Δυναμικό «παρών» αναμένεται να δώσουν και φέτος οι Ελληνικές εταιρίες κινητών εφαρμογών, οι οποίες θα συμμετάσχουν για τρίτη συνεχή χρονιά στην μεγαλύτερη γιορτή της κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.
Στις αρχές Μαρτίου πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη το Mobile World Congress (MWC) ή αλλιώς η παγκόσμια έκθεση της κινητής τηλεφωνίας, στην οποία κάθε χρόνο παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες καινοτομίες των τεχνολογιών κινητών επικοινωνιών.
Η Ελλάδα θα συμμετάσχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με το δικό της εθνικό περίπτερο και με τη συμμετοχή περίπου 30 εταιριών από τον χώρο των κινητών επικοινωνιών.
Το περίπτερο αποτελεί πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και έχει ως στόχο την διεύρυνση του καινοτομικού οικοσυστήματος της χώρας και την σύνδεσή του με την παγκόσμια αγορά, με στόχο τόσο οι εταιρίες όσο και οι ερευνητικοί φορείς να αποκτήσουν πρόσβαση στο παγκόσμιο τεχνολογικό γίγνεσθαι.
Το μεγαλύτερο τμήμα του κόστους της εθνικής αποστολής, που ανέρχεται συνολικά σε μισό εκατ. ευρώ, καλύπτεται από ιδιωτικούς πόρους των ίδιων των εταιριών, ενώ το εθνικό περίπτερο υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων και το Enterprise Greece.
Με τα δικά τους περίπτερα θα συμμετάσχουν στην έκθεση οι Globo και Upstream, που αποτελούν και τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας, ενώ στην αποστολή συμμετέχουν εταιρίες όπως οι SingularLogic, mSensis, MPASS, TripInView, Χαράλαμπος Δημητράκας ΑΒΕΕ, M-Stat, Horizon Video Technologies, Cytech Mobile, Micronet, EKETA, Regate, Fasmetrics, VoiceWeb, Accusonus, Oxygen Broadband, VCI, Viva, Inaccess, Newsphone, Telenavis, Locotel, Obrela Security Industries. Επίσης, η Aegean Airlines βάζει έκτακτη απευθείας πτήση για Βαρκελώνη, η οποία θα αποχωρήσει από το «Ελ. Βενιζέλος» το πρωί της 1ης Μαρτίου.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της εθνικής αποστολής, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΚΕΕ, κ. Γιάννης Γιανναράκης πρότεινε εκ νέου την δημιουργία ενός Ταμείου Επενδύσεων Καινοτομίας, το οποίο, αξιοποιώντας τα αποθεματικά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα χρηματοδοτήσει τα πρώτα βήματα ανάπτυξης εξωστρεφών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τον χώρο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Σύμφωνα με την πρόταση, τα προς χρηματοδότηση ποσά θα κυμαίνονται μεταξύ 50 και 350 χιλιάδων ευρώ και θα δίδονται μονάχα εάν υπάρχει και ισόποση ή ανάλογη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών, το αποθεματικό της ΕΕΤΤ προσεγγίζεται τα 300 εκατ. ευρώ. Πρόσφατος νόμος προβλέπει την μεταφορά του ποσού στον κρατικό προϋπολογισμό με κοινή απόφαση των υπουργών Υποδομών και Οικονομικών.