Από σαράντα κύματα πέρασε η απόφαση για την παραμονή των δικαστηρίων Πειραιά στο κέντρο της πόλης που προκάλεσε ανακούφιση στη νέα δημοτική αρχή, στον Δικηγορικό Σύλλογο, αλλά και σε όλους τους φορείς της πόλης.
Τα δικαστήρια του Πειραιά λειτουργούν σε κτίριο στην οδό Σκουζέ 3 και σε άλλα πέντε κτίρια και στόχος ήταν να μεταφερθούν στην περιοχή του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη και συγκεκριμένα στο κτίριο όπου στεγάζονταν οι καπναποθήκες Κεράνης.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, είχαν ήδη υπογραφεί τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη μεταφορά της έδρας των δικαστηρίων του Πειραιά, πολιτικών και διοικητικών υπηρεσιών στο συγκεκριμένο κτίριο, ενώ το πέμπτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κρίνει νόμιμα τα σχετικά διατάγματα.
Η ιστορία ξεκινά το 1987 με την εγκατάσταση των δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο στη συμβολή των οδών Σκουζέ και Φίλωνος, σε ένα κτίριο που εξ αρχής χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο, λόγω ύπαρξης αμιάντου και έλλειψης εξόδου κινδύνου. Από τότε βασικό αίτημα των δικηγόρων ήταν να μεταφερθούν οι δικαστικές αίθουσες και τα γραφεία δικαστικών λειτουργών σε ένα πιο κατάλληλο κτίριο όπου να στεγάζονται όλες οι υπηρεσίες.
Λίγα χρόνια αργότερα, μεταξύ 1992-1993, αρχίζει η συζήτηση για να μεταφερθούν τα δικαστήρια στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Σκουζέ.
Πέρασαν περίπου 10 χρόνια για να ξεκινήσει νέα συζήτηση το 2004 για μεταφορά των δικαστηρίων στα κτίρια της πρώην ΧΡΩΠΕΙ, υπόθεση για την οποία είχε εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ.
Πέντε χρόνια μετά το 2009 προτάθηκαν για τη στέγαση των δικαστηρίων οι παλιές αποθήκες στη Ρετσίνα (ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας).
Στις 25 Ιουλίου 2013 έγινε γνωστή από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης η πρόθεση για μεταστέγαση όλων των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά στο κτίριο του Κεράνη επί της οδού Θηβών στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη.
Η αντίδραση των δικηγόρων του Πειραιά ήρθε στις 3 Οκτωβρίου 2013, όταν σε Γενική Συνέλευση δήλωναν με συντριπτική πλειοψηφία ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μεταφορά των δικαστηρίων στο κτίριο του Κεράνη στη Θηβών.
Το θέμα της μεταφοράς των δικαστηρίων αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής εκστρατείας των δημοτικών εκλογών το 2014 και στις 25 Απριλίου ο τότε υποψήφιος κ. Γιάννης Μώραλης συναντά τους δικηγόρους του Πειραιά και δεσμεύεται ότι θα δώσει μάχη για να μη φύγουν τα δικαστήρια από το κέντρο της πόλης. Αντίθετοι στη μεταφορά είχαν ταχθεί και οι άλλοι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι κ.κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και Θοδωρής Δρίτσας.
Στις 3 Ιουνίου, λίγες μέρες μετά την εκλογή του, ο νέος δήμαρχος Πειραιά συναντά εκ νέου τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γιώργο Σταματογιάννη, τονίζοντας πως η νέα δημοτική Αρχή θα αποτρέψει την απομάκρυνση των δικαστηρίων.
Δύο μέρες μετά, στις 5 Ιουνίου, με επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου ο κ. Μώραλης ζητεί να παραμείνουν τα δικαστήρια στον Πειραιά, προκρίνοντας ως καλύτερη λύση το κτίριο της Ραλλείου.
Στις 2 Ιουλίου κατά τη συνάντηση του δημάρχου Πειραιά με τον υπουργό Δικαιοσύνης ο κ. Μώραλης ζητεί διορία ως τις 30 Οκτωβρίου για να καταθέσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του μια συγκεκριμένη πρόταση.
Πληροφορίες από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά ανέφεραν ότι η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έθεσε ζήτημα σύντομης μεταφοράς των δικαστηρίων Πειραιά από το κέντρο της πόλης στα τέλη του επόμενου μήνα, ενώ έγινε συζήτηση για το υψηλό κόστος ανακατασκευής της Ραλλείου και μεταφοράς των δικαστικών υπηρεσιών στο κτίριο αυτό, που φθάνει τα 25 εκατ. ευρώ.
Στα τέλη Ιουλίου ο απερχόμενος δήμαρχος Πειραιά είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και εκφράζει τη βεβαιότητα μετά τη συνάντηση πως τα δικαστήρια του Πειραιά δεν θα φύγουν από την πόλη σημειώνοντας πως ήταν εξ αρχής ανόητη η «σύλληψη» της ιδέας αυτής.
Στις 22 Ιουλίου ο κ. Μώραλης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έθεσε, μεταξύ άλλων, την παραμονή των δικαστηρίων στο κέντρο της πόλης, ενώ το ίδιο ζήτημα συζήτησε στις 5 Αυγούστου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Νέα συνάντηση στις 11 Αυγούστου του δημάρχου Πειραιά μαζί με φορείς της πόλης (Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, Επιμελητήρια) με τον υπουργό Δικαιοσύνης, από τον οποίο ζήτησε εκ νέου την παραμονή των δικαστηρίων στον Πειραιά, ενώ λίγο αργότερα πηγές του υπουργείου λένε ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου θα γίνει η μεταφορά των δικαστηρίων στο κτίριο του Κεράνη.
Στις 14 Οκτωβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι τα δικαστήρια θα παραμείνουν στον Πειραιά και ότι η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η μεταστέγασή τους στο κτίριο της Ραλλείου Σχολής.
HeliosPlus