Την ώρα που οι νέοι γονείς βιώνουν την αβεβαιότητα της εξασφάλισης μιας θέσης στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά τους, μέσα στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, οι ελλείψεις σε προσωπικό, μεταξύ άλλων προβλημάτων, επιδεινώνουν τις αρνητικές συνθήκες λειτουργίας αυτών των δομών.
Οι εμβαλωματικές λύσεις και η γενίκευση των εργασιακών σχέσεων με ολιγόμηνες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή έργου αποτελούν εδώ και χρόνια τον εκάστοτε κυβερνητικό μπούσουλα.
Και σήμερα, αυτή τη φορά με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναζητεί τρόπους για την ομαλή επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών από Σεπτέμβριο και την κάλυψη αναγκών για προσωπικό σε δομές κοινωνικής πρόνοιας, πολιτισμού και αθλητισμού.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 29 Ιουλίου 2015, το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε την πρόσληψη 1.015 εργαζομένων με συμβάσεις κυρίως οκτάμηνες –ελάχιστες είναι 11μηνες και 12μηνες –σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών. Την απόφαση συνυπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης. Από τις 1.015 προσλήψεις οι 826 αφορούν άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου οκτάμηνης ή 11μηνης διάρκειας για τους παιδικούς σταθμούς και οι 189 αφορούν συμβάσεις μίσθωσης έργου για χρονικό διάστημα ως ένα έτος σε ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αυτών.
Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, η δαπάνη των προσλήψεων θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου ΟΤΑ και θα καλυφθεί από τους αποδιδόμενους από τον τακτικό προϋπολογισμό ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους). Είναι αξιοσημείωτο πως στις ρυθμίσεις πάντα αποτυπώνεται, με νομικό τρόπο, ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία και δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ετσι στην υπουργική απόφαση ορίζεται ότι το αντικείμενο των συμβάσεων μίσθωσης έργου δεν πρέπει να ανάγεται στον κύκλο των συνήθων καθηκόντων των υπαλλήλων του οικείου φορέα και απαγορεύεται η ανανέωση ή παράταση των συμβάσεων αυτών.
Εν τω μεταξύ αντιδράσεις έχει προκαλέσει το προσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ορίζονται τα κριτήρια αδειοδότησης των παιδικών σταθμών. Στελέχη της Αυτοδιοίκησης κρίνουν ότι με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας ο κίνδυνος να κλείσουν πολλοί δημοτικοί σταθμοί είναι ορατός. Με βάση τις νέες προδιαγραφές, η πλειονότητα των παιδικών σταθμών των δήμων που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 (περίπου 1.370) δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να βγάλουν άδεια και να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Τα υψηλά στάνταρντ αποκλείουν από τα ΕΣΠΑ μεγάλο αριθμό δομών, με αποτέλεσμα να πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες με τροφεία. Οσον αφορά μικρούς σταθμούς, ακόμη και η λειτουργία τους με τροφεία είναι επισφαλής, με δεδομένο τα υψηλά στάνταρντ. Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που αφορά τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, την αδειοδότηση αλλά και τα κριτήρια ασφάλειας και προστασίας των παιδιών.
Στις 31 Ιουλίου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας κ. Γιώργος Πατούλης έστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση αναφορικά με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών. Ενημερώνει ότι η ΚΕΔΕ θα του αποστείλει τις παρατηρήσεις της ύστερα από την εισαγωγή του θέματος σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, η οποία έχει προγραμματιστεί αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου 2015.
Νωρίτερα ο κ. Πατούλης είχε συζητήσει με την αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων – Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ) τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των ιδιωτικών με τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Πάντως, μεταξύ άλλων, αυτοδιοικητικοί παράγοντες επιμένουν ότι πρέπει να δοθεί μεταβατική περίοδος πέντε ετών και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για κατασκευές κτιρίων και συντήρηση άλλων με σύγχρονες προδιαγραφές. Από την πλευρά τους στελέχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ) επιμένουν ότι το κράτος πρέπει να καλύψει και να εγγυηθεί τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, πέρα και έξω από το ΕΣΠΑ. Θεωρούν πάντως ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαιρέσει τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο να αφορά μόνο τις δημόσιες δομές, «μολονότι αυτό πρέπει να το εγγυάται το κράτος».
HeliosPlus