Το 2013 η εθνική γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 δέχθηκε περίπου 272.605 κλήσεις, δηλαδή 747 κλήσεις την ημέρα.
Περισσότερες από 7.138 ( 7.000 κλήσεις το 2012) δέχθηκε το 2013 η «Ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000» από γονείς, παιδιά, πολίτες και αστυνομικά τμήματα.
Για τη συντονισμένη αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών το «Χαμόγελο» ενεργοποίησε με επιτυχία το σύστημα αναζήτησης «Amber Alert Hellas» για 4 περιστατικά, ενώ για 5 από αυτά ενεργοποιήθηκαν διαδικασίες διακρατικής συνεργασίας.
Τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο 2014Σχετικά με τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του 2014, η ευρωπαϊκή γραμμή 116000 δέχθηκε 2.571 κλήσεις, εκ των οποίων οι 912 αφορούσαν πληροφορίες για τις δράσεις του Χαμόγελου (45%) και το 39% πληροφορίες για κάποιο παιδί που αναζητείται.
Παράλληλα ο ελληνικός οργανισμός δέχθηκε 34 αιτήματα εκ των οποίων το 80% (27 παιδιά) ήταν ηλικίας 13-18 ετών και τα 21 ήταν και πάλι κορίτσια. Το Χαμόγελο, μέσω συντονισμένων ερευνών κατάφερε να βρει τα 24 παιδιά, για τα 8 διεκόπη η επικοινωνία από την οικογένεια, ενώ 2 παιδιά εξακολουθούν να αναζητούνται.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η φυγή εφήβων και ειδικά των κοριτσιών. Εχει γίνει πολύ ανησυχητική η κατάσταση αυτή» σχολίασε ο κ. Γιαννόπουλος.
Το Χαμόγελο διαχειρίστηκε τα 34 εκ των 41 περιστατικών στα οποία, μετά την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και κατευθύνσεων που δόθηκαν από τους εθελοντές, βρέθηκαν και τα 34 παιδιά.
Υψηλά είναι και τα ποσοστά ανεύρεσης στη χώρα μας. Οπως μάλιστα εξήγησε και ο κ. Ντρίνιας «η Ελλάδα κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεύρεσης στην Ευρώπη».
Ο κ. Ντρίνιας τόνισε ότι οι γονείς θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στις αρχές για την καταγραφή του περιστατικού και την άμεση αντιμετώπιση του.
«Στην θέση κάθε εξαφανισμένου παιδιού μπορεί να βρίσκεται το δικό μας παιδί για αυτό στόχος όλων μας είναι κάθε ανήλικος να επιστρέψει όσο το δυνατόν συντομότερα στην οικογένεια του» σχολίασε ο κ. Ντρίνιας.
Από ότι φαίνεται οι φυγές εφήβων δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αφού και στην Αμερική υπολογίζεται πως 1.6 – 2.8 εκατομμύρια έφηβοι το «σκάνε» κάθε χρόνο από τα σπίτια τους. Στην Αγγλία 100.000 έφηβοι εξαφανίζονται, ενώ 1 στους 10 θα το επαναλάβει 9 φορές. Στον Καναδά υπολογίζεται πως το 50% των παιδιών που εξαφανίζονται αφορά σε φυγές εφήβων.
Τα αίτια των εξαφανίσεωνΚύρια αιτία των εξαφανίσεων παραμένει η κακοποίηση των παιδιών. Το 25% των παιδιών που το σκάει στην Αγγλία βιώνει κατά την διάρκεια της εξαφάνισης τους κάποια μορφή κακοποίησης. Αντίστοιχη η εικόνα και στην Αμερική όπου το 80% των εφήβων που φεύγουν από το σπίτι τους δηλώνουν ότι κακοποιούνται σεξουαλικά ή πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Τουλάχιστον 1.8 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως πέφτουν κάθε χρόνο θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ή θύματα παιδικής πορνογραφίας.
Σύμφωνα πάντα με τα διεθνή δεδομένα αρκετές φορές οι φυγές εφήβων δεν καταγγέλλονται στις αρμόδιες αρχές. Η αστυνομία διαχειρίζεται συνήθως τους εφήβους που εξαφανίζονται ως παραβάτες, οι υποθέσεις των οποίων δεν διερευνώνται τα πρώτα 24 ώρα. Σπάνια διερευνώνται οι εν λόγω υποθέσεις εις βάθος.