Απελευθερώνονται οι ειδικοί λογαριασμοί των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ οι οποίοι και δεν εντάσσονται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών, ως αντίβαρο προς τους μειωμένους εφετινούς προυπολογισμούς που δόθηκαν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, με την συμμετοχή του υπουργού Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.
Πρόκειται για αίτημα που είχε τεθεί από την πλευρά του υπουργού Παιδείας, καθώς πρόσφατα είχε γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο δημόσιο λογισμικό οι ειδικοί λογαριασμοί των ΑΕΙ (δηλαδή η διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων απο ερευνητικά προγράμματα η οποία τους έδινε μια δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης πολλών εκ των αναγκών τους). Με αυτό τον τρόπο και απελευθερώνεται σε ένα βαθμό η διαχείριση των οικονομικών τους.
Ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση, δήλωσε ο κ. Λοβέρδος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου. «Πήραμε την απόφαση να προσαρμοστούμε στα όσα ισχύουν σε όλο το δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη και πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να απελευθερώσουμε από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, δηλαδή από τον ασφυκτικό δημόσιο έλεγχο, τα ερευνητικά κέντρα του ιδιωτικού δικαίου, τα ινστιτούτα, τους ΕΛΚΕ, δηλαδή τους ειδικούς λογαριασμούς των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων που ανήκουν στο Δημόσιο και έτσι να συμβάλουμε στην αυτοχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των ερευνητικών κέντρων» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος.
«Ίσως να μην μπορεί να γίνει κατανοητό σε όσους δεν ξέρουν τον χώρο πόσο σημαντική είναι αυτή η απόφαση, μα σας διαβεβαιώνω ότι είναι πραγματικά σημαντική. Έτσι πλάι στο δυσμενές μέτρο της περικοπής των χρηματοδοτήσεων για τα πανεπιστήμια, για τα ΤΕΙ για τα ερευνητικά κέντρα, που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει να ιδρύονται σχολές στα ήδη υπάρχοντα πανεπιστήμια ή να ιδρύονται καινούργια πανεπιστήμια, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο γι’ αυτό όταν κάνουμε περικοπή 12% με 18% των επιχορηγήσεων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, σε αυτό το πολύ αρνητικό πλαίσιο από πλευράς οικονομικής δυνατότητας προσθέτουμε μία δυνατότητα. Να μπορούν όλα τα προαναφερθέντα νομικά πρόσωπα να αυτοχρηματοδοτούνται απευθυνόμενα είτε σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία» συμπλήρωσε.
«Αυτή η προσπάθεια που μας προσαρμόζει με τα ισχύοντα στο δυτικό ημισφαίριο του πλανήτη και πρωτίστως στα όσα υπάρχουν και λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα αντίμετρο στις περικοπές κατά 12% έως 18% στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και 30% δυστυχώς σε ό,τι αφορά την έρευνα. Αντί γι’ αυτά, που δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, χορηγούμε αυτή τη λειτουργία της ελευθερίας στα ερευνητικά κέντρα, αυτά καθεαυτά, και στα αντίστοιχα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ ούτως ώστε να μπορέσουν να ξεφύγουν από την οικονομική ασφυξία και να κερδίσουν χρήματα απευθυνόμενα σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή, σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη την τεχνολογία για να κάνουν επενδύσεις και να υπάρχει οικονομική εξέλιξη» κατέληξε.
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σήμερα και στο θέμα των μετεγγραφών φοιτητών, τονίζοντας ότι πρόκειται για ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή, δίνοντας το δικαίωμα μετεγγραφής σε όλους. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, για το θέμα αναζητούνται λύσεις, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς υπάρχει ομαλή συνεργασία με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.
Για τα κενά στα σχολεία εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι η κυβέρνηση κάνει «αγώνα δρόμου» για να καλύψει τα κενά που έχουν προκύψει σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Πέρυσι τα κενά ήταν 3.500 λιγότερα κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.