Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα έλαβε από τον εισαγγελέα διαφθοράς κ. Γιώργο Ανδρεάδη το ζεύγος Γριβέα.
Νωρίτερα την Πέμπτη, οι δύο σύζυγοι κατηγορούμενοι είχαν προσαχθεί στον εισαγγελέα Εφετών, αρμόδιο για υποθέσεις εκδόσεων προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα που εκκρεμούσε σε βάρος τους.
Σε βάρος του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε απιστία και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με δήλωση του δικηγόρου τους Γ. Καψή οι πελάτες του «παραιτήθηκαν οικειοθελώς από όλα τα ένδικα μέσα και θα αποδείξουν την αθωότητά τους μέχρι ενός ευρώ».
Σύμφωνα με τον κ. Καψή οι εντολείς τουθα είχαν έρθει στη Ελλάδα από τα τέλη Ιουλίου αλλά δεν το έπραξαν λόγω ευαίσθητου οικογενειακού θέματος.
Το ζεύγος Γριβέα θα ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του και έως τότε θα κρατηθεί
Οι δύο κατηγορούμενοι, των οποίων είχε ζητηθεί η έκδοσή τους από τις βρετανικές αρχές, φέρονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος τους να έλαβαν δανειοδοτήσεις από το ΤΤ επί προεδρίας του κατηγορούμενου Αγγ. Φιλιππίδη, χωρίς, κατά την κρίση της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου που ερεύνησε την υπόθεση των επισφαλών δανείων, να εξασφαλίζεται η Τράπεζα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας, το ζεύγος Γριβέα έλαβε τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009, συνολικό ποσό 17 εκατ. ευρώ για τη νεοσύστατη, όπως τονίζει η κ. Παπανδρέου, εταιρεία C&C International Ανώνυμος Εμπορική Ξενοδοχειακή και Εταιρεία Συμμετοχών. Η εν λόγω εταιρεία είχε αντικείμενο τη διοργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων, κυρίως ιατρικού αντικειμένου. Τα χρήματα του δανείου χορηγήθηκαν αμέσως, χωρίς να υπάρχουν εγγυήσεις, καθώς, όπως τονίζει η εισαγγελέας, η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του ζεύγους, με δυσκολία έφτανε τα 3 εκατ. ευρώ.
Κατά τη δικογραφία το μεγαλύτερο μέρος των δανείων, ποσό δηλαδή περίπου 15 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε από τους δύο συζύγους και βασικούς μετόχους της δανειολήπτριας εταιρίας και δαπανήθηκε για την εξαγορά τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών που είχαν αρνητική θέση.
Επιπλέον όπως καταλογίζεται από την εισαγγελέα, το ΤΤ συνέστησε την εταιρεία, Postbank Green Institute από κοινού με την C&C International με αντικείμενο την πράσινη ανάπτυξη και μετοχικό κεφάλαιο 500.000 ευρώ. Μάλιστα η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από την τράπεζα ενώ η νέα εταιρεία έλαβε δάνειο από το ΤΤ ποσού 2.500.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2010. Σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας τα χρήματα του δανείου, μέσω τιμολογήσεων για διαφημιστικές προβολές ή συνέδρια κ.α, φαίνεται να διατέθηκαν σε άλλες εταιρείες του ζεύγους.