Ολοκληρώθηκε την Τρίτη χωρίς εκπλήξεις η κατάθεση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Γιάννη Πανούση ενώπιον του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, για την υπόθεση εξαγοράς ψήφων, στο πλαίσιο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός είχε καλέσει τον κ. Πανούση, με αφορμή δηλώσεις του σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Ο βουλευτής, που διατηρεί και την ιδιότητα του καθηγητή Εγκληματολογίας, επέμεινε ότι όλες του οι αναφορές έγιναν υπό το επιστημονικό πρίσμα, λόγω του διάχυτου κλίματος διαφθοράς που επικρατεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για περιρρέουσα ατμόσφαιρα χωρίς ωστόσο απτές αποδείξεις.

Τι είπε στην κατάθεσή του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος

Την πολιτική του διαίσθηση, με βάση και την πολυετή εμπειρία του στον κοινοβουλευτικό χώρο, επικαλέστηκε – σύμφωνα με πληροφορίες – ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην 45λεπτη κατάθεσή του ενώπιον του αντεισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, για την υπόθεση εξαγοράς ψήφων, στο πλαίσιο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού δεν έδωσε συνέχεια στα όσα είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» («Γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες για να μη γίνουν εκλογές, με πιέσεις, υποσχέσεις, παροχές και ανταλλάγματα που θυμίζουν παλιές, αμαρτωλές εποχές»), καθώς δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία, και περιορίστηκε σε κατάθεση πολιτικού – και όχι ποινικού – ενδιαφέροντος.

Με τον κ. Κωνσταντόπουλο, ολοκληρώνεται ο κύκλος καταθέσεων της Τρίτης, καθώς το προγραμματισμένο ραντεβού του εισαγγελέα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Πάνο Καμμένο έχει ακυρωθεί για πολλοστή φορά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του τελευταίου. Εκκρεμές παραμένει μέχρι στιγμής το αν θα κληθεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε δηλώσεις του έξω από το Εφετείο Αθηνών, ο κ. Κωσταντόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά: «αντί να στηρίζεται η δημοκρατική αρχή της διαφάνειας, αίρεται το αξιόποινο και μάλιστα αναδρομικά σε υποθέσεις όπως η Siemens, η λίστα Λαγκάρντ και άλλες. Αν υπήρχε πολιτική θέληση για άπλετο φως, θα είχαν αντιμετωπιστεί πολλά προβλήματα, και δεν θα συνεχίζονταν οι πρακτικές ασκήσεις που αποτελούν θεσμική υποκρισία».

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Κωνσταντόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η «πολιτική επικοινωνιακή επιχείρηση της κυβέρνησης για εξεύρεση διαθέσιμων βουλευτών, πέραν του κυβερνητικού συνασπισμού, για να την στηρίξουν, άνοιξε τον ολισθηρό δρόμο του παρασκηνίου, με πιέσεις, υποσχέσεις, παροχές και ανταλλάγματα».

Ο ίδιος τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να εξηγήσει τι εννοούσε όταν έλεγε «είναι δεδομένοι» ή «θα βρεθούν με κάθε τρόπο οι 180 βουλευτές».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος στην κατάθεση του ενώπιον του εισαγγελέα, επανέλαβε τη θέση που έχει διατυπώσει και δημόσια περί «σκηνοθετημένης προεδρολογίας για αντιδημοκρατικές σκοπιμότητες αποφυγής των εκλογών» .

Ακόμη, στη δήλωσή του ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστηρίζει ότι «αποτελούν πρόσθετα συμπτώματα της κρίσης, ασκήσεις πολιτικής υποκρισίας και θεσμικής αδυναμίας», ο «επικοινωνιακός τρόπος» που διαχειρίζεται η κυβέρνηση «την πολλαπλή κρίση ύπαρξης και ταυτότητας της Ελλάδας» και η «εμμονή στις πρακτικές σύγχυσης και όχι διάκρισης των εξουσιών που αποκαλύπτει η ευθυγράμμιση κυβερνητικών εξαγγελιών και εισαγγελικών παραγγελιών».

Επιπλέον, αναφέρεται σε ανυπαρξία πολιτικής θέλησης των κυβερνήσεων να αντιμετωπιστεί «η διαβρωτική δράση του πολιτικού χρήματος», όταν αποκαλύπτονται σκάνδαλα στον ευρύτερο δημόσιο χώρο «και η κυβέρνηση συστηματικά εφαρμόζει την ευρεσιτεχνία της νομοθετικής άρσης του αξιόποινου και μάλιστα αναδρομικά, από την υπόθεση SIEMENS μέχρι της υποθέσεως των υποβρυχίων, της λίστας Λαγκάρντ, των εξοπλιστικών και της έκθετης δράσης ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ και ΕΛΣΤΑΤ».