Στους 11 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στο «Norman Atlantic», σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, καθώς κατά το ιταλικό γραφείο ερευνών ανακοινώθηκε εντοπισμός σορός γυναικός. Δύο είναι οι Έλληνες ανάμεσα σε αυτούς που έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ευχάριστη είδηση είναι ότι το βράδυ της Τρίτης έγινε γνωστό ότι «εντοπίστηκαν» άλλοι 35 έλληνες επιβάτες του πλοίου στο ιταλικό πολεμικό «San Giorgio» έφθασε στο Μπάρι και στο οποίο επιβαίνουν 130 Έλληνες. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, οι έλληνες διασωθέντες συνολικά ανέρχονται στους 236 –νωρίτερα, το απόγευμα, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Ελλήνων είναι 201–, ενώ συνεχίζεται η διασταύρωση των ονομάτων επιβατών και διασωθέντων.

Η ιταλική Ακτοφυλακή έχει ανακοινώσει ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τρεις Ιταλοί, δύο εκ των οποίων είναι οδηγοί φορτηγών. Νωρίς το πρωί της Τρίτης το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Ρώμης ενημέρωσε πως ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχει και δεύτερος έλληνας. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Κουφόπουλο ο οποίος γεννήθηκε στην Ημαθία στις 21 Φεβρουαρίου 1957, η σορός του οποίου βρίσκεται σε νοσοκομείο στο Μπάρι.

Στο λιμάνι της Πάτρας κατέπλευσε λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα το επιβατικό πλοίο «Europa Cruise», το οποίο μετέφερε 15 από τους διασωθέντες επιβάτες του Νόρμαν Ατλάντικ ενώ την ίδια ώρα σύγχυση επικρατεί τόσο με τον κατάλογο των διασωθέντων όσο και λίστα των επιβαινόντων στο μοιραίο πλοίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από τους Ιταλούς τα στοιχεία του πρώτου έλληνα νεκρού.

Στοιχεία για 95 διασωθέντες

Από τη Ρώμη έχουν σταλεί στις ελληνικές αρχές μέχρι στιγμής λίστα και στοιχεία για 95 έλληνες διασωθέντες. Από αυτούς οι 81 βρίσκονται στο πολεμικό πλοίο «Σαν Τζιόρτζιο» και 14 στο πλοίο «Ντε Λα Πένα». Συνολικά, μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, είχαν ταυτοποιηθεί 183 έλληνες από τους επιβάτες του Νόρμαν Ατλάντικ και εκκρεμεί η διαδικασία για άλλους 85.

Οι έλληνες διασωθέντες επί του ιταλικού πολεμικού «Σαν Τζιόρτζιο» έφθασε το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πρίντεζι όπου θα κατευθυνθεί και το «Ντε Λα Πένα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την Ιταλία έχει ξεκινήσει και το εμπορικό πλοίο «Αμπί Τζανέτ» με άλλους διασωθέντες και κατευθύνεται προς το λιμάνι Μανφρεντόνια.

Εισαγγελία του Μπάρι: 499 επιβαίνοντες, πολλοί μετανάστες στο Norman Atlantic

Για 499 επιβαίνοντες στο Norman Atlantic έκανε λόγο ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουσέπε Βόλπε, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης.

Είπε ότι υπήρχαν πολλοί μετανάστες που κρύβονταν στα γκαράζ και εξέφρασε φόβους ότι πιθανώς υπάρχουν και άλλα θύματα στο πλοίο.

«Δεδομένου ότι διαπιστώσαμε ότι στο πλοίο επέβαιναν και μετανάστες, ο φόβος μας είναι ότι θα βρούμε και άλλα θύματα» στο πλοίο, είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος είπε ότι έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία τριών μεταναστών, δύο Αφγανών και ενός Σύρου. Ένας από τους μετανάστες έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο, τόνισε η ίδια πηγή.

Πρόσθεσε ότι έχει επίσης διαπιστωθεί ότι στο Norman Atlantic υπήρχαν 18 υπεράριθμοι επιβάτες.

«Δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με 179 άτομα, αλλά ένα μέρος από αυτούς μπορεί να έχουν επιβιβασθεί σε εμπορικά πλοία προς την Ελλάδα» δήλωσε ο ιταλός εισαγγελέας.

«Η δικαστική έρευνα βασίζεται, έως τώρα, στις καταθέσεις διασωθέντων και στο υλικό από κινητά τηλέφωνά τους» πρόσθεσε.
Η σύγχυση για τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοίο εντείνεται και από το γεγονός ότι, όπως δήλωνε ο ιταλός ναύαρχος Τζιοβάνι Πετορίνο, 80 διασωθέντες δεν υπάρχουν καν στη λίστα επιβατών.

Τραγικές οι συνθήκες στο «San Giorgio»

Η κυρία Ειρήνη Βαρτζιώτη επικοινώνησε με τον σύζυγό της Ελευθέριο, ο οποίος μαζί με τον γιο τους Νικόλαο είναι ανάμεσα στους διασωθέντες που βρίσκονται στο πλοίο «Σαν Τζιορτζιο».

«Βρίσκονται σε ένα αμπάρι κάτω από το ελικοδρόμιο, στοιβαγμένoι σε στρώματα γυμναστικής, με μόνο σκέπασμα σακούλες, άπλυτοι και ταλαιπωρημένοι. Το πλοίο υποχρεούται να παραμείνει κοντά στο συμβάν και να συνεχίσει τις έρευνες για τους αγνοούμενους, Όμως οι άνθρωποι αυτοί τι φταίνε να ταλαιπωρούνται ακόμα μετά τις δραματικές στιγμές που πέρασαν; Πρέπει η ελληνική πολιτεία να φροντίσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Είναι ανεπίτρεπτο να παραμένουν 50 ώρες μετά υπό αυτές τις συνθήκες και να μην έχουν οδηγηθεί σε ασφαλές περιβάλλον» τονίζει.

Δύο νεκροί ναυτικοί κατά τη διάσωση

Εν τω μεταξύ στη βραχονησίδα Σασώνα, 1,5 ναυτικό μίλι από τον Αυλώνα της Αλβανίας, έχει καθηλωθεί το «Norman Atlantic» το οποίο περιστοιχίζεται από τέσσερα ρυμουλκά, ένα εκ των οποίων το κρατά για να μη χτυπήσει πάνω στα βράχια. Ομάδα ειδικών αναμένεται να επιβιβαστεί στο πλοίο για να εκτιμήσει την κατάστασή του και να αποφασίσει τα σχετικά με τη ρυμούλκησή του.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης το αλβανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι δύο ναυτικοί αλβανικής καταγωγής που βρίσκονταν σε ένα από τα ρυμουλκά κοντά στο Νόρμαν Ατλάντικ έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ελιγμών για την προσάρτηση στο πλοίο, στα ανοικτά των ακτών της Αυλώνας.

Οι δύο ναυτικοί χτυπήθηκαν από ένα καλώδιο που έσπασε κατά τη διάρκεια ελιγμών σύνδεσης.

Παράλληλα, το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου παρουσία του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος όπου και θα δοθούν πληροφορίες για την επιχείρηση διάσωσης αλλά και για τους ελέγχους που είχαν διενεργηθεί στο πλοίο, ενώ στη Ρώμη μεταβαίνει ο Γενικός Επιθεωρητής του λιμενικού κ. Παν. Πετρόπουλος προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία μεταξύ ελληνικών και ιταλικών αρχών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με έγγραφό του προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζητάει να επισπευθούν οι διαδικασίες διερεύνησης από τις εισαγγελικές αρχές για τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας. Η κυρία Κουτζαμάνη έχει ήδη αναθέσει την έρευνα στην προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, η οποία και διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για δύο κακουργήματα για δύο αδικήματα. Συγκεκριμένα πρόκειται για διατάραξη της υδάτινης συγκοινωνίας από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και από την οποία επήλθε θάνατος αλλά και για εμπρησμό. Ο φάκελος δόθηκε στο λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Δραματικές αφηγήσεις


Νωρίτερα, τις δραματικές ώρες που έζησαν πάνω στο φλεγόμενο πλοίο, από την στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, μέχρι να παραληφθούν από τα σωστικά μέσα περιέγραψαν σε δηλώσεις που έκαναν οι διασωθέντες στην αίθουσα υποδοχής του νότιου λιμανιού της Πάτρας.

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, είχαν βρει καταφύγιο, είτε δίπλα στην γέφυρα του πλοίου, είτε στο τελευταίο ανοικτό κατάστρωμα, προσπαθώντας να σωθούν από την φωτιά και τις αναθυμιάσεις.

Στο λιμάνι της Πάτρας βρίσκονταν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς και γιατροί, προκειμένου να προσφέρουν στους 15 διασωθέντες όποια βοήθεια χρειάζονταν, ενώ είχε εξασφαλισθεί μέριμνα για την μεταφορά τους και την φιλοξενία τους.

Στο λιμάνι βρίσκονταν και συγγενικά πρόσωπα διασωθέντων, που περίμεναν με αγωνία να συναντήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Πριν φτάσει στην Πάτρα το Europa Cruise κατέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, όπου αποβίβασε διασωθέντες.

Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας περίπου στις 19:30 και αμέσως ανέβηκαν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν κάποιοι από τους διασωθέντες χρειάζονται να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο. Επί τόπου βρίσκονταν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Συγκινητικές στιγμές διαδραματίστηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν το C-130 έφθασε στην Ελευσίνα με 43 από τους έλληνες διασωθέντες.

Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο περίμεναν επί ώρες με αγωνία οι συγγενείς των διασωθέντων.

Στο C-130 επέβαιναν 43 διασωθέντες που είχαν μεταφερθεί από το φλεγόμενο Norman Atlantic στο Λέτσε και το Μπάρι της Ιταλίας.