Οι προσλήψεις 22.500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχουν εξασφαλισθεί, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα η νέα σχολική χρονιά.
Όπως δήλωσε σήμερα, Τρίτη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος οι ανάγκες αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι ακόμη περισσότερες καθώς το 2013 καταγράφηκαν 6.200 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών και εφέτος ακόμη 5.000 (σύνολο 11.200), οπότε οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων μπορεί να φτάσουν και τους 24.500 αναπληρωτές.
Πάντως, αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που έχουν γίνει ως σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι η εξασφάλιση των 22.500 θέσεων αναπληρωτών (πέρυσι προσελήφθησαν στη διαρκεια όλης της χρονιάς), ενώ κατά 30% λιγότερες υπολογίζεται ότι θα είναι και οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών.
Εγκύλιος την επόμενη εβδομάδα
Ο υπουργός Παιδείας άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο να «ξεκλειδώσουν» τελικά ύστερα από τέσσερα χρόνια οι πίνακες των αναπληρωτών. Ο πίνακας αυτός έχει «κλειδώσει» από τις 30 Ιουνίου 2010 και από τότε σταμάτησε να προσμετράται η προϋπηρεσία τους ως επιπλέον προσόν.
Επίσης, σε πρώτη φάση μελετάται σοβαρά στο πλαίσιο της απόφασης νέας μοριοδότησης όσων αναπληρωτών επιθυμούν να εργαστούν σε δυσπρόσιτα σχολεία. Δεν διευκρινίστηκε ωστόσο αν οι αποφάσεις αυτές αφορούν την εφετινή ή την επόμενη χρονιά. Πάντως, σχετική εγκύκλιος για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
«Το δράμα της ηγεσίας αυτής στο υπουργείο Παιδείας είναι να προσπαθεί να κατορθώσει να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά προσωπικού» είπε χαρακτηριστικά σχετικά στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας κ. Αλ. Δερμεντζόπουλος. «Το διοικητικό προσωπικό δεν είναι το πρόβλημα. Αντίθετα το ζήτημα δημιουργείται με το εκπαιδευτικό προσωπικό» πρόσθεσε.
Όπως έγινε όμως γνωστό την Τρίτη, ο κ. Λοβέρδος δεν υπέγραψε τις απολύσεις 187 εκπαιδευτικών οι οποίοι δεν είχαν συμπληρώσει τις σχετικές αιτήσεις κάλυψης άλλης θέσης στο πλαίσιο της διαθεσιμότητας. Σχετικά με αυτό το θέμα ο κ. Δερμεντζόπουλος υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου είναι να αναλάβουν καθήκοντα σε άλλη θέση, έπειτα όμως από συννενόηση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Την άλλη εβδομάδα οι αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ
Σχετικά με τα θέματα αξιολόγησης του διοικητικού προσωπικού στον χώρο της εκπαίδευσης, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα υποβληθεί στη Βουλή το πόρισμα της ανεξάρτητης εταιρείας που ανέλαβε την αξιολόγηση των Ανώτατων Ιδρυμάτων.
Το πόρισμα αυτό συναρτάται με τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει η ηγεσία του υπουργείου σε συνεργασία πάντα με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, σχετικά με τα θέματα αναγκών στις διοικητικές υπηρεσίες των οκτώ ΑΕΙ που εντάχθηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας. Στην υπόθεση αυτή μπλέκονται 1.036 υπάλληλοι και από τα οκτώ ΑΕΙ οι οποίοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τέθηκε και το θέμα των «αιωνίων φοιτητών», οι οποίοι θα πρέπει να διαγραφούν από τα μητρώα των ΑΕΙ μετά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Για το θέμα αυτό ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι η κατηγορία αυτή των φοιτητών που είναι ανενεργοί στα ανώτατα Ιδρύματα θα διαγραφεί. Άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθούν σε συννενόηση με τα πανεπιστήμια ευνοικότερες ρυθμίσεις για ειδικές κατηγορίες φοιτητών (άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και άποροι που όμως δεν είναι ανενεργοί, αλλά δίνουν εξετάσεις σε μαθήματα που χρωστούν).
Τέλος, ο κ. Δερμεντζόπουλος αναφερόμενος στο θέμα της Τράπεζας Θεμάτων επέμεινε ότι δεν φταίει το νέο καθεστώς, αλλά ο τρόπος βαθμολόγησης και επανέλαβε ότι θα γίνει μείωση της διδακτέας ύλης στην Α’ και Β’ Λυκείου.