«Το ιστορικό κέντρο είναι η καρδιά της πόλης, η καρδιά μιας χώρας και όταν αυτό φθίνει και είναι σε μαρασμό τότε λειτουργεί σαν καθρέπτης όλης της χώρας» ανέφερε η κυρία Λυδία Καρρά, ιδρύτρια και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κατά την διάρκεια της παρουσίασης του «Δικτύου οργανώσεων και πολιτών για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας» που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 19 Μαΐου.

«Το δίκτυο αυτό γεννήθηκε από μια πολύ συγκεκριμένη ανάγκη, την ανάγκη των κατοίκων να υπερασπιστούμε την ποιότητα ζωή μας σε ένα περιβάλλον που να υπακούει σε κάποιους κανόνες. Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει και πολλές προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ένα δίκτυο από όλες τις γειτονιές του ιστορικού κέντρου που» είπε η δημοσιογράφος και μέλος του συλλόγου κατοίκων Θησείου, κυρία Μάγια Τσόκλη, αναφερόμενη και στην αρχική δυσπιστία ακόμη και μέρους των μελών «διότι «πόσες φορές έχουμε ακούσει τα ίδια και τα ίδια» μας λέγανε, πόσες φορές έχουμε προσπαθήσει και δεν γίνεται τίποτα. Ολοι είδαμε όμως ότι μπορεί να γίνει μια δουλειά σοβαρή και για αυτό έχουμε πραγματικά συσπειρωθεί και πιστεύω ότι έχουν γίνει ενδιαφέροντα πράγματα».
Όπως επισήμανε η κυρία Καρρά το δίκτυο συστάθηκε το 2014 σαν μια συμφωνία αρχικά 10 δραστήριων οργανώσεων από γειτονιές του ιστορικού κέντρου «αυτό που μας λείπει είναι ένας συντονισμός όλοι μαζί να καταθέσουμε και να κουβεντιάσουμε αυτό που θα βελτιώσει την καθημερινότητα μας».
Οι προτάσεις του Δικτύου
Όταν συγκεντρώθηκαν οι οργανώσεις του δικτύου και συζήτησαν ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι αναφέρθηκαν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ). Η μη τήρηση των όρων των αδειών, η αυθαιρεσία και ο ελλιπής έλεγχος από τους αρμόδιους δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους του ιστορικού κέντρου οι οποίοι βέβαια σε καμία περίπτωση δεν είναι ενάντια στην επιχειρηματικότητα, «θέλουμε να λειτουργούν τα μαγαζιά, να υπάρχει ζωή στο κέντρο αλλά να λειτουργούν όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου ακολουθώντας κάποιους κανόνες. Επιθυμούμε ένα κέντρο πολιτισμένο που να υπακούει στους νόμους» υπογράμμισε η κυρία Τσόκλη.
Ετσι λοιπόν, το δίκτυο τους τελευταίους μήνες επεξεργάστηκε το θέμα των ΚΥΕ, ως απόλυτη προτεραιότητα, επειδήαποτελεί ένα στοίχημα στην πολιτική διαχείριση του δημόσιου χώρου, με την σύγχρονη έννοια του «urban management».Ενα στοίχημα που προς το παρόν έχει χαθεί και ευελπιστούν ότι σε στενή συνεργασία με τον δήμο θα υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
Οι προτάσεις αυτές αποτυπώνουν αφενός την υπεύθυνη στάση των πολιτών και φορέων που το απαρτίζουν, αφετέρου την επιστημονική γνώση της ομάδας εργασίας νομικών και πολεοδόμων από όλες τις γειτονιές που συνέταξαν την έκθεση, όπως τις περιέγραψε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου η αρχιτέκτων -πολεοδόμος και μέλος του συλλόγου «Ο Αρδητός», κυρία Μάρω Ευαγγελίδου.
«Μαζεύουμε πληροφορίες που θα μπορούσαν να δώσουν έναυσμα και στον κρατικό μηχανισμό να κινηθεί προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Βάση αυτών των κατευθύνσεων έχουμε απαρτίσει ομάδες ειδικών. Δηλαδή ο στόχος δεν είναι να βγούμε και να παραπονιόμαστε. Αντιθέτως γνωρίζοντας τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού – εφόσον έχουμε συνεργαστεί και έχουμε υπάρξει μέσα σε αυτό τον χώρο – να πάμε ένα βήμα παραπέρα να μελετήσουμε, να βγάλουμε ευανάγνωστα και κατανοητά συμπεράσματα και να προτείνουμε» υπογράμμισε η κυρία Τσόκλη.
«Άνοιξη» στο Ιστορικό Κέντρο

Η δραστηριότητα του Δικτύου δεν περιορίζεται μόνο στην κατάθεση προτάσεων στο δήμο και στους άλλους αρμόδιους φορείς, αλλά και σε ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας. Στην ιστοσελίδα του δικτύου (www.istorikokentro.gr) επικοινωνούνται οι δράσεις και οι θέσεις ενώ παράλληλα θα μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες για νευραλγικά θέματα του Ιστορικού Κέντρου.
Παράλληλα το δίκτυο διοργανώνει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο«Άνοιξη στο Ιστορικό Κέντρο»με ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις σε διάφορες γειτονίες και του ιστορικού κέντρου, όπως ξεναγήσεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα και ομιλίες για να ενημερώσει το κοινό.
Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο 9 Μαΐου με ομιλία του Ζάχου Χατζηφωτίου για «Το Κολωνάκι πριν την «άλωση»». Το επόμενο ραντεβού έχει δοθεί για την Κυριακή 24 Μαΐου όπου στο μνημείο Λυσικράτους θα περιμένει μικρούς και μεγάλους ο Καραγκιόζης του Ηλία Καρελλά για να θίξει το θέμα της Ανακύκλωσης. Επίσης την Τετάρτη 03 Ιουνίου η τόσο επίκαιρη «Απολογία του Σωκράτη» θα γίνει στον χώρο της «Φυλακής» του με τον Γιάννη Σιμωνίδη.
Την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, Παρασκευή 5 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ο «πολιτιστικός περίπατος» από το Θησείο μέχρι την Ακρόπολη με ενδιάμεσες στάσεις με μουσική, ξεναγήσεις και ποιητικό δρώμενο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα του περιπάτου αυτού μπορείτε να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ενότητα στην ιστοσελίδα του δικτύου. https://istorikokentro.gr/actionsandnews/actions/
Τέλος την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από την συγγραφέα Μαρία Δανιήλ στην κοίτη του Ιλισού και περίπατος μέχρι το Α΄ Νεκροταφείο.