Ο κ. Στέλιος Στασινόπουλος, τέως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ (και διάδοχος του κ. Ιωάννη Διώτη, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση διαχείρισης της επίμαχης λίστας) κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς Παπακωνσταντίνου ως προς τη λίστα Λαγκάρντ.
Ο κ. Στασινόπουλος περιέγραψε πώς παρέλαβε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ στις 2.10.2012, διπλωμένο σε μια κόλλα χαρτί σε ένα φάκελο με ένδειξη «Πρόεδρος του ΠαΣοΚ». «Είχε προγραμματιστεί, θυμάμαι, μια σύσκεψη, και εν αναμονή της εμφανίστηκε ο διευθυντής οργάνωσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος μου παρέδωσε τον σχετικό φάκελο. Μου είπε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του φακέλου. Ανέβηκα αμέσως στον τότε οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρήγορη Πεπόνη και ύστερα από συνεννόηση μαζί του, του το παρέδωσα χέρι με χέρι».
Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά και στην παραλαβή του δεύτερου cd της λίστας Λαγκάρντ από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών. «Με εντολή Στουρνάρα, τότε υπουργού Οικονομικών, συστήθηκε επιτροπή η οποία ταξίδεψε στις 20 Δεκεμβρίου 2012 στο Παρίσι. Επέστρεψε αυθημερόν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Προσωπικά ήμουν σε συνεχή επαφή με τον κ. Πεπόνη. Ήλθε η επιτροπή κατευθείαν στο γραφείο μου, μου παρεδόθη σφραγισμένο δέμα. Έφτιαξα επί τόπου αντίγραφο του cd και το παρέδωσα στον οικονομικό εισαγγελέα, παρουσία όλων, και μετά παρεδόθη το υλικό με δική του εντολή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ. «Πόσα διακριτά αρχεία έχει;» ρώτησε ο κ. Πεπόνης. «Δύο χιλιάδες εξήντα δύο» ήταν η απάντηση. Τότε ήταν που διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα με το προηγούμενο υλικό· έλειπαν τρία αρχεία…».
«Η ιστορία έχει στοιχεία θρίλερ» σχολίασε ο πρόεδρος.

Ο κ. Στασινόπουλος έκανε σαφές ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο ΣΔΟΕ ουδέποτε συναντήθηκε με τον προκάτοχο της θέσης κ. Διώτη. Ήλθε σε τηλεφωνική επαφή μαζί του, ζητώντας συνάντηση, αλλά εκείνος αρνήθηκε επικαλούμενος οικογενειακά προβλήματα.

«Ο εισαγγελέας είχε δώσει εντολή ελέγχου σε πολλές ΔΟΥ»
Τα πρώτα στοιχεία έδειχναν απόκρυψη εισοδήματος για τους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου της τάξης των 6 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Στασινόπουλος για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι ένας από αυτούς, ο κ. Ανδρέας Ρωσσώνης, είχε μηδενικό υπόλοιπο την εποχή εκείνη.
«Κακώς λέγεται ότι το ΣΔΟΕ ερευνά τη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. εισαγγελέας την έχει δώσει σε πολλές ΔΟΥ» είπε ο μάρτυς. «Δεν κωλυσιεργεί το ΣΔΟΕ».
Νωρίτερα πάντως είχε σχολιάσει: «Νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα, ο έλεγχος».
Ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ σημείωσε ότι από τα 2.062 ονόματα της λίστας ταυτοποιήθηκαν με ΑΦΜ τα 1.740, και από αυτά τα 900 παρουσίαζαν μηδενικό υπόλοιπο. «Αρχίσαμε να ελέγχουμε αυτούς που δεν είχαν καμία κάλυψη» είπε χαρακτηριστικά.

«Έλεγχος ακόμη και με ανεπίσημη παράδοση υλικού»

Ο κ. Στασινόπουλος τόνισε ότι δεν χρειαζόταν ειδική εντολή για να διενεργήσει έλεγχο.

«Αν σας παραδιδόταν το υλικό, χέρι με χέρι, και όχι επισήμως όπως έγινε;» ρώτησε ο πρόεδρος. «Οποιαδήποτε πληροφορία έρχεται στο ΣΔΟΕ είναι προς αξιολόγηση» απάντησε ο μάρτυς. «Σε κάθε περίπτωση θα έκανα έλεγχο».

«Αν σας το έδινε και δεν ήταν υπουργός πια;» ρώτησε μεταξύ άλλων η εισαγγελέας κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.

«Οποιαδήποτε πληροφορία, από οποιονδήποτε πολίτη και αν προέρχεται, είναι πολύτιμη. Θα πρωτοκολλούσα το υλικό και θα προχωρούσα…» απάντησε ο κ. Στασινόπουλος. «Δεν είναι δόκιμο να προχωρήσει κανείς χωρίς πρωτόκολλο» συμπλήρωσε ο ίδιος ύστερα από την πίεση της εισαγγελέως.

Ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρχαν ως το 2010, οπότε και δεν είχε θεσπιστεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου: «Ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών ήταν ασήμαντος, δεν υπήρχαν καν άτομα να ψάξουν τους λογαριασμούς. Επιπροσθέτως, υπάρχει πολυπλοκότητα σε αυτούς τους ελέγχους, χρειάζεται διασταύρωση από πολλές πλευρές».

Ο κ. Τάκης Βασιλακόπουλος, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Γ. Παπακωνσταντίνου, προσπάθησε –βάσει εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης– να διερευνήσει τι συμβαίνει με το άνοιγμα του αρχικού usb στις 2.10.2012, καθώς συγκεκριμένη ώρα ανιχνεύεται άνοιγμα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του επικεφαλής του ΣΔΟΕ πέντε αρχείων (εκ των οποίων το πιο θεαματικό είναι αυτό του κ. Μιωνή και της πεθεράς του κ. Κεφαλογιάννη).

«Κανένα αρχείο, τη συγκεκριμένη ώρα, δεν ανοίχτηκε από τον δικό μου υπολογιστή. Το θυμάμαι πολύ καλά γιατί η παρουσία μου έτυχε να είναι δημόσια εκείνη την ημέρα» απάντησε ο κ. Στασινόπουλος.

«Κάποιον λάκκο έχει η φάβα, ας μου επιτρέπει η έκφραση» σχολίασε ο συνήγορος.

Ο μάρτυρας δήλωσε ότι το στικάκι ήταν κλειδωμένο στο συρτάρι του ενώ ήταν κατηγορηματικός πως ο υπολογιστής του δεν πειράχτηκε. Ακόμη και όταν πιέστηκε από το δικαστήριο, παρέμεινε αταλάντευτος. «Σπανίως έχω συναντήσει τέτοιο μάρτυρα…» σχολίασε ο κ. Νικόλαος Πάσσος, πρόεδρος του δικαστηρίου.

Η εισαγγελέας πρότεινε να ζητηθούν από τον οικονομικό εισαγγελέα τόσο η λίστα Λαγκάρντ, στο στάδιο όπου βρίσκονται οι φορολογικοί έλεγχοι, όσο και άλλες λίστες (όπως αυτή του Λιχτενστάιν) που εκκρεμούν. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε.

Νομικό κώλυμα προέβαλε ο κ. Ι. Διώτης

Ο κ. Ιωάννης Διώτης, μάρτυρας-κλειδί για την υπόθεση διαχείρισης της λίστας Λαγκάρντ, ανέβηκε αμέσως μετά στο βήμα του μάρτυρα.

Ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως πρόσωπο όχι μόνο γιατί παρέλαβε το επίμαχο usb από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και γιατί είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος, με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, για τους δικούς του χειρισμούς αφότου παρέλαβε τη λίστα των καταθετών στην ελβετική HSBC.

Ο ίδιος, στην αρχή της συνεδρίασης, ζήτησε από το δικαστήριο να μην καταθέσει λόγω του ότι έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, ο πρόεδρος ωστόσο του συνέστησε να περιμένει.


«Έχω ένα έγγραφο που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους κωλύομαι να εξεταστώ ως μάρτυρας, και τη σχετική νομολογία»
επανήλθε ο κ. Διώτης όταν τελικά πήρε τον λόγο.

«Αντιμετωπίζω την ίδια κατηγορία, για τους χειρισμούς μου ως προς τη λίστα Λαγκάρντ. Θα μπορούσα να είμαι συγκατηγορούμενος σε αυτή τη δίκη, οδηγήθηκα λόγω της ιδιότητάς μου σε άλλο δικαστήριο. Δεν θα μπορούσα να έχω ταυτοχρόνως τις δύο ιδιότητες, του μάρτυρα και του κατηγορουμένου, οπότε δεν μπορώ ούτε διαδοχικώς» σημείωσε ο κ. Διώτης. «Επίσης, αν δεν μιλήσω τώρα, θα υποβόσκει οιονεί τεκμήριο ενοχής, θα μου πουν, στη δίκη μου αργότερα, δεν μίλησες».


«Η υπεράσπιση θα επιθυμούσε να εξεταστεί κ. Διώτης, κ. πρόεδρε, οφείλουμε όμως να πούμε για λόγους αρχής ότι μάλλον έχει δίκιο»
σημείωσε ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην υπουργού.

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος εξαίρεσης του κ. Διώτη, ούτε εκτίμησε ως αναγκαία τη διαβίβαση οικονομικών στοιχείων στο δικαστήριο – όπως είχε ζητήσει η εισαγγελέας.

«Εμείς θα σας κάνουμε ερωτήσεις και εσείς αν κρίνετε ότι αυτοενοχοποιείσθε, δεν θα απαντάτε» του τόνισε ο πρόεδρος.

Ι. Διώτης: Δεν πήρα τη λίστα από τον Παπακωνσταντίνου όσο ήταν υπουργός Οικονομικών

«Διαδέχθηκα τον κ. Ιωάννη Καπελέρη στις 6.5.2011. Συναντηθήκαμε την ίδια ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, είπαμε ελάχιστα πράγματα και πάντως όχι για τη λίστα Λαγκάρντ» είπε ο κ. Διώτης. «Εκ των υστέρων έμαθα για αυτά τα δέκα ονόματα που του είχε δώσει ο πρώην υπουργός, δεν έμαθα για τα αποτελέσματα του άτυπου αυτού ελέγχου, όπως μου τον είχε χαρακτηρίσει».

«Προτού φύγει ο υπουργός από τον θώκο των Οικονομικών, δεν μου παρέδωσε τίποτε. Για τα “μετά” θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω…» επεσήμανε ο μάρτυς. Και συμπλήρωσε: «Δεν κλείδωνα τον υπολογιστή μου, δεν είχα βάλει password, δεν έκανα απόρρητες εργασίες».


«Το τι έκανα με τον κ. Βενιζέλο, είναι μέρος της κατηγορίας που αντιμετωπίζω, σχετικά με το διάστημα που ξεκινά από τις 17 Ιουνίου 2011 και λήγει κατά την αποχώρησή μου»
απάντησε ο κ. Διώτης σε ερωτήσεις της εισαγγελέως.

Ο κ. Διώτης παραδέχθηκε ότι είχε πληροφορηθεί πως η λίστα είχε φθάσει στην Ελλάδα με ενεργοποίηση μυστικών υπηρεσιών Γαλλίας και Ελλάδας, γεγονός που είχε συζητήσει με τον τότε διοικητή της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ του πρότεινε να στείλει το υλικό στον Πρωθυπουργό. «Με ρώτησε τι να το κάνει, και του είπα την άποψή μου» δήλωσε ο κ. Διώτης. Και πρόσθεσε: «Είχα δώσει εντολή να δοθούν τα στοιχεία όλων των Ελλήνων που έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο σε ελβετικές τράπεζες».


«Διασύρομαι δυόμισι χρόνια, με κόστος προσωπικό και οικογενειακό»
είπε σε μια αποστροφή του ο κ. Διώτης πιεζόμενος από τον αναπληρωτή εισαγγελέα κ. Γιώργο Μπομπόλη να δηλώσει τον αριθμό των αρχείων της λίστας Λαγκάρντ.


«Έχω να πιάσω υπολογιστή στα χέρια μου πέντε χρόνια»
είπε ο μάρτυς κατά την εξέτασή του από τον κ. Βασιλακόπουλο.


«Είστε σε θέση να διαγράψετε στοιχεία;»
ρώτησε ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού. «Δεν θέλω να απαντήσω» είπε ο μάρτυς. Απάντηση που επανέλαβε και σε άλλες πιεστικές ερωτήσεις της υπεράσπισης του κ. Παπακωνσταντίνου.


«Το είχε ο Ευ. Βενιζέλος το 2011»

«Είπατε στον κ. Βενιζέλο, αρχές Οκτωβρίου του 2012, να στείλει το στικάκι στον Πρωθυπουργό. Ο κ. Βενιζέλος όμως το είχε από τον Αύγουστο του 2011. Του είπατε τι να το κάνει τότε;».

«Δεν απαντώ» είπε ξανά ο κ. Διώτης.

«Να θεωρήσω ως δεδομένο ότι ο κ. Βενιζέλος είχε το υλικό στα χέρια του από το καλοκαίρι του 2011;» ρώτησε ο κ. Δημακόπουλος, συνήγορος. «Να το θεωρήσετε» είπε ο κ. Διώτης.

«Σαν υλικό αντικείμενο, ήταν το usb που παραδώσατε το ίδιο με αυτό που παραλάβατε;» ήταν η κρίσιμη ερώτηση του κ. Δημακόπουλου. «Ήταν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο, ήταν “κλώνος” του» ξέφυγε ο κ. Διώτης, αρνούμενος να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Στο σημείο αυτό ήλθε και η αντίδραση της εισαγγελέως: «Αλλού απαντάτε, κ. μάρτυς… Σε μένα δεν απαντήσατε».