Εξηντατέσσερα πρόσωπα παραπέμπονται να δικαστούν για την υπόθεση της Siemens σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών κ. Γαληνού Μπρη. Οι συγκεκριμένοι, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, πρέπει να παραπεμφθούν για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα), την τελική απόφαση πάντως θα την πάρει το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών όπως προβλέπει ο νόμος.
Περίληψη της πρότασης προς το Συμβούλιο Εφετών
Περίληψη της πρότασης προς το Συμβούλιο Εφετών
Από τα πρόσωπα αυτά δεκαεννέα είναι στελέχη των εταιρειών Siemens A.G. και Siemens ΑΕ, δεκατέσσερα είναι στελέχη του ΟΤΕ και οκτώ είναι υπάλληλοι εταιρείας συμβούλων, ενώ οι υπόλοιποι εμπλέκονται σε εταιρείες οι οποίες διακίνησαν τα χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Μία μόνο κατηγορούμενη προτείνεται να παραπεμφθεί για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Παράλληλα δώδεκα κατηγορούμενοι απαλλάσσονται από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ προτείνεται να παύσει οριστικά η δίωξη για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης λόγω παραγραφής. Δεκαεννέα κατηγορούμενοι επίσης δεν πρέπει να κατηγορηθούν, σύμφωνα με τον κ. Μπρη, για μικρότερες πράξεις ενεργητικής δωροδοκίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Το ιστορικό που παραθέτει στην πρότασή του, έκτασης 2.369 σελίδων, ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι η ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στο ποσόν των 61.942.441 ευρώ, ποσό το οποίο ο εισαγγελέας εκλαμβάνει ως μίζες προς αξιωματούχους του ελληνικού δημοσίου.
Σκοπός των δωροδοκιών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ήταν «να επιτευχθεί η κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας 8002 του ΟΤΕ χωρίς πάντως να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες του Οργανισμού». Το παραπάνω κόστος, σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα, μετακυλήθηκε στον ΟΤΕ και κατά το στάδιο υλοποίησης της συμφωνίας «διακινήθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά από τα ταμεία της Siemens AG και ειδικότερα από τον τομέα τηλεπικοινωνιών της εταιρείας (ICN) προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων του ΟΤΕ».
Ο κ. Μπρης απαριθμεί επίσης τις ρήτρες που προβλέπονταν στη σύμβαση σύμφωνα με τις οποίες ο ΟΤΕ θα έπρεπε να είχε εκπτώσεις και ευνοϊκότερες προσφορές στη σύναψη και υλοποίηση της συμφωνίας.