Αλλάζουν τα δεδομένα στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης της χώρας, όπου πλέον αυστηροποιούνται οι έλεγχοι και… κλείνουν όσοι παραβιάζουν τον νόμο. Αναστάτωση επικρατεί από την Τρίτη στην εκπαιδευτική κοινότητα μετά το τυπικό «κλείσιμο» του ομίλου ΙΕΚ Δομή οι εταιρείες του οποίου, όπως ανακοινώθηκε, χρωστούν στο ΙΚΑ περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εκπρόσωποι του ασφαλιστικού ταμείου θεωρούν ότι το χρέος φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Το ακριβές νούμερο δεν έχει υπολογιστεί λόγω των πολλών εταιρειών του κλάδου, όπως είπε ο πρόεδρος του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Παράλληλα δεν θα λειτουργήσει εφέτος το κτίριο της Γλυφάδας του κολεγίου BCA, θα λειτουργήσει το κτίριο της οδού Τατοΐου, ενώ γίνεται έλεγχος στο κτίριό του στην οδό Δημητρέσσας. Τις κτιριακές προϋποθέσεις που απαιτούνται πληροί για το Ελληνοβρετανικό Κολέγιο μόνο το κεντρικό του κτίριο, και μόνο αυτό θα λειτουργήσει εφέτος.
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στον χώρο της εκπαίδευσης να λειτουργήσουν φορείς-επιχειρήσεις οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία» είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις που πήρε για το θέμα. «Η εκπαίδευση, η παιδεία, αποτελεί δημόσιο αγαθό που παραχωρείται, δεν είναι ένα κλασικό προϊόν το οποίο επιδέχεται μιας προώθησης επιχειρηματικής και μόνο. Και δεν είναι ένα απλό δημόσιο αγαθό, είναι ένα κρίσιμο για τη ζωή μας δημόσιο αγαθό» πρόσθεσε.
Χρέη 140 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ
Συνολικά, όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος, τα κέντρα μεταλυκειακής εκπαίδευσης οφείλουν στο ΙΚΑ περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ!
Εκτός αυτών επτά ιδιωτικά κολέγια και 17 κτίρια κρίθηκε ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, οπότε επίσης το υπουργείο Παιδείας θα κάνει σύντομα ανακοινώσεις.
Για τους φοιτητές που φοιτούσαν στα συγκεκριμένα κολέγια το υπουργείο Παιδείας και η γραμματεία Δια Βίου Μάθησης θα προσπαθήσουν στο μέτρο που μπορούν να λάβουν μέριμνα.
Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι η ηγεσία του υπουργείου του είναι υπέρ της μεταλυκειακής εκπαίδευσης στη χώρα αλλά δεν θα ανεχθεί καμία παρανομία από επιχειρηματίες του χώρου. Αναφέρθηκε στα ζητήματα «των ασφαλιστικών εισφορών και της μεταλλαγής των οφειλετών σε νέες εταιρείες που δήθεν ασκούν νέες δραστηριότητες από την αρχή κι άρα δεν έχουν ανάγκη ασφαλιστικής ενημερότητας. Είναι μια πρακτική καταστρατήγησης του νόμου, η οποία είναι ανεπίτρεπτη για το χώρο της εκπαίδευσης».
Αναφερόμενος στο χρονικό της υπόθεσης ο υπουργός Παιδείας είπε ότι «πρώτη πράξη ήταν ότι μας ήρθε υπηρεσιακά η πρόταση να ανανεώσουμε για ένα ακόμα χρόνο τη δυνατότητα αυτών των οργανισμών των φορέων να προσαρμόσουν τις κτιριακές τους υποδομές. Επί πολλά χρόνια ανανεώνονταν αυτές οι χρονικές διάρκειες προσαρμογής, κάθε χρόνο και ένα χρόνο αναβολής για προσαρμογή.
Ρώτησα την αρμόδια γενική πόσος χρόνος έχει παρέλθει άπρακτος και μου είπε ότι “για έντεκα ιδρύματα έχουν παρέλθει πολλά χρόνια άπρακτα”. Είπα λοιπόν και στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που δώσαμε στο υπουργείο τότε με τον κ. Κουκοδήμο και τον κ. Δερμετζόγλου είχαμε ανακοινώσει ότι “δε θα υπογράψουμε περαιτέρω ανανέωση” και δεν υπογράψαμε. Άρα για μένα εκείνα τα έντεκα μεταλυκειακά κολέγια έπρεπε να κλείσουν» πρόσθεσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν.
Ποια δεν θα πάρουν εφέτος άδεια
Τα κολέγια στα οποία δεν δίνεται εφέτος άδεια, όπως ανακοίνωσε ο νέος γενικός γραμματέας Δια Βίου Μάθησης κ. Δ. Τσιρώνης, είναι τα εξής:
– Δεν παίρνει άδεια λειτουργίας λόγω αρρύθμιστων οφειλών προς το ΙΚΑ ο Όμιλος εταιρειών Δομή ΑΕ, Δοκός ΑΕ, 5 Δεσμός Εκπαιδευτική, Primium Coresis, ιδιωτικό ΙΕΚ «Ε», ACT Hellas, LTE Exams Πιστοποίηση γνώσεων Αγγλικής, Action City αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, Marcosience… Atlanta εργαστήριο ελευθέρων σπουδών, Ζυγός Υπηρεσίες Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Domi ΙΕΚ.
– Στο Ελληνοβρετανικό Κολέγιο, από τα τρία κτίρια που διαθέτει, στα δύο δεν θα δοθεί άδεια λειτουργίας, δηλαδή στα κτίρια της οδού Ρεθύμνου 1Α και Ρεθύμνου 2. Το κολέγιο μπορεί όμως να συνεχίσει τη λειτουργία του στο κτίριο που πληροί τις προδιαγραφές, στο κτίριο της Ευελπίδων 11Α. Τα κτίρια που κλείνουν δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας εκπαιδευτηρίου από την αρμόδια Πολεοδομική Αρχή και δεν διαθέτουν και άδεια πυρασφάλειας.
– Το Κολέγιο BCA διαθέτει επίσης τρία κτίρια, ένα στην Αθήνα, ένα στη Γλυφάδα και ένα στη Μεταμόρφωση. Το κτίριο της Μεταμόρφωσης στην οδό Τατοΐου πληροί τα κριτήρια που απαιτούνται και συνεπώς εκεί θα συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση. Στο κτίριο της Γλυφάδας δεν δίνεται άδεια επειδή διαπιστώθηκε πρόβλημα με την πυρασφάλεια. Εκκρεμεί έλεγχος του κολεγίου στο κτίριο του στην οδό Δημητρέσσα στην Αθήνα.
– Στη Θεσσαλονίκη σε εκπαιδευτική επιχείρηση στο Ωραιόκαστρο εκκρεμεί επίσης έλεγχος για την πυρασφάλεια, ενώ την Τετάρτη θα γνωμοδοτήσουν για τη λειτουργία του τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Παιδείας.
«Από σήμερα και για το μέλλον ο νόμος θα εφαρμοστεί κατά το γράμμα και το πνεύμα του» είπε για το θέμα ο κ. Λοβέρδος. «Το ΙΚΑ παρακολουθεί όπως όλες τις μορφές εταιρικής δράσης και τα συνεπαγόμενα ασφαλιστικά θέματα, παρακολουθεί και αυτό το χώρο. Ξέρει λοιπόν ποιος οφείλει και πόσα. Από εδώ και πέρα η εξόφληση των οφειλών για ασφαλιστικές εισφορές που γεννώνται τώρα θα είναι εις ολόκληρον. Δεν νοείται ρύθμιση από εδώ και πέρα» συνέχισε.
«Πολλές επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει – δεν έχουν ρυθμίσει, οφείλουν – δεν οφείλουν, δεν οφείλουν όλο τους το χρέος είναι σε μια κατάσταση φθοράς – αφθαρσίας και μπορεί κανείς να πει ότι το παλεύουν, από αυτή την πλευρά. Εδώ δεν εξετάζουμε άλλες πλευρές, από αυτή την πλευρά» είπε ο υπουργός Παιδείας.
«Ξεχωρίζω τρεις από αυτές γιατί είναι πάρα πολύ επώνυμες πάρα πολύ γνωστές δεν θα αναφέρω τα ονόματά τους. Είναι τρεις οι οποίες έχουν μεγάλες οφειλές, άλλες ρυθμισμένες άλλες αρρύθμιστες. Τους δίνουμε ένα χρονικό διάστημα 15 ημερών να προσαρμοστούν, να ρυθμίσουν και τις άλλες. Το ΙΚΑ είναι εδώ. Εάν δεν τις ρυθμίσουν και τις άλλες σε 15 ημέρες, θα πάψουν και αυτές να λειτουργούν, θα κινηθεί η διαδικασία αφαίρεσης της άδειάς τους» συνέχισε.
«Εμείς από αύριο, άντε από μεθαύριο, θα έχουμε εκχωρήσει στον αρμόδιο Οργανισμό του υπουργείου Παιδείας ΕΟΠΠΕΠ ειδικό κλειδάριθμο με βάση τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ προκειμένου να διαπιστώνει αν το τάδε ΙΕΚ, το τάδε κολέγιο είναι ασφαλιστικά ενήμερο ή όχι ανά πάσα στιγμή» είπε από την πλευρά του ο κ. Σπυρόπουλος.
«Για οφειλές οι οποίες ανατρέχουν στο παρελθόν, θα υπάρξει ένας χρόνος προσαρμογής» σημείωσε ο κ. Σπυρόπουλος. «Θα είναι τρεις μήνες, θα είναι 5 μήνες, θα είναι ένας χρόνος, δεν ξέρω πόσο θα έπρεπε, εμείς θα διατυπώσουμε και θα υλοποιήσουμε στη διαχείριση την κατεύθυνση που θα μας δοθεί. Να πω κάτι να το καταλάβουμε όλοι: Ουσιαστικά αυτή η πολιτική απόφαση τι σημαίνει: Αν ένα ΙΕΚ ή αν ένα κολέγιο τέλος Σεπτέμβρη δεν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές του Αυγούστου, στην 1η Οκτώβρη δεν έχει άδεια» κατέληξε ο διοικητής του ΙΚΑ.
Σε ερώτηση για το τι θα συμβαίνει αν ένα μεταλυκειακό κέντρο κλείσει στα μέσα της σχολικής περιόδου, ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Θα δούμε τι θα κάνουμε όταν το πρόβλημα γεννιέται. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε. Μη μας ζητάτε επιείκεια για ατασθαλίες. Κανένα τεχνικό πρόβλημα δεν θα μας σταματήσει. Γιατί η καινούργια κατάσταση που θα δημιουργηθεί για τους επόμενους υπουργούς Παιδείας θα δώσει ένα χώρο καλό, ασφαλή, εξαγώγιμο. Είναι για το καλό αυτή τη ενέργεια, δεν είναι εκδήλωση σκληρότητας για τη σκληρότητα. Ο χώρος όπως θα μείνει θα είναι ένας χώρος φορέων που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της εκπαίδευσης» κατέληξε.
Η απάντηση των κολεγίων
Ανακοίνωση για το θέμα εκδόθηκε από τον Σύνδεσμο ιδιωτικών κολεγίων.
«Το υπουργείο Παιδείας με έγγραφα που έστειλε στα κολέγια τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014 ζήτησε να είναι έτοιμα να υποδεχθούν εκτάκτους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και του ΕΟΠΠΕΠ σχετικά με την τήρηση των κτιριολογικών προϋποθέσεων του σχετικού Νόμου» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.
«Οι έλεγχοι αυτοί ξεκίνησαν χθες, συνεχίζονται και σήμερα και μάλλον θα συνεχισθούν και τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου το υπουργείο ζήτησε από τα κολέγια και ίσως και από ΙΕΚ ή και άλλα εκπαιδευτήρια να παρουσιάσουν βεβαιώσεις φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Ο Σύνδεσμός μας δεν είναι και δεν ήταν ποτέ αντίθετος προς τους ελέγχους του υπουργείου Παιδείας αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, όπως:
– Οι έλεγχοι να γίνονται με ηρεμία και να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος ώστε οι ελεγκτές να κάνουν σωστά τον έλεγχο αλλά και οι ελεγχόμενοι να δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα τεθούν.
– Να δίδεται στους ελεγχόμενους η δυνατότητα σε εύλογο χρόνο να συμπληρώσουν τις όποιες ελλείψεις τυχόν διαπιστωθούν στους ελέγχους.
– Να λαμβάνεται υπόψη η τρέχουσα οικονομική συγκυρία.
– Να μη γίνονται ανακοινώσεις για παραλείψεις κολεγίων, οι οποίες είναι δυνατόν να καλυφθούν εντός των προσεχών ημερών, ώστε να αποφεύγεται η αρνητική δημοσιότητα, η οποία αυτήν την εποχή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.
Ελπίζουμε ότι μέσα στις προσεχείς ημέρες τα κολέγια από τα οποία έχει ζητηθεί η κάλυψη συγκεκριμένων παραλείψεων θα μπορέσουν να προσαρμοστούν έτσι ώστε το εκπαιδευτικό έτος να ξεκινήσει ομαλά» καταλήγει η ανακοίνωση.
Και έλεγχοι σε ιδιωτικά σχολεία
Καταγγελία για παράνομη προμήθεια διδακτικών βιβλίων από ιδιωτικό σχολείο της χώρας έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Άμεσα διατάχθηκε η διενέργεια όλων των απαραίτητων εκ του νόμου διαδικασιών για την διερεύνηση σχετικής καταγγελίας, από τον υπουργό κ. Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, αρμόδιο για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης. Για την κίνηση αυτή ενημερώθηκαν και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το ιδιωτικό σχολείο προμηθευόταν παράνομα, μέσω της ίδιας διαδικασίας που προμηθεύονται και τα δημόσια σχολεία, τα διδακτικά βιβλία που αντιστοιχούν στους μαθητές του.
Απάντηση εξέδωσαν οι εκπρόσωποι του ΙΙΕΚ ΔΟΜΗ (ΙΙΕΚ ΕΨΙΛΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΕ), μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι εφέτος δεν θα του δοθεί άδεια λειτουργίας λόγω χρεών προς το ΙΚΑ.