Και από τη διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων φέρεται να εξαιρούνται τα στελέχη της ΕΥΠ. Οι 1.300 υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών δεν θα ακολουθήσουν το νέο σύστημα αξιολόγησης και αντίστοιχων μισθολογικών προσαρμογών των υπολοίπων εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Κάτι που είχε συμβεί και με την εξαίρεσή τους από τα προηγούμενα μνημόνια όταν δεν είχαν υποστεί καμία περικοπή του μισθού τους.
Η «απένταξη» των «Τζέιμς Μποντ» των μυστικών υπηρεσιών από το σύστημα αξιολόγησης φέρεται να έλαβε χώρα ύστερα και από επιστολή που έστειλε προ μερικών ημερών στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά η Ομοσπονδία Εργαζομένων Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΟΜΕ-ΕΥΠ) στην οποία υπήρχαν αναφορές για τις «ιδιαιτερότητες της υπηρεσίας», ενώ ζητούσε ένα ειδικό σύστημα αξιολόγησης για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ. Στην τροπολογία λοιπόν που κατατέθηκε για το σύστημα αξιολόγησης μνημονεύεται (παράγραφος 6) ότι θα εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης το οποίο θα καθορίζει τέτοιου είδους διαδικασία μόνο για το προσωπικό της ΕΥΠ, «σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της υπηρεσίας αυτής».
Την τελευταία πενταετία οι υπάλληλοι μυστικών υπηρεσιών τυχαίνουν ειδικής μεταχείρισης από τις κυβερνήσεις και εξαιρούνται από τα μέτρα λιτότητας, παρ’ ότι καμία σχετική ειδική ρύθμιση δεν υπάρχει για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των στελεχών της ΕΥΠ «oι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί έπαιρναν προ οικονομικής ύφεσης διαδοχικές αυξήσεις. Την τελευταία φορά που δόθηκε στα στελέχη της ΕΥΠ αύξηση ήταν με το επίδομα «υψηλής ευθύνης» σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της υπηρεσίας μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν στην Κένυα, στις αρχές του 1999. Το 60% των υπαλλήλων της ΕΥΠ έχουν μισθό περίπου 1.000 ευρώ, και ο μέγιστος μισθός(υπαλλήλου με 37 χρόνια υπηρεσίας) φτάνει στα 1.500 ευρώ».
Στην πρόσφατη επιστολή της ΟΜΕ-ΕΥΠ που εστάλη και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης αλλά και στους διοικούντες την ΕΥΠ για το ζήτημα της αξιολόγησης μνημονευόταν: «Η θεσμική αυτοτέλεια της ΕΥΠ αντανακλά, εξάλλου, την ιδιαιτερότητα της αποστολής της, η οποία, αν και σχετίζεται με αυτές των υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών και Δημόσιας Τάξης, διατηρεί την αυτοτέλεια που της προσδίδει το αντικείμενό της, ήτοι η συλλογή και αξιοποίηση της πληροφορίας για την προστασία της επικράτειας».
Μάλιστα οι συνδικαλιστές της ΕΥΠ ζήτησαν στη συγκεκριμένη επιστολή σειρά αλλαγών στις μυστικές υπηρεσίες που αφορούν «ένα σύγχρονο οργανόγραμμα, που θα εμπνέεται από τα βέλτιστα πρότυπα των ομοταγών υπηρεσιών των καλύτερων στρατηγικών μας εταίρων, ένα νέο πειθαρχικό δίκαιο και ένα εσωτερικό, νέο σύστημα αξιολόγησης καθώς και νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο μόνο για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ».
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «κουραστήκαμε να οχλούμε μόνοι εμείς προς την κατεύθυνση των ριζικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες χρειαζόμαστε για να επιτελέσουμε το έργο μας σε καιρούς που εμφανίζονται νέες ανάγκες και νέοι κίνδυνοι απειλούν την ασφάλεια της χώρας».