«Κάλυψη» από ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ φέρεται να έχουν δουλεμπορικά κυκλώματα που «πνίγουν» καθημερινά δεκάδες παράτυπους μετανάστες. Τη στιγμή που περνούν καθημερινά από το Ανατολικό Αιγαίο κατά δεκάδες, με σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως και άλλες κρατικές υπηρεσίες, έχουν δεχθεί αναλυτικές καταγγελίες για τη δράση ενός οργανωμένου συστήματος, τουλάχιστον πέντε υψηλόβαθμων αξιωματούχων, οι οποίοι καταλαμβάνουν καίρια πόστα στην ΕΛ.ΑΣ. και στην ΕΥΠ και βοηθούν τα δουλεμπορικά κυκλώματα.
Τους τελευταίους μήνες μάλιστα, και ενώ το πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών οξύνεται όλο και περισσότερο, το σύστημα αυτό φέρεται να έχει καταλάβει τα πλέον καίρια πόστα ελέγχου –ακόμη και σε αεροδρόμια της χώρας –σχετικά με τη μετακίνηση μεταναστών και οι συμμετέχοντες σε αυτό παρουσιάζονται σαν «φανατικοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ», όπως καταγγέλλεται, παραπλανώντας έτσι τους προϊσταμένους τους.
Σύμφωνα με σειρά εγγράφων και αναφορές στελεχών των διωκτικών αρχών που αποκαλύπτει «Το Βήμα», οι αξιωματούχοι αυτοί συναντούν αρχηγούς των δουλεμπόρων, αλλοιώνουν στοιχεία για τις μεταφορές των μεταναστών και τους προμηθεύουν ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να συνεχίζουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις διαπιστώθηκε ότι ο υπεύθυνος για αλλοδαπούς ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έκλεινε συναλλαγές με τους αρχηγούς των δουλεμπόρων χρησιμοποιώντας «πακιστανικά» καρτοκινητά.
Από τις ίδιες καταγγελίες προκύπτει ότι ορισμένοι από αυτούς εκδίδουν άδειες με το αζημίωτο σε χιλιάδες μετανάστες με την επίκληση πως είναι… πληροφοριοδότες των ελληνικών Αρχών. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ένας από αυτούς τους αξιωματούχους ταξίδεψε ιδιωτικά για έναν μήνα στο Ιράκ όπου, όπως ανέφερε σε συναδέλφους του, «κανόνιζε επενδύσεις», στην ίδια χώρα της Μέσης Ανατολής που υποφέρει από την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Οι καταγγελίες για δουλεμπορικά κυκλώματα εντός της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ δεν έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής σε απομακρύνσεις των επίορκων κρατικών στελεχών που καταλαμβάνουν κρίσιμες θέσεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο «Βήμα της Κυριακής» άλλοι αξιωματικοί που γνωρίζουν το παρασκήνιο της υπόθεσης, «οι περισσότεροι είναι στελέχη υπηρεσιών που έχουν παραμείνει πολλά χρόνια σε πόστα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και αντίστοιχα της ΕΥΠ. Απέκτησαν παράνομες επαφές και διασυνδέσεις επενδύοντας στον κύκλο των τεράστιων ποσών που κινούνται γύρω από το απεχθές δουλεμπόριο. Πρόκειται για το νέο μεγάλο σύστημα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. και στην ΕΥΠ που μένει αλώβητο γιατί έχει ισχυρές διασυνδέσεις».

Παράλληλα σε σειρά άλλων απόρρητων εγγράφων αποκαλύπτεται ύστερα από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις η άγνωστη δράση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων που ονομάζουν τους διακινούμενους μετανάστες «τελάρα», «πρόβατα» και «κατσίκια», ενώ για τις εργασίες στα προβληματικά πλοιάρια μεταφοράς των προσφύγων ακούγονται να λένε με εντυπωσιακή ωμότητα: «Ο Χάρος είναι κομπλέ»! Στα έγγραφα αυτά φαίνονται οι κινήσεις και οι διασυνδέσεις των κυκλωμάτων στην Κωνσταντινούπόλη, στην Αλικαρνασσό και στο ειδικό σύστημα πληρωμής και διαχείρισης κεφαλαίων «Hawalla» που διαθέτουν οι δουλέμποροι.
Οι «σύνδεσμοι» στην ΕΥΠ

Πρώτη αναφορά για την ύπαρξη αυτού του «συστήματος» κάλυψης των δουλεμπορικών κυκλωμάτων έγινε το 2013. Σε εσωτερικό έγγραφο που δόθηκε σε ανώτατα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αναφερόταν ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΥΠ που ασχολείτο με την έρευνα για τους παράτυπους μετανάστες έχει επαφές με τούρκους δουλεμπόρους που διατηρούν καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και στο Χαϊδάρι.
Ο αξιωματούχος της ΕΥΠ (τα πλήρη στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας), που είχε το ψευδώνυμο «Νικήτας», όπως φέρεται στο έγγραφο «επισκέπτεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα το ψητοπωλείο του Β. (σ.σ.: τούρκος δουλέμπορος) όπου εκεί τρώνε, μιλάνε για δουλειές. Λόγω της θέσης του και των γνωριμιών του εξασφαλίζει σιγουριά στη διακίνηση παράνομων μεταναστών. Η κάλυψη στη φόρτωση ενός σκάφους με 50-60 άτομα στοιχίζει 10.000-15.000 ευρώ. Εκεί ο «Νικήτας» παίρνει ακόμη αντίγραφα από στοιχεία ατόμων που παραγγέλνουν μαζί και τις αρμόδιες φωτογραφίες παράνομων μεταναστών προκειμένου να μεσολαβήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση κόκκινων καρτών (στοιχίζει 1.000 ευρώ), κάρτας προσφύγων μαζί με μπλε διαβατήριο (στοιχίζει 7.000 ευρώ) και στην ελληνοποίηση Γεωργιανών και Ρωσοπόντιων (στοιχίζει 12.000 ευρώ). Επίσης προτείνει αυτός τους δικηγόρους στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ώστε να ξέρουν πώς να καλύπτουν τις οδηγίες του. Επιπλέον, μεσολαβεί κατά περίπτωση στις διωκτικές και δικαστικές Αρχές προκειμένου να ικανοποιηθούν αιτήματα ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά από σύλληψη παράνομων μεταναστών».
Ο «Νικήτας» και οι άλλοι

Σημειώνεται (σελ. 21 του εγγράφου) ακόμη ότι στο ίδιο κύκλωμα που «καλύπτεται» από τον «Νικήτα» και άλλους κρατικούς αξιωματούχους συμμετέχουν άλλοι περίπου 20 δουλέμποροι, ένας από τους οποίους έχει κατηγορηθεί για δολοφονίες και απαγωγές. Μάλιστα, σε σχετικό έγγραφο αναφέρεται το ενδεικτικό παράδειγμα ότι ο εν λόγω πράκτορας της ΕΥΠ μεσολάβησε ώστε να αφεθούν ελεύθεροι δύο τούρκοι δουλέμποροι τον Οκτώβριο του 2010, οι οποίοι μετά τη σύλληψη 65 παράνομων μεταναστών σε περιοχή της Κορινθίας, είχαν αφοπλίσει τους αστυνομικούς και είχαν προσπαθήσει να διαφύγουν.
Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος ύστερα και από αυτή την αναφορά μετακινήθηκε πρόσκαιρα σε άλλη διεύθυνση της ΕΥΠ. Το τελευταίο διάστημα όμως επανήλθε σε κεντρικό ρόλο, έχοντας –σύμφωνα με νέες καταγγελίες –νέους συνεργάτες μέσα στις μυστικές υπηρεσίες που προέρχονται από την ΕΛ.ΑΣ. και με τους οποίους είχε αμφιλεγόμενες επαφές παλαιότερα στη διαχείριση των αλλοδαπών. Σύμφωνα με τις νεότερες αναφορές, ο «Νικήτας» φέρεται να συμμετείχε προ μερικών ημερών σε σύσκεψη κορυφής στην ΕΥΠ έχοντας στο πλευρό του νέα στελέχη της υπηρεσίας, όπου όλοι δήλωναν τους τελευταίους μήνες τα διαπιστευτήριά τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του συγκυβερνώντος κόμματος πιθανόν να μη γνώριζαν τις προϋπάρχουσες σχέσεις διαπλοκής.
Υπο έρευνα
Κονδύλια για πτήσεις και φαγητό στην Αμυγδαλέζα

Μια άλλη σημαντική παράμετρος στον κύκλο των συμφερόντων, εντός της ΕΛ.ΑΣ., από τους παράτυπους μετανάστες είναι δύο έρευνες που πραγματοποιούνται σχετικά με τις πτήσεις επαναπροώθησης, κυρίως προς Πακιστάν, αλλά και το ζήτημα επιλογής και ανάθεσης σε τρεις εταιρείες catering της χορήγησης φαγητού στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας.
Υπάρχουν καταγγελίες ότι η προτιμώμενη αεροπορική εταιρεία έχει προεισπράξει χρήματα για μεταφορά μεταναστών, στις οποίες ωστόσο παρατηρείται κωλυσιεργία.
Ακόμη καταγγέλλεται ότι προτιμήθηκαν εταιρείες φαγητού των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν προσυνεννοηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας και υπήρξε παρατύπως απευθείας ανάθεση. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να εισπράξει η ΕΛ.ΑΣ. τουλάχιστον 5-7 εκατ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που απαιτούν διαγωνισμό.


€1.500 το κεφάλι κόστιζαν οι «υπηρεσίες» ανώτερου αστυνομικού
Οι υποκλοπές φανέρωσαν τα «deals» με αρχηγούςδουλεμπόρων μέσω «πακιστανικών» κινητών

Καταγγέλλεται και «δεύτερος» άξονας του κυκλώματος, σύμφωνα με τα έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, αυτή τη φορά στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., με έδρα στην οδό Πέτρου Ράλλη. Οπως αναφέρεται, πρόκειται για ανώτερο αξιωματικό που υπηρετεί επί σειρά ετών στα τμήματα τα οποία σχετίζονται με τα νομιμοποιητικά έγγραφα των αλλοδαπών. Σημειώνεται σχετικά ότι «ο αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών (σ.σ.: τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας) έχει στενές επαφές με τον «Νικήτα», συναντά τους τούρκους δουλεμπόρους, εξυπηρετεί το κύκλωμα στην έκδοση εγγράφων».
Στη συνέχεια σημειώνεται: «Ο εν λόγω αξιωματικός συνεργάζεται με τον Ιμπραήμ Μ. (σ.σ.: όνομα τούρκου δουλεμπόρου) προκειμένου να διεκπεραιώσει όλα τα κατάλληλα έγγραφα για να στείλει κλεμμένα οχήματα πολυτελείας (το τελευταίο διάστημα προτιμούν οχήματα τύπου Lexus SUV τα οποία κατόπιν πωλούν στο Ιράκ για 110.000-120.000 δολάρια), φορτηγά οχήματα, τράκτορες, κλεμμένες τηλεοράσεις και άλλα ηλεκτρονικά είδη κυρίως στο Ιράκ».
Ραντεβού στην Πέτρου Ράλλη

Υπήρξε και συνέχεια σε αυτά τα έγγραφα της ΕΥΠ και άλλων υπηρεσιών. Την άνοιξη του 2013, ύστερα από σύσκεψη άλλων στελεχών της Υπηρεσίας Πληροφοριών και της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Κατεχάκη, ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής να ερευνήσει με απόλυτη μυστικότητα τη διαπλοκή κρατικών αξιωματούχων και αρχηγών των δουλεμπόρων. Οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης υπηρεσίας προχώρησαν σε άρση απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ελλήνων αξιωματικών και τούρκων δουλεμπόρων και όσα βρήκαν τους άφησαν με ανοιχτό το στόμα.
Σε πολυσέλιδο έγγραφο, με την ένδειξη «απόρρητο» και με αριθμό πρωτοκόλλου 3021/2/238, που συντάχθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2013 –η ύπαρξη του οποίου ουδέποτε δημοσιοποιήθηκε -, επιβεβαιώνονται οι εκατοντάδες συναντήσεις του «Νικήτα» με τους αρχηγούς των δουλεμπόρων σε διάφορα στέκια στο κέντρο της Αθήνας και η διάρθρωση του κυκλώματος. Τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία όμως συγκεντρώνονται από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις για τη δράση των υψηλόβαθμων αξιωματικών στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.
Διαπιστώνεται ότι ένα από αυτά τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιούσε «πακιστανικό» τηλέφωνο για να επικοινωνεί με τους ίδιους αρχηγούς των δουλεμπόρων που συναντούσε ο «Νικήτας». Το γεγονός ότι αυτός ήταν κάτοχος «πακιστανικού» καρτοκινητού επιβεβαιώθηκε στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. από τη σύγκριση φωνής του με εκείνου του τηλεφώνου που δίνει επισήμως. Στο έγγραφο καταγράφονται μέσα σε σχεδόν δύο μήνες περισσότερες από 40 περιπτώσεις συναλλαγής με δουλεμπόρους για έκδοση «πιστοποιητικών» σε εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες με αμοιβή περίπου 1.500 ευρώ ανά… άτομο! Υπάρχει μάλιστα αναλυτική καταγραφή των συνομιλιών και των μηνυμάτων SMS που αντήλλασσαν δουλέμποροι και ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιώντας μια ιδιότυπη «τουρκοελληνική» γλώσσα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως προκύπτει από καταγεγραμμένες συνομιλίες, υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. συναντούσε τους δουλεμπόρους για να τους δώσει «χέρι με χέρι» τα πιστοποιητικά έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην οδό Πέτρου Ράλλη. Σε άλλες συνομιλίες οι τούρκοι δουλέμποροι ακούγονταν να διαφημίζουν και να «πωλούν» σε μετανάστες τις ισχυρές «πλάτες» τους στην ΕΛ.ΑΣ.
Οπως ανέφεραν στο «Βήμα» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν παλαιότερη θητεία στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, «υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι ο εν λόγω αξιωματικός ή και άλλοι συνάδελφοί του έρχονταν σε συνεννόηση και με ορισμένους δικηγόρους που εκπροσωπούσαν κυκλώματα μεταναστών ώστε έναντι παράνομης αμοιβής να εκδίδονται πιστοποιητικά».
«Ανωθεν κάλυψη»

Τα ερωτήματα όμως για τις «διασυνδέσεις» των ύποπτων αξιωματούχων και τις διαστάσεις της διαφθοράς πολλαπλασιάζονται. Το απόρρητο έγγραφο με τα αναλυτικά στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος αποστέλλεται στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στα τέλη του 2013. Καμία συνέχεια δεν δόθηκε και η σχετική έρευνα αδρανοποιήθηκε από την αρχή παρά τα «κραυγαλέα» στοιχεία.
Η εκμυστήρευση ενός άλλου υψηλόβαθμου αξιωματικού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών (σ.σ.: απομακρύνθηκε στις πρόσφατες κρίσεις) προς συναδέλφους του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είχα δεχθεί παρέμβαση από ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. πως στην υπηρεσία θα μπορούσα να κάνω ό,τι ήθελα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να πειράξω τον εν λόγω αξιωματικό και τους συνεργάτες του. Η επιμονή για την προστασία τους από ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. με είχε εντυπωσιάσει».
Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες, ο εν λόγω αξιωματικός νομιμοποιούσε αλλοδαπούς με βάση λίστες που έρχονταν από ιδιώτη, ο οποίος παρουσιαζόταν σαν «εργολάβος από την Κηφισιά» (σ.σ.: το όνομά του στη διάθεση της εφημερίδας) και φερόταν να εκπροσωπεί τον προαναφερόμενο ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε παρέμβει «για να μην πειραχθεί ο συνάδελφός του στο σύστημα νομιμοποιητικών έγγραφων».
Με μπίζνες στο Ιράκ

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ότι ο ίδιος αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ξαφνικά φέρεται να έχει ξεκινήσει –άγνωστο πώς –μυστηριώδεις «μπίζνες» στο Ιράκ, όπου πήρε ειδική ιδιωτική άδεια για να ταξιδέψει προ μερικών εβδομάδων. Μάλιστα, φέρεται να είπε ότι «μόλις φύγω από την Αστυνομία, θα αρχίσω να κάνω επενδύσεις εκεί με γνωριμίες που έχω αποκτήσει». Παραμένει άγνωστο ωστόσο αν οι «επενδύσεις» του εν λόγω αξιωματικού της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στο Ιράκ σχετίζονται με την προηγούμενη καταγγελία για παρεμπόριο κλεμμένων οχημάτων.
Εκείνο που έχει προκαλέσει ωστόσο ανησυχία για την πιθανή «διάχυση» του προβλήματος είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες σε κύρια πόστα της ΕΥΠ (σε μεγάλο αεροδρόμιο της χώρας αλλά και κεντρικής υπηρεσίας των μυστικών υπηρεσιών) τοποθετήθηκαν αστυνομικοί που υπηρετούσαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και είχαν στενή συνεργασία με τον προαναφερόμενο ελεγχόμενο αξιωματικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ