Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται εφέτος από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, που ξεκίνησε στις 27 Απριλίου 1941 και διήρκεσε 42 μαρτυρικούς μήνες για την πόλη και τους κατοίκους της. Η 12η Οκτωβρίου 1944 καταγράφεται στη σύγχρονη ελληνική ιστορία ως ημέρα ένδοξη, ορόσημο για τους ηρωικούς αγώνες του λαού μας για ελευθερία. Ο Δήμος Αθηναίων τιμώντας την ιστορική αυτή ημέρα για την πρωτεύουσα διοργανώνει ανήμερα της επετείου, την ερχόμενη Κυριακή, σειρά εκδηλώσεων.
Το πρωί της Κυριακής, θα πραγματοποιηθεί στις 11.00, η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
«Είναι μια ημέρα ιστορική, που τείνουμε να λησμονούμε. Μια επέτειος πολύ σημαντική για τη δημοκρατία μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πνευματική ανάπτυξη. Οι λαοί της Ευρώπης γιορτάζουν τη συντριβή του φασισμού και τον τερματισμό των αιματηρών εχθροπραξιών» αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων, που διαβάστηκε την Παρασκευή στους μαθητές των σχολείων της πόλης.
Απογευματινός αγώνας δρόμου
Με το σύνθημα «Τρέχουμε μαζί… Αγαπάμε τη ζωή» διοργανώνεται εφέτος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Απελευθέρωσης της Αθήνας, ο απογευματινός αγώνας δρόμου «Παναθήναια 2014». Περίπου τέσσερις χιλιάδες δρομείς θα πλημμυρίσουν στους δρόμους της πρωτεύουσας, με αφετηρία το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου θα γίνει και ο τερματισμός. Το σήμα της εκκίνησης θα δοθεί στις 17.00 και ο κάθε δρομέας, ανάλογα με τις δεξιότητες και τη διάθεσή του, μπορεί να συμμετάσχει σε μια από τις εξής διαδρομές: 8 χλμ. (για ενήλικες και παιδιά άνω των 14 ετών), 3 χλμ. (για ενήλικες και παιδιά) και 1.000 μ. (ΑμεΑ).
Ο αγώνας δρόμου διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων. Μία ώρα πριν από την έναρξη των αγώνων ηAthensBigBandμε δυνατή μουσική από παγκόσμιες τζαζ επιτυχίες θα προετοιμάσει ευχάριστα τους δρομείς, ενώ τον ρυθμό θα κρατήσουν οι μουσικοί παραγωγοί του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9.84» Ελένη Σούρδη στο Παναθηναϊκό Στάδιο και Αριστέα Γιάννου στη διαδρομή.
Ξενάγηση στην Αθήνα της Κατοχής
Εμβληματικά κτίρια και δρόμοι της πόλης γίνονται σταθμοί ενός ξεχωριστού περιπάτου με «ξεναγό» στα μονοπάτια της ιστορικής μνήμης τον ιστορικό κ. Μενέλαο Χαραλαμπίδη. Το πρωινό της Κυριακής, οι κάτοικοι της πόλης που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την Αθήνα της Κατοχής θα έχουν την ευκαιρία με ελεύθερη συμμετοχή να πάρουν μέρος σε μια πρωτότυπη ιστορική περιήγηση.
Οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν στις 11.00 στα Προπύλαια και από εκεί θα ξεκινήσουν μια ξενάγηση σε σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν οι σημαντικότερες αντιστασιακές κινητοποιήσεις του αθηναϊκού λαού κατά την περίοδο της Κατοχής. Μέσα από την αφήγηση σε κάθε σταθμό του περιπάτου θα γίνει προσπάθεια να ανασυσταθεί η μνήμη της κατοχικής Αθήνας, της Αντίστασης και των θυμάτων του αντιστασιακού αγώνα.
Οι σταθμοί της διαδρομής: Προπύλαια (αφετηρία), «Η κατοχική καθημερινότητα στην Αθήνα». Στάση 1η, οδός Μασσαλίας (πεζόδρομος μπροστά από τη Νομική), «Ο κατοχικός λιμός και οι συνέπειές του». Στάση 2η, Σόλωνος και Ασκληπιού, «24 Μαρτίου 1942, φοιτητές πραγματοποιούν την πρώτη διαδήλωση της Κατοχής». Στάση 3η, Σταδίου 15, κτίριο ΟΤΕ (604), «12 Απριλίου 1942, οι Τριατατικοί κατεβαίνουν στην πρώτη κατοχική απεργία». Στάση 4η, Τράπεζα της Ελλάδος –Πανεπιστημίου και Ομήρου, «22 Ιουλίου 1943, η μεγαλύτερη κατοχική διαδήλωση στην Ελλάδα ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής ζώνης κατοχής στην κεντρική Μακεδονία». Στάση 5η, Σανταρόζα, «Οι μαυραγορίτες και οι ρουλέτες». Στάση 6η, Πατησίων και Γλάδστωνος, «Ανατίναξη των γραφείων της φασιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ από την αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ». Στάση 7η, Κοραή, «Γερμανικές αρχές κατοχής και έλληνες συνεργάτες τους».
Μετά την ξενάγηση θα ακολουθήσουν στη Νομική Σχολή (αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου) συζήτηση του ιστορικού με τον ερευνητή κ. Μανώλη Κασσιμάτη, προβολή σπάνιου αρχειακού υλικού, ενώ η ιστορικός-αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κυρία Ευγενία Μπουρνόβα θα παρουσιάσει την ερευνητική της εργασία με θέμα «Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα της Κατοχής».