Ιδιώτες που μετατρέπονται σε αστυνομικούς, έρευνες για τα «κλοπιμαία»… πόρτα-πόρτα, «στοχεύσεις» ηλικιωμένων που πληρώνουν την άγνοιά τους για την τεχνολογία και άλλα σοβαρά ή ευτράπελα περιστατικά καταγράφονται πλέον σχεδόν καθημερινά με την αναζήτηση κλεμμένων κινητών που έχουν σύστημα εντοπισμού θέσης. Οι κάτοχοί τους προσπαθούν να ανακαλύψουν τους δράστες και οι αστυνομικοί ψάχνουν τον ένοχο ακολουθώντας το «σήμα», το οποίο ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε σειρά παρεξηγήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. έχει κληθεί να συνδράμει έρευνες πολιτών στις οποίες εκλάπη ή χάθηκε υπό περίεργες συνθήκες κινητό προηγμένης τεχνολογίας το οποίο διαθέτει σύστημα εντοπισμού. Σε δύο από αυτές, η πρώτη στο Παλαιό Φάληρο και η δεύτερη στο Περιστέρι, αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης σαν σύγχρονοι ηλεκτρονικοί «ιχνηλάτες» εντόπισαν τους δράστες με τη βοήθεια των κατόχων που τους έδειχναν το γεωγραφικό «στίγμα» της κλεμμένης συσκευής. Οι αστυνομικοί ωστόσο πραγματοποίησαν σύνθετες επιχειρήσεις, με τα όπλα προτεταμένα, μη γνωρίζοντας το παρελθόν των κλεφτών. Στα νότια προάστια οι δράστες της κλοπής οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, ενώ στο Περιστέρι το θύμα απέσυρε τις μηνύσεις.
Το… παζλ της πολυκατοικίας
Απρόοπτα και έκβαση όχι πάντα αίσια ακολουθούν ενίοτε τις σχετικές έρευνες. Πολλές φορές η έρευνα των αστυνομικών που καλούνται να βρουν το «ένοχο σπίτι» απ’ όπου εκπέμπει το κινητό πέφτει σε συγκροτήματα πολυκατοικιών. Ετσι η έρευνα, όπως έχει συμβεί και σε χώρες του εξωτερικού, σε σχετικό δημοσίευμα και της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», εγκαταλείπεται επειδή θεωρείται «εξαιρετικά σύνθετη και επίπονη η ανεύρεση αλλά και για να μην ενοχλούνται ή να εκφράζονται υπόνοιες για τόσους πολίτες για ένα μόνο κινητό».
Αντίστοιχη περίπτωση καταγράφηκε το βράδυ της Τετάρτης στην «περίεργη» απώλεια ενός κινητού στο κέντρο της Αθήνας. Αρχικά ένα ζευγάρι παρακολούθησε σε ηλεκτρονικό χάρτη την πορεία της χαμένης συσκευής από άλλο τηλέφωνο, μέχρι που το «στίγμα» έμεινε… ακίνητο στη Νίκαια. Το ζευγάρι υπέβαλε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως.
Μετά οι καταγγέλλοντες μετέβησαν με το αυτοκίνητό τους στη συγκεκριμένη διεύθυνση που φαινόταν από το σύστημα εντοπισμού, όπου όμως ήταν ένα «άδειο» πάρκο. Το ζευγάρι άρχισε να καλεί το κινητό μέχρι που αντελήφθη έκπληκτο ότι το κουδούνισμα ακουγόταν σε μπαλκόνι γειτονικής πολυκατοικίας. Παράλληλα κάλεσαν το «100», όπως τους είχε υποδειχθεί από το ΑΤ Ακροπόλεως. Επί τόπου κατέφθασαν δύο αστυνομικοί που εισήλθαν στην πολυκατοικία και αναζήτησαν το «επίμαχο» διαμέρισμα. Ολα αυτά ενώ πήραν κανονικά θέσεις μάχης, το ένα χέρι στο κλομπ και το άλλο στο πιστόλι.
Το «ύποπτο» διαμέρισμα ανήκε σε οικογένεια Αλβανών που αιφνιδιάστηκε από την παρουσία αστυνομικών. Επέτρεψαν στους αστυνομικούς να ερευνήσουν τους χώρους, με τις υπόνοιες να πέφτουν σε νεαρό που διέμενε εκεί. Το «θρίλερ» όμως δεν τελείωνε εκεί.
Οι αστυνομικοί και το ζευγάρι συνέχιζαν να καλούν το κινητό και τελικώς ακούστηκε να κουδουνίζει από το μπαλκόνι του πάνω ορόφου. Ολοι καταλάβαιναν ότι κάπου εκεί βρίσκεται η λύση του μυστηρίου, αλλά δεν μπορούσαν να απαντήσουν στο γιατί κουδούνιζε στο μπαλκόνι. Κάποιος ήθελε να… διαλαλήσει την ενοχή του ή συνέβαινε τίποτε άλλο; Ο γρίφος φαινόταν δυσεπίλυτος…
Τεχνολογικά… αναλφάβητοι
Ολοι ανέβηκαν λοιπόν έναν όροφο πιο πάνω. Χτύπησαν πάλι την πόρτα, πήραν ξανά θέσεις «επιδρομής». Ωστόσο εντυπωσιασμένοι είδαν να ανοίγει την πόρτα ένα ζευγάρι έκπληκτων ηλικιωμένων… Τότε εξηγήθηκαν όλα.
Το ίδιο βράδυ οι δύο γέροντες είχαν πάει θέατρο και βρήκαν το κινητό στον δρόμο όπου είχε πέσει. Είχαν σκοπό να το παραδώσουν την επομένη στο τμήμα και γύρισαν αμέριμνοι σπίτι τους.
Μεσούσης της νυκτός όμως εμφανίστηκαν τα προβλήματα και οι παρεξηγήσεις. Οι δύο ηλικιωμένοι δεν ήξεραν από συστήματα λογισμικού και οθόνες αφής ούτε πώς να απαντήσουν στις κλήσεις που έκαναν οι κάτοχοί του ή άλλοι. Ετσι για να περάσουν ήσυχα τη νύχτα τους, το μόνο που βρήκαν ως πρόσφορη λύση ήταν να το βγάλουν στο μπαλκόνι για να μην το ακούνε και έπεσαν για ύπνο.
Τελικώς η πρώτη κίνηση που έκαναν οι κάτοχοι του τηλεφώνου ήταν να σπεύσουν στο ΑΤ Ακροπόλεως και να αποσύρουν τη μήνυση, ειδάλλως οι γέροντες, βάσει νόμου, θα έβγαζαν τη νύχτα στο αστυνομικό τμήμα και την επομένη θα οδηγούνταν στο Αυτόφωρο. Πληρώνοντας την «καλή πρόθεσή» τους, την οποία θα πρόδιδε η άγνοιά τους για τη νέα τεχνολογία…
HeliosPlus