίχθηκαν το διάστημα Φεβρουάριος 2014-Ιούνιος 2015. «Οι συνολικά 15.303 συμπολίτες μας που επωφελήθηκαν, αποτελούν την πιο απτή απόδειξη ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είναι τώρα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η Ελληνική Πρωτοβουλία στήριξε την επιτυχημένη τους υλοποίηση, συμβάλλοντας στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν όσοι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να καλύψουν υγειονομικά έξοδα» δήλωσε ο διευθυντής προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας κ. Μιχάλης Πρίντζος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Μέσα από τους τρεις άξονες του προγράμματος παιδικού εμβολιασμού, που περιλάμβαναν τον παιδιατρικό έλεγχο των ανασφάλιστων παιδιών στα Πολυϊατρεία των ΓτΚ, επισκέψεις με τις κινητές μονάδες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και εμβολιασμούς, εξετάστηκαν συνολικά 6.878 παιδιά και έγιναν 7.981 εμβόλια. Αν και το εθνικό μας σύστημα Υγείας ορίζει ορισμένα εμβόλια ως υποχρεωτικά, προϋπόθεση που είναι απαραίτητη και για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο, η πολιτεία αδυνατεί να παρέχει σε όλα τα παιδιά δωρεάν πρόσβαση στα εμβόλια.
Ποσοστό 65-70% των εμβολιασμών το 2012 πραγματοποιείτο στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα που φέρνει τεράστιο οικονομικό βάρος στις οικογένειες. «Αν και θεωρητικά τα ανασφάλιστα Ελληνόπουλα, μπορούν δωρεάν να καλυφθούν εμβολιαστικά, στην πράξη αυτό ακυρώνεται λόγω έλλειψης προσωπικού. Για παράδειγμα, στην Πάρο, ένα νησί κοντινό στην Αθήνα, δεν υπάρχει παιδίατρος τα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια» επισήμανε η παιδίατρος Λιάνα Μαΐλη, εθελόντρια των ΓτΚ και υπεύθυνη του προγράμματος «Childhood Immunization»
«Τα ανεμβολίαστα παιδιά αυξήθηκαν πολύ λόγω της κρίσης. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα παιδιά του πολέμου, που φτάνουν στη χώρα μας. Αν και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στοιχεία για το εμβολιαστικό επίπεδο των παιδιών στη χώρα, τέτοια στοιχεία τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν» τόνισε. Εν συνεχεία υπενθύμισε την προειδοποίηση των ΓτΚ ότι δημιουργείται στη χώρα μια εκρηκτική κατάσταση. «Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να επανεμφανιστούν στη χιλιετία μας προβλήματα που πιστεύαμε ότι έχουν ξεχαστεί, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκίτης, η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα».
Μια από τις μεγάλες επιτυχίες αυτής της συνεργασίας ήταν, όπως είπε ο παιδοδοντίατρος και πρόεδρος των ΓτΚ κ. Νικήτας Κανάκης, το γεγονός ότι μπήκε η οδοντιατρική φροντίδα στο χάρτη. «Οι οδοντίατροι που δουλεύουμε με παιδιά κουβαλάμε ένα μεγάλο βάρος. Είχαν πρόσβαση μόνο όσοι μπορούσαν να πληρώσουν. Τι κάνει όμως ένα παιδί που πονάει γιατί έχει χαλασμένα δόντια;» αναρωτήθηκε. «Δεν υπάρχει λύση». Ανάμεσα στα 6.003 παιδιά που ωφελήθηκαν από το «Smile Project» υπήρχαν πολλά που πονούσαν, αλλά δεν διαμαρτύρονταν. «Ενιωθαν ενοχές. Έψαχναν δικαιολογίες για τους δικούς τους, που είχαν πραγματική αδυναμία να αντεπεξέλθουν στο κόστος. «Έγώ δεν πονάω» έλεγαν ή «Επειδή φοβάμαι, είπα του μπαμπά μου να μη με πάει στον γιατρό»».
Συνολικά εξετάστηκαν 8.425 ωφελούμενοι, η ιδιαιτερότητα όμως σε αντίθεση με το πρόγραμμα παιδιατρικού ελέγχου έγκειται στο ότι το μεγάλο βάρος έπεσε στις κινητές μονάδες, με 3.896 επισκέψεις. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις παιδιών που κρίθηκε απαραίτητο έγιναν και ορθοδοντικές παρεμβάσεις. Οι ΓτΚ φροντίζουν να ξαναβλέπουν τα παιδιά για να βεβαιώνονται ότι παραμένουν υγιή.
Ευχαριστώντας για την υποστήριξη την Ελληνική Πρωτοβουλία, ανέφερε ότι «πρωτοβουλίες όπως αυτή, που καλύπτουν κενά του συστήματος Υγείας, όταν γίνονται με τόσο επαγγελματισμό και οργάνωση, φέρνουν και τα μέγιστα αποτελέσματα». Με τη σειρά του ο κ. Πρίντζος περιέγραψε τις δυσκολίες σχεδιασμού παρεμβάσεων αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. «Πριν από μερικούς μήνες, για παράδειγμα, ανακοινώσαμε ένα πρόγραμμα υποστήριξης για την καρδιοχειρουργική μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ηρακλείου. Αυτό σε μια άλλη χώρα, σε μια άλλη περίοδο, θα σήμαινε παροχή εξοπλισμού, νέων μηχανημάτων, κρεβατιών. Εμείς αναγκαστήκαμε να στηρίξουμε το νοσοκομείο για την πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, σε ένα νησί 750.000 κατοίκων και εκατομμυρίων τουριστών το καλοκαίρι».
«Όταν φτάνεις στο σημείο να κάνεις τέτοιου είδους δωρεές, καταλαβαίνετε την ένδεια που καθημερινά αντιμετωπίζουμε» είπε, εκφράζοντας το θαυμασμό του για τους εθελοντές των ΓτΚ, που είναι άνθρωποι ταγμένοι σε έναν σκοπό. Η Ελληνική Πρωτοβουλία, μέσα στα τρία χρόνια δράσης της, έχει διαθέσει συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Όλοι οι παρευρισκόμενοι ευχήθηκαν ολόψυχα η συνεργασία ανάμεσα στις δύο ΜΚΟ να συνεχιστεί και να ενισχυθεί στο άμεσο μέλλον.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.