Έγγραφες εξηγήσεις στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, έδωσαν νωρίς το πρωί της Πέμπτης, οι εισαγγελείς κυρία Πόπη Παπανδρέου και κ. Αντώνης Ελευθεριάνος για την υπόθεση του εγγράφου διαβίβασης στη Βουλή για την υπόθεση των υποβρυχίων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» στις εξηγήσεις τους αναφέρουν ότι «δεν προχώρησαν σε προκαταρκτική εξέταση και επομένως δεν μπορούσαν να κρίνουν αν υπάρχουν νέα στοιχεία. Εκριναν ότι έπρεπε να ακολουθήσουν την τυπική διατύπωση του άρθρου 4 παρ. 2 του νόμου 3126/2003…». Ο Αρειος Πάγος, πάντως, αποδίδει σε κακή διατύπωση το θέμα που δημιουργήθηκε και λένε ότι «έγινε λάθος, δεν θα τους κρεμάσουμε κιόλας» και μάλλον έτσι κλείνει η όλη υπόθεση.
Διαβάστε εδώ τα διαβιβαστικά έγγραφα
Με τη φράση «δεν κάναμε προκαταρκτική εξέταση, διερευνήσαμε μόνο τυχόν ευθύνες στην υπόθεση σε σχέση με τους πολίτες και όχι τα πολιτικά πρόσωπα» υποδέχονται στην Εισαγγελία Διαφθοράς, την οποία συντονίζει η κυρία Ελένη Ράικου, τις αντιδράσεις για το έγγραφο των εισαγγελικών λειτουργών Πόπης Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου σε σχέση με την υπόθεση των υποβρυχίων. Στο ίδιο κλίμα είναι και οι δηλώσεις της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη για τις πολιτικές αντιδράσεις, κυρίως σε σχέση με τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο, παρά για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ήδη κατηγορούμενο και για τη λίστα Λαγκάρντ… Βεβαίως επικοινωνία υπήρξε και με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η αλήθεια είναι ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν πέρασε ακριβώς μια ήσυχη βράδια την Τετάρτη, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της αποστολής του εγγράφου στη Βουλή. Μάλιστα βρισκόταν εκτός, αφού παρέθετε φιλικό γεύμα στους αποχωρούντες συναδέλφους από τον Άρειο Πάγο, λόγω συνταξιοδότησης. Στα απανωτά τηλεφωνήματα που της διέκοπταν τη βραδιά και στις ερωτήσεις δημοσιογράφων απαντούσε ότι «δεν έγινε ποτέ προκαταρκτική για τα πολιτικά πρόσωπα, διότι αυτό δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα». Δεν έμπαινε, πάντως, στην ουσία αφού όπως έλεγε θα το εξετάσει την επομένη. Νωρίς το πρωί κάλεσε για εξηγήσεις τους δύο εισαγγελείς. Αυτές ήταν και γραπτές, αλλά και προφορικές. Σήμερα Πέμπτη η Εισαγγελέας ασχολήθηκε με την υπόθεση αυτή, αλλά και την Διοικητική Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.
Η υπόθεση του φακέλου, που έφθασε από την Εισαγγελία Διαφθοράς ήταν ένας πονοκέφαλος για τον Άρειο Πάγο, αφού είχε διαβιβαστεί (στον αντεισαγγελέα κ. Ν. Παντελή) από το Εφετείο στις 18 Μαρτίου 2014 και διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Άρειο Πάγο στις 30 Απριλίου 2014. Κρατήθηκε από τον Άρειο Πάγο επί περίπου 35 ημέρες αλλά κρίθηκε ότι έπρεπε τελικά να διαβιβαστεί. Στο σχτικό έγγραφο, όμως, ο κ. Παντελής τηρεί αποστάσεις επισημαίνοντας ότι διαβιβάζει τον φάκελο «απο υπηρεσιακό καθήκον… χωρίς αξιολόγηση του περιεχομένου της δικογραφίας». Περισσότερο διαβιβαστικός είναι ο ρόλος του υπουργείου Δικαιοσύνης στις 30 Μαΐου, περίπου 30 ημέρες μετά, αλλά μεσολάβησαν και εκλογές και η Βουλή είχε κλείσει.
Επί της ουσίας η ένσταση από τους κρίνοντες τα κείμενα είναι η φράση των δυο εισαγγελέων «καθόσον από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης, υπουργών μελών της κυβέρνησης συγκεκριμένα των, Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών κατά το χρονικό διάστημα από την 17-10-2010 και επόμενα». Από την πλευρά τού ΠαΣοΚ υπήρξε έντονη αντίδραση και χθες παράγοντες του κόμματος δήλωναν ότι θα υπάρξει συνέχεια αλλά αφού ενεργήσει και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Είναι αλήθεια ότι στην αρχή του διαβιβαστικού υπήρξε η επισήμανση, από τους εισαγγελείς, ότι αποστέλλουν τα πρακτικά της Βουλής από τη συζήτηση για την Εξεταστική Επιτροπή «χωρίς αξιολόγηση».
Τι αναφέρουν κύκλοι του ΠαΣοΚΚύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν ότι ήταν επιβεβλημένη η άμεση αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου γιατί η αντιφατική και ατυχής διατύπωση του αρχικού διαβιβαστικού εγγράφου των αντεισαγγελέων Πρωτοδικών (παρότι διορθώθηκε στο έγγραφο του Αντεισαγγελέα του ΑΠ κ. Ν. Παντελή), επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις μικροκομματικού χαρακτήρα.
Μετά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν ότι ούτε προκαταρκτική εξέταση έγινε, ούτε αξιολόγηση επί της ουσίας, αλλά απλή διαβίβαση των πρακτικών της Βουλής πίσω στη Βουλή, το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν. Άνθρακες ο θησαυρός του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμη φιάσκο. Ένα φτηνό διαδικαστικό τέχνασμα χωρίς περιεχόμενο.