Με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασε τελικά σήμερα, Πέμπτη, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), που διακόπηκε βίαια την Τετάρτη από ομάδα φοιτητών που απαιτούσε από τα μέλη του σώματος να καταδικάσουν την πολιτική Φορτσάκη και τα πρόσφατα κείμενα των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως δήλωσε ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ιωάννης Γκόλιας μιλώντας στο «Βήμα»: «Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου συμμετείχαν τα εννέα απο τα 14 μέλη της και πήραμε πολλές αποφάσεις για την τρέχουσα λειτουργία του ιδρύματος και για όσα συμβαίνουν στην Παιδεία. Ζητήσαμε δε από τους φοιτητές να σταματήσουν την κατάληψη και να συνεργαστούμε χωρίς βίαιες αντιδράσεις για το καλό του πανεπιστημίου».
Η Σύγκλητος συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ σε αυτή συμμετείχαν οι πανεπιστημιακοί μέλη της από όποιο χώρο βρισκόταν ο καθένας μέσω της τηλεδιάσκεψης. Συζητήθηκαν δε τα τρέχοντα ζητήματα λειτουργίας του ιδρύματος, τέθηκαν οι βασικές αρχές ενός ψηφίσματος που θα εκδοθεί για τα τεκταινόμενα στην Παιδεία αυτή την περίοδο και την άποψη των διοικήσεων των ΑΕΙ γι’ αυτές και οι πανεπιστημιακοί ζήτησαν από τους φοιτητές τους να σταματήσουν την κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας.
Πάντως σήμερα, Πέμπτη, οι πιο πολλές από τις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΜΠ λειτούργησαν καθώς οι φοιτητές που κάνουν την κατάληψη άνοιξαν το κτίριο στο κοινό.
Η πρυτανεία του ΕΚΠΑ για φοιτητικούς συλλόγους
Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Αθηνών εκδόθηκε σήμερα, Πέμπτη, ανακοίνωση για την αναστάτωση που προκλήθηκε με αφορμή το κείμενο που αναρτήθηκε προχθές στην ιστοσελίδα του και πρότεινε να ψηφίζουν οι φοιτητές για τις καταλήψεις μέσω «ηλεκτρονικών» δημοψηφισμάτων.
«Ως προς το θέμα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών που προτάθηκαν σε πρόσφατη ανακοίνωση της Πρυτανείας διευκρινίζεται ότι η πρόταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπ’ αυτή την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί» αναφέρεται στην ανακοίωση.
Στην Πάτρα
Στο μεταξύ στην Πάτρα συνεχίζεται για έκτη εβδομάδα η κατάληψη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και απειλείται πλέον το εξάμηνο, ενώ η εξεταστική περίοδος του φθινοπώρου έχει χαθεί. Όπως λέει στο «Βήμα» η πρύτανης του ιδρύματος κυρία
Βενετσάνα Κυριαζοπούλου,
«το εξάμηνο έχει 13 εβδομάδες οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει το τμήμα σε σχέση με το εξάμηνο, αλλά το δεδομένο είναι ότι η διδασκαλία αυτών των εβδομάδων πρέπει να γίνει».
Στην Αθήνα
Και άλλες σχολές μπήκαν στον χορό των καταλήψεων στην Αθήνα, καθώς την Πέμπτη είχαν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων. Η Φιλοσοφική πάντως, μία από τις πολυπληθέστερες σχολές, θα παραμείνει ανοιχτή και όσοι φοιτητές εξετάζονται θα δώσουν μαθήματα κανονικά καθώς υπερψηφίστηκε το πλαίσιο του ΜΑΣ (ΚΚΕ) και η σχολή θα κλείσει μόνο την ερχόμενη Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί πανεργατικό συλλαλητήριιο.
Υπό κατάληψη είναι το Μαθηματικό ως τις 27 του μηνός, οπότε και θα συγκληθεί νέα συνέλευση, αλλά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ) αύριο, Παρασκευή 21 Νοεμβρίου.
Παραμένουν κατειλημμένοι τέσσερις πανεπιστημιακοί χώροι, η πρυτανεία του ΕΜΠ, η κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας, η Νομική Σχολή και το Οικονομικό της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών (ΟΠΕ).