Είναι φυγόδικοι, ενδέχεται να μείνουν και ατιμώρητοι. Σειρά προσώπων που βαρύνονται με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα σε υποθέσεις-σκάνδαλα, όπως οι μίζες από την προμήθεια Εξοπλιστικών, διαφεύγουν στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές δικαστικές αρχές τα θέλουν στο εδώλιο.
- Πέτρος Κυριακίδης, Γιώργος Κυριακίδης, Φάνης Λυγινός, Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ, Χρήστος Καραβέλας, Ελένη Σκούρα, Περικλής Λίβας είναι μερικά μόνο από τα ονόματα των φυγόδικων, ενώ σε ειδική κατηγορία υπάγονται επίσης πρόσωπα σε ρόλο κατηγορουμένου, όπως ο Φουάντ αλ Ζαγιάτ και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.
- Φουάντ αλ Ζαγιάτ: Στη δίκη για τις μίζες από τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα TOR-M1, ο Φουάντ αλ Ζαγιάτ δεν παρίσταται, εκπροσωπείται όμως από συνήγορο, τον κ. Θέμη Σοφό. Προτού ακόμη ξεκινήσει η δίκη, ο καταζητούμενος έμπορος όπλων είχε αποστείλει επιστολή –μέσω Λιβάνου, με ένδειξη «Damascus Syria» –στον ανακριτή Διαφθοράς κ. Γαβριήλ Μαλλή, δηλώνοντας την πρόθεσή του να συνεργαστεί με τις ελληνικές δικαστικές αρχές, με αποκαλύψεις για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος.
- Μιχάλης Χριστοφοράκος – Χρήστος Καραβέλας: Βρίσκονται στον κατάλογο των 64 κατηγορουμένων, στους οποίους δείχνει το εδώλιο ο αναπληρωτής οικονομικός εισαγγελέας κ. Γαληνός Μπρης στην πρότασή του για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Ο πρώην επικεφαλής της Siemens Hellas Μ. Χριστοφοράκος έχει ήδη διωχθεί και δικαστεί από τη γερμανική Δικαιοσύνη, γεγονός που φέρεται ως επιχείρημα προκειμένου να μην ξανακαθήσει στο -ελληνικό, αυτή τη φορά –εδώλιο. «Μένει να διαπιστωθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη» σημειώνει έγκριτος νομικός, τονίζοντας πάντως ότι το Δικαστήριο της Καρλσρούης έχει ήδη αποφανθεί, από το 2009, οριστικά και αμετάκλητα κατά της έκδοσής του στην Ελλάδα. Ο Μ. Χριστοφοράκος διατηρεί άλλωστε τη γερμανική υπηκοότητα. Σε διαφορετική μοίρα, αυτή του… απλού φυγόδικου, βρίσκεται ο Χρ. Καραβέλας, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens, που καταζητείται και λέγεται ότι έχει διαφύγει στη Λατινική Αμερική.
- Πέτρος Κυριακίδης: Είναι κατηγορούμενος μαζί με τον γιο του Γιώργο στην υπόθεση των ζημιογόνων δανείων –ύψους μεγαλύτερου των 700 εκατ. ευρώ –που χορηγούσε η Proton Bank σε εταιρείες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Εχουν διαφύγει αμφότεροι, με τη δεύτερη ειδική ανακρίτρια κυρία Ιωάννα Χατζάκη να εκδίδει εντάλματα σύλληψης και τις φήμες να οργιάζουν ως προς το πού βρίσκονται… Η διαφυγή Κυριακίδη είχε φθάσει και στη Βουλή, με αιχμές για αδράνεια των διωκτικών αρχών. Η δίκη για το σκάνδαλο της Proton Bank έχει προσδιοριστεί να αρχίσει στις 23 Μαρτίου και όπως όλα δείχνουν πολλά εδώλια θα είναι άδεια. Φυγοδικούν επίσης η νομική σύμβουλος των εταιρειών Λαυρεντιάδη Ελένη Σκούρα και ο σύζυγός της Περικλής Λίβας.
- Φάνης Λυγινός – Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ: Ηταν αχώριστο δίδυμο στο «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», σύμφωνα πάντοτε με τις δικαστικές αρχές, εμπλεκόμενοι σε περισσότερες της μιας υποθέσεις-συγκοινωνούντα δοχεία. Σήμερα εμφανίζονται να υιοθετούν την ίδια τακτική απέναντι στις ελληνικές ανακριτικές αρχές, αρνούμενοι να εμφανιστούν για να καταθέσουν και να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις στις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Μόνο το καλοκαίρι εκδόθηκαν τρία εντάλματα σύλληψης (δεν είναι τα μοναδικά) από τους ανακριτές Διαφθοράς κ. Γ. Μαλλή και κ. Σπύρο Γεωργουλέα (σημερινό πρόεδρο του Πρωτοδικείου Αθηνών), καθώς επέλεξαν να μη βγουν από τα σύνορα της Ελβετίας. Ηταν τέτοια η άρνηση Λυγινού να έλθει στην Αθήνα που έφθασε στο σημείο να προτείνει ακόμη και απολογία μέσω Skype (!) –πρόταση που δεν έγινε βεβαίως ποτέ δεκτή.
Οι Λυγινός και Οσβαλντ ήταν στελέχη αρχικώς της Dresdner Bank, ενώ αργότερα, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα, κατευθύνθηκαν προς την BNP Paribas Γενεύης.
Στα κιτάπια της ελληνικής Δικαιοσύνης, τα ονόματά τους φιγουράρουν και στην πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Ευστάθιου Βεργώνη για την υπόθεση των υποβρυχίων και σε αυτήν του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα κ. Γ. Μπρη για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Δικαστικές πηγές μιλώντας στο «Βήμα» τόνιζαν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να εκδοθούν στην Ελλάδα –ο Λυγινός διατηρεί και την ελβετική (εκτός από την ελληνική) υπηκοότητα, ενώ ο Οσβαλντ τη γαλλική.
HeliosPlus