Πέντε αναφορές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ -από αστυνομικές υπηρεσίες της Φωκίδας- στις οποίες σημειώνεται ο 42χρονος αλβανός κακοποιός Ιλία Καρέλι μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα από τις φυλακές Μαλανδρίνου, προσδίδει μία νέα διάσταση στην υπόθεση της φονικής κακοποίησής του. Στα έγγραφα που περιέχονται στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης -στάλθηκαν λίγες ώρες μετά την δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργου Τσιρώνη– οι αξιωματικοί σημειώνουν ότι «ο Καρέλι είχε μώλωπες και εκδορές στο πρόσωπο και σχεδόν σε όλο του το σώμα καθώς και μαυρισμένα και πρησμένα μάτια. Τον ρωτήσαμε αν θέλει ιατρική βοήθεια αλλά ο ίδιος το αρνήθηκε…».
Σύμφωνα με νέα στοιχεία της δικογραφίας που παρουσιάζει «tovima.gr» ένας άλλος αστυνομικός από την Ιτέα, που ήταν οδηγός του τζιπ που μετέφερε τον Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας, κατέθεσε ότι «μόλις είδα τους υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας να περιμένουν τον Καρέλι με τόσο άγριες διαθέσεις μου ήρθε να κάνω στροφή και να γυρίσω πίσω». Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι ο σωφρονιστικός υπάλληλος ο οποίος, σύμφωνα με τις καταθέσεις, ανάμεσα στους 14 συμμετέχοντες στην κακοποίηση έδωσε τα καίρια πλήγματα στον Αλβανό ήταν ένας πρώην άνδρας των ΟΥΚ που ήταν αθλητής της πάλης. Ο υπάλληλος αυτός μάλιστα είχε ζητήσει από τους προϊσταμένους του «να μην τοποθετηθεί σε θέση μέσα στα κελιά γιατί είναι πολύ νευρικός». Ομως φέρεται να κλήθηκε στην φυλακή ακριβώς λόγω της σωματοδομής του. Στον ξυλοδαρμό του Καρέλι φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο και ένας εκ των… νοσοκόμων στις φυλακών. Ο νοσηλευτής αφού ξυλοκόπησε άγρια τον 42χρονο Αλβανό αμέσως μετά έφυγε από την φυλακή…
Στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης αυτό που θεωρείται καθοριστικό στοιχείο είναι το βίντεο που φέρεται ο Καρέλι σχεδόν ημιθανής να σύρεται από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους έξω από τον «χώρο υποδοχής» όπου ξυλοκοπήθηκε.
Οσον αφορά τα τεκταινόμενα στις φυλακές Μαλανδρίνου εντυπωσιάζει η δισέλιδη κατάθεση -στις 29 Μαρτίου- του αναπληρωτή αρχιφύλακα που αποδίδει τα τραύματα του Ιλία Καρέλι σε τάσεις αυτοτραυματισμού ενώ συμπληρώνει ότι «ζητούσε σχοινί να κρεμαστεί μετά την δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου Γιώργου Τσιρώνη». Οπως σημειώνει «στον ειδικό χώρο που κρατείτο είχε τάσεις αυτοτραυματισμού, δηλαδή κτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο, το σώμα του στις γωνίες του παραθύρου και ζητούσε επίμονα σχοινί να κρεμαστεί. Τον συγκρατήσαμε με δυσκολία και επειδή είχε έντονα σημάδια στο σώμα του από τα κτυπήματά του».
Οπως σημειώνει ο κ. Νομικός, εκπρόσωπος κατηγορουμένων κ. Νίκος Ζήνδρος «η υπόθεση του θανάτου του Καρέλι έχει πολλές αδιερεύνητες πλευρές».