Αλλαγή του τρόπου φύλαξης των πανεπιστημίων και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας ώστε να σταματήσουν τα φαινόμενα βίας στο εσωτερικό τους ζητούν οι πρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων.
«Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δικαιούνται να εργάζονται και να σπουδάζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον που συνάδει με τον χαρακτήρα και το σκοπό ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» αναφέρεται σε ψήφισμα που εξέδωσαν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ στην Σύνοδο τους που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στο Καβούρι.
«Τα συχνά φαινόμενα βίας, βανδαλισμών, παραβατικών πράξεων στους χώρους των Πανεπιστημίων και η διατάραξη της ακαδημαϊκής λειτουργίας μαρτυρούν ότι οι ισχύουσες δομές φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων δεν συνάδουν πλέον με τις ανάγκες της σημερινής εποχής. Μετά δε την κατάργηση του κλάδου των φυλάκων στα Πανεπιστήμια, δεν υπάρχουν πλέον ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις φύλαξης και ασφάλειας» αναφέρουν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζήτησε δε από το υπουργείο Παιδείας «να αναλάβει τις ευθύνες του, ώστε να διαμορφωθεί, σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, ένα σύγχρονο πλαίσιο φύλαξης και ασφάλειας, ενταγμένο στους Οργανισμούς των Πανεπιστημίων, καθώς και να μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών φύλαξης και ασφάλειας».
Αφορμή για τα παραπάνω αποτέλεσαν τα κρούσματα βίας που έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου συχνά δυνάμεις των ΜΑΤ κυνηγούν μικροπωλητές στο εσωτερικό του Ιδρύματος και εκεί αρχίζει «κλεφτοπόλεμος» με εξωπανεπιστημιακούς που τους υπερασπίζονται.
Οι πρυτάνεις συζήτησαν στην Σύνοδο τους και τις πρόσφατες αλλαγές στο καθεστώς των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο χώρο των πολυτεχνικών σπουδών.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα των πρυτάνεων των ΑΕΙ, το νέο καθεστώς «ανατρέπει τις ακαδημαϊκές ισοτιμίες, καθώς εξομοιώνει το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των διπλωματούχων των Πολυτεχνείων, με αυτό των πτυχιούχων των ΤΕΙ και κολεγίων, χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση τεχνικής ευθύνης». Παράλληλα αναφέρουν ότι «απαξιώνει τα διπλώματα του ΕΜΠ και των ενιαίων 5ετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών και Τμημάτων Μηχανικών της χώρας, καθώς αποσυνδέει την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών και τελικά βλάπτει το δημόσιο και ιδιωτικό συμφέρον σε όλα τα πεδία, όπου συντελείται η τεχνική ανάπτυξη της χώρας».
Η Σύνοδος Πρυτάνεων εκτιμά ότι οι ενέργειες που έγιναν «θίγουν τα δημόσια πανεπιστήμια στο σύνολό τους καθώς απαξιώνουν τους 4ετείς – 5ετείς τίτλους σπουδών των Πανεπιστημίων εξισώνοντάς τους με τους 3ετείς τίτλους σπουδών των κολλεγίων. Αποκορύφωμα της απαξίωσης αυτής είναι κατά την πρόσφατη συγκρότηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων από το υπουργείου Παιδείας η αναγνώριση του 2ου τίτλου σπουδών των κολεγίων (3+2 έτη) ως Master, όταν η ίδια η Πολιτεία δεν αναγνωρίζει ως Master τα διπλώματα των πενταετών ενιαίων και αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και άλλων συναφών».
«Η Σύνοδος δηλώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στην αντισυνταγματική αυτή ρύθμιση που πλήττει το δημόσιο συμφέρον και ζητά από το υπουργείο Παιδείας να επανορθώσει, αποκαθιστώντας την αναγνώριση πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες των διπλωμάτων και πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων με βάση τα προγράμματα σπουδών τους. Συνεπώς, η Σύνοδος εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στον τρόπο οικοδόμησης του εθνικού πλαισίου προσόντων με αποσύνδεση της επαγγελματικής από την ακαδημαϊκή ισοτιμία» αναφέρεται στο ψήφισμα των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.
Οι «αιώνιοι» φοιτητές
Στην Σύνοδο των πρυτάνεων συζητήθηκε και το θέμα των «αιωνίων» φοιτητών. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πρυτάνεις «απαιτείται ειδική μέριμνα για τους φοιτητές που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ιδιαίτερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να τους δοθεί εύλογος αριθμός εξεταστικών περιόδων».
«Η Σύνοδος Πρυτάνεων συμφωνεί με την αναγκαιότητα διευθέτησης του ζητήματος όσον αφορά στους φοιτητές που για πολλά έτη έχουν αποδεδειγμένα εγκαταλείψει τις σπουδές τους» αναφέρεται στο ψήφισμα που εκδόθηκε.
Για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών τους υπαλλήλων, οι διοικήσεις των ΑΕΙ ζήτησαν να «εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση για τη διαθεσιμότητα, η οποία πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον ισχύοντα αριθμό των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων, καθώς και τους καταργημένους κλάδους, ώστε να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να συμμετέχουν στην κινητικότητα» και να ανακληθούν οι πειθαρχικές διώξεις για τους μη απογραφέντες διοικητικούς υπαλλήλους.