Μείωση της πρόσληψης ζάχαρης σε λιγότερο από 10% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ποσότητας ενέργειας, προτείνουν οι αρμόδιοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και οδοντίατροι διεθνούς κύρους που συμμετέχουν στην κίνηση ACFF –Συμμαχία για ένα Μέλλον Χωρίς Τερηδόνα (Alliance for a Cavity –Free Future). Στόχος των νέων οδηγιών, η μείωση της τερηδόνας στον γενικό πληθυσμό.

«Η ζάχαρη είναι η νούμερο ένα αιτία πρόκλησης τερηδόνας. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους υπόλοιπους σημαντικούς παράγοντες, όπως είναι η φθορίωση των δοντιών και η αφαίρεση της πλάκας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ, αλλά με τρόπο τόσο απλό, που να μπορούν να γίνουν κατανοητές και να μπορούν να εφαρμοστούν από τον καθένα σε οποιαδήποτε ηλικία» τονίζει ο καθηγητής Nigel Pitts, συμπροεδρεύων του ACFF στην Ευρώπη και διευθυντής του Κέντρου Οδοντιατρικής Καινοτομίας και Εφαρμογής (ITC) στο King’s College του Λονδίνου.
Η «ύπουλη» τερηδόνα: Έχουν 7 στα 10 δωδεκάχρονα
Η τερηδόνα είναι μία νόσος που εξελίσσεται ύπουλα και σταδιακά. Μπορεί να δημιουργήσει κοιλότητες στο δόντι. Το δόντι ή θα χαθεί ή θα σωθεί με σφράγισμα. Εκτιμάται ότι η τερηδόνα προσβάλει το 60%-90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν το 100% των ενηλίκων παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουν εμπειρία τερηδόνας, με τα άτομα ηλικίας 35-44 ετών να έχουν χάσει κατά μέσο όρο τέσσερα δόντια λόγω τερηδόνας. Ανησυχητικό είναι επίσης το εύρημα ότι περίπου επτά στα δέκα δωδεκάχρονα παιδιά έχουν τερηδόνα. Τα καλά νέα είναι ότι οι τερηδονικές βλάβες στα αρχικά στάδια μπορούν να αναχαιτιστούν ή και να αναστραφούν.
Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Ουλής, συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής του Ελληνικού Παραρτήματος ACFF και καθηγητής Παιδοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, οι ενήλικες 35-44 ετών έχουν κατά μέσο όρο επτά σφραγισμένα δόντια και τέσσερα εξαγχθέντα.Το πρόβλημα στους ανηλίκους είναι επίσης εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στην ηλικία των 15 ετών το 67% έχει ήδη ιστορικό τερηδόνας. Μόνο το 16,8% του ελληνικού πληθυσμού γνωρίζει τις σωστές τακτικές πρόληψης, ενώ το 83,2% δεν γνωρίζει ή έχει ανεπαρκείς γνώσεις για την πρόληψη της πάθησης.
Όχι ζάχαρη πάνω από 10% ημερησίως
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, όσο περισσότερο εκθέτουμε τα δόντια μας στη ζάχαρη, τόσο περισσότερες βλάβες -και κατά συνέπεια τερηδόνα- μπορούμε να προκαλέσουμε. Οι αρμόδιοι του ΠΟΥ προτείνουν η ζάχαρη να μην ξεπερνά το 10% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ποσότητας. Για τον μέσο ενήλικα με κανονικό βάρος, η συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια ποσότητα ζάχαρης είναι 50 γραμμ. και η περιεκτικότητα σε ζάχαρη των ακόλουθων καθημερινών τροφών είναι:
∙1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι έχει 48 γραμμ. ζάχαρης.
∙2 μήλα έχουν 46 γραμμ. ζάχαρης.
∙1 μικρό μπολ νιφάδων δημητριακών με γιαούρτι 0% λιπαρών περιέχει 50 γραμμ. ζάχαρης.
∙1 κουτάκι αναψυκτικό τύπου cola έχει 39 γραμμ. ζάχαρης.
∙2 μπάρες δημητριακών έχουν περίπου 50 γραμμ. ζάχαρης.
Πέντε απλές συμβουλές από τον ACFF για την αντιμετώπιση της τερηδόνας:
–Σκεφτείτε πριν καταναλώσετε οτιδήποτε. Αναρωτηθείτε: «Μήπως έχω καταναλώσει περισσότερα από 50 γραμμάρια ζάχαρης σήμερα;».
–Βουρτσίστε τα δόντια σας με οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και πάντα μετά τη κατανάλωση ζάχαρης.
–Βουρτσίστε τα δόντια σας με το σωστό τρόπο ώστε να αφαιρεθεί η μικροβιακή πλάκα. Βεβαιωθείτε ότι το βούρτσισμα διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά και ότι η οδοντόβουρτσα φτάνει ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία που βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος.
–Συνειδητοποιήστε ότι τα δόντια σας έχουν ιδιαίτερη αξία και για τη γενική σας υγεία και αλλάξτε τον τρόπο που τα αντιμετωπίζετε. Φανταστείτε ότι όπως αφιερώνεται χρόνο μπροστά στον καθρέφτη παρατηρώντας και φροντίζοντας το δέρμα και τα μαλλιά σας, το ίδιο μπορείτε και θα πρέπει να κάνετε και με τα δόντια σας.
–Φροντίστε τα δόντια σας πριν να είναι πολύ αργά. Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να εκτιμήσει και να σας ενημερώσει για τον κίνδυνο που έχετε να αναπτύξετε τερηδόνα, μάθετε πόσο συχνά θα πρέπει να τον επισκέπτεστε προληπτικά και πάρτε τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσετε την τερηδόνα, πριν αυτή εμφανιστεί.