Καθ’ οδόν βρίσκεται η έκδοση από τον ΕΟΠΥΥ της απόφασης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των επιθεμάτων κατάκλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των επιθεμάτων θα είναι υποχρεωτική και θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Ιουλίου. Μαζί με το παραπεμπτικό οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίζουν στον ΕΟΠΥΥ και φωτογραφία της περιοχής του σώματος που έχει πρόβλημα λόγω κατάκλισης. Να σημειωθεί ότι το ετήσιο κόστος των επιθεμάτων υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει διαπιστώσει από καιρό την αλόγιστη συνταγογράφηση επιθεμάτων, πολλές φορές σε περιπτώσεις που εκ των υστέρων κρινόταν ότι δεν ήταν απαραίτητο να χορηγηθούν. Ετσι έδωσε εντολή στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου οι υπηρεσίες του Οργανισμού να διαμορφώσουν το κατάλληλο πλαίσιο συνταγογράφησης και αρχείο με το ιατρικό ιστορικό κάθε ασθενούς.
Αυτό είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει τους επιτόπιους ελέγχους από γιατρούς της ανάλογης ειδικότητας για την εξακρίβωση τόσο της χρήσης των επιθεμάτων όσο και της αποτελεσματικότητάς τους, δηλαδή του χρόνου επούλωσης των κατακλίσεων.
Επιπλέον δημιουργείται αντικειμενική βάση δεδομένων προκειμένου οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ, μαζί με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, να αξιολογούν την ποσότητα και το είδος των επιθεμάτων και να ζητούν εκπτώσεις ανά προϊόν και εταιρεία.
Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ φιλοδοξούν ότι το μέτρο αυτό μπορεί να επιφέρει ως και 50% μείωση της σχετικής δαπάνης.
Πώς δημιουργούνται κατακλίσεις

Κατακλίσεις παθαίνουν συχνότερα οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι πάσχουν από κάποια ασθένεια και συχνά βρίσκονται κλινήρεις σε κάποιον οίκο ευγηρίας, στο νοσοκομείο ή στο σπίτι. Οι πληγές από κατάκλιση δημιουργούνται σε ασθενείς που παραμένουν ακίνητοι, καθιστοί ή ξαπλωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμφανίζονται σε περιοχές που πιέζονται από το βάρος του σώματος. Συνήθως παρουσιάζονται στην ουρά (κόκκυγας), στα έξω πλάγια των μηρών και στις φτέρνες.
Οι κατακλίσεις δημιουργούνται επειδή η πίεση που ασκείται στους ιστούς συμπιέζει τα αγγεία, με αποτέλεσμα την ελάττωση της κυκλοφορίας του αίματος στην περιοχή. Επίσης, παίζουν σημαντικό ρόλο η κακή θρεπτική κατάσταση, η προχωρημένη ηλικία του ασθενούς και βεβαίως η ακράτεια ούρων και κοπράνων. Γι’ αυτό επιβάλλεται η καλή και σωστή φροντίδα του ασθενούς.
Στο πρώτο στάδιο των κατακλίσεων παρατηρούνται ερυθρότητα και σκληρότητα του δέρματος. Αργότερα μπορεί να καταστραφεί η επιδερμίδα και να δημιουργηθεί έλκος.
Αν δεν αντιμετωπιστεί, προχωρεί η καταστροφή της περιοχής που επεκτείνεται στους μυς και φθάνει ως τους τένοντες και τις αρθρώσεις. Στο έλκος που έχει προκληθεί από κατάκλιση πρέπει να γίνεται προσεκτικό πλύσιμο με φυσιολογικό ορό για την αποφυγή επιμόλυνσης της περιοχής. Η χρήση αντισηπτικών ενδείκνυται στις περιπτώσεις τοπικής λοίμωξης και έλκους με συχνές μολύνσεις καθώς μπορεί –σε αντίθετη περίπτωση –να καθυστερήσει η επούλωση της πληγής.
Απαραίτητα κρίνονται επίσης ο καλός αερισμός του χώρου, η αλλαγή στρώματος ή η χρήση στρώματος νερού, καθώς και η κατανάλωση άφθονων υγρών για την αποφυγή της ξηρότητας του δέρματος.
Το ρητό «καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν» ισχύει απόλυτα και στην περίπτωση των κατακλίσεων.
Η λήψη μέτρων όπως είναι η συχνή αλλαγή των θέσεων και η χρήση κατάλληλων στρωμάτων για την ανακούφιση του ασθενούς από την ασκούμενη πίεση, η καλή φροντίδα, η περιποίηση του δέρματος και η καλή σίτιση αποτελούν μια λύση για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης των κατακλίσεων.

HeliosPlus