Τη σημασία της προφύλαξης των παιδιών κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωής από την ηλιακή ακτινοβολία, τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μελανώματος.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος κυρία Κωνσταντίνα Φραγκιά, η προστασία των μικρών παιδιών, ιδιαίτερα τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους τις επικίνδυνες ώρες, με πολύ υψηλό ή ακραίο δείκτη UV ακτινοβολίας, εξασφαλίζει την κατά 78% ελάττωση της πιθανότητας εμφάνισης μελανώματος στο μέλλον.
Παράλληλα τονίστηκε η σημασία της προστασίας από τα ηλιακά εγκαύματα, που, αν συμβούν στα πρώτα 15 χρόνια της ζωής του ανθρώπου, αυξάνουν στο μέλλον τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου και μάλιστα του μελανώματος. «Γι’ αυτό», είπε η κυρία Φραγκιά, «στη χώρα μας είναι επιβεβλημένη η ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στον τομέα της Ηλιοπροστασίας σε μαθητές προνηπιακής ηλικίας και πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
Στις νεότερες διαγνωστικές τεχνικές, όπως είναι η δερματοσκόπηση, η χαρτογράφηση και η συνεστιακή μικροσκόπηση, που αυξάνουν τη διαγνωστική ευχέρεια των γιατρών και τη διάγνωση του μελανώματος σε πρωιμότερο στάδιο, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ο καθηγητής Δερματολογίας κ. Αλέξανδρος Στρατηγός.
Ο καθηγητής παρουσίασε αποτελέσματα μελέτης, στην οποία έλαβαν μέρος 200 άτομα με πρόσφατη διάγνωση μελανώματος από διάφορα κέντρα της Ελλάδας. Η μελέτη έδειξε ότι ορισμένοι παράγοντες, όπως η συχνή αυτοεξέταση του δέρματος και η επίσκεψη στον γιατρό, συμβάλλουν στη διάγνωση λεπτότερων μελανωμάτων με καλύτερη πρόγνωση. Επίσης οι έγγαμοι έχουν καλύτερες πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης σε σχέση με τους άγαμους, υποδηλώνοντας τη συμβολή του συγγενικού προσώπου στην εξέταση του δέρματος και την εντόπιση πιθανών βλαβών.