Το πράσινο φως για την κατασκευή της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων της Ηλείας έδωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης υπογράφοντας τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.
Πρόκειται για το δεύτερο έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) το οποίο αφορά διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα. Το πρώτο () αφορούσε τις τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στους δήμους Τρίπολης, Κορινθίας και Άργους και τους δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης στους δήμους Οιχαλίας Μεσσηνίας και Ευρώτα Λακωνίας.
Σήμερα στην Ελλάδα, εξακολουθούν να λειτουργούν 70 χωματερές, εκ των οποίων οι 26 βρίσκονται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λακωνία δεν υπάρχει ούτε ένας νόμιμος ΧΥΤΑ. Επίσης, υπό αποκατάσταση βρίσκονται ακόμα 223 χωματερές.
Το ΥΠΕΚΑ επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να …σώσει ότι μπορεί, καθώς η Ελλάδα, εξαιτίας των παράνομων χωματερών, βρίσκεται ήδη μπροστά σε μια δεύτερη καταδίκη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (είχε καταδικαστεί για πρώτη φορά πριν από περίπου εννιά χρόνια, αλλά δεν συμμορφώθηκε). Όσο οι χωματερές θα κλείνουν και θα αποκαθίστανται, το πρόστιμο που θα μας επιβληθεί θα μειώνεται.
Σήμερα ο υπουργός υπέγραψε την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την κατασκευή και λειτουργία Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων με Μονάδες Μηχανικής Διαλογής, Ανερόβιας Χώνευσης (για παραγωγή βιοαερίου), Παραγωγής Ενέργειας, Αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας (κομποστοποίηση) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Νομού Ηλείας, στη θέση «Τριανταφυλλιά» καθώς και δύο Μονάδων για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.
Το έργο θα εξυπηρετεί τις περιοχές του Πύργου, της Ήλιδας, της Αρχαίας Ολυμπίας και του Αλφειού ποταμού.
«Το ΥΠΕΚΑ με σταθερά βήματα συμβάλλει προκειμένου να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, ώστε εντός των πρώτων μηνών του 2015 να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την υλοποίηση των έργων ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτ. Μακεδονίας, Ηπείρου και των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηλείας, Σερρών, Έβρου και Ροδόπης», αναφέρει ο κ. Μανιάτης.
40 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ
Στο συγκεκριμένο έργο θα επενδυθούν περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ, στα επόμενα δύο χρόνια, εκ των οποίων περίπου 17 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα με ιδιωτική χρηματοδότηση. Επιπλέον, θα επενδυθούν άλλα 12 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή του ΧΥΤΥ με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ. Στελέχη του ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν πάνω από 200 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και 80 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή περίοδο λειτουργίας, με τετραπλάσιο αριθμό εργαζομένων σε δορυφορικές υποστηρικτικές υπηρεσίες. Και για τα δύο έργα, τα οποία εκτελούνται με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπάρχουν ήδη ανάδοχοι.
Τα έργα για τα απορρίμματα στην υπόλοιπη χώρα
· ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ με δημόσια χρηματοδότηση 21.585.000 ευρώ, της πράξης «Εγκατάσταση Επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων Ηπείρου», που αποτελεί το δημόσιο σκέλος του έργου ΣΔΙΤ Ηπείρου με δυναμικότητας επεξεργασίας 105.000 τόνους/έτος και η ανάδειξη Αναδόχου.
· ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ με προϋπολογισμό 6.461.142 ευρώ της πράξης «Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» στην Αλεξανδρούπολη.
· ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ με δημόσια χρηματοδότηση 5.530.500 ευρώ της πράξης «Εφαρμογή Σχεδίου Διευθέτησης και συμπλήρωση υποδομών ΧΥΤΑ νομού Ξάνθης».
Ανάδοχοι έχουν ανακηρυχθεί μόνο σε 5 από τα 13 προγραμματισμένα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη τη χώρα και σταδιακά εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί τους όροι.