Το εξώφυλλο του κόμικ με τίτλο «Out of life»

Μια εικονική εκδοτική επιχείρηση με σκοπό την αφύπνιση και την κινητοποίηση των νέων σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία συνέστησαν οι μαθητές της Β’ Λυκείου του Β’ Αρσάκειου Γενικού Λυκείου Ψυχικού, στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιχειρηματικότητας που οργανώνει το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ).

«Η επιχείρησή μας «Youth Alert» δεν φιλοδοξεί να είναι απλώς μια μαθητική επιχείρηση, αλλά ένα κίνημα αφύπνισης των νέων όλου του κόσμου για τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν τους εφήβους αλλά και όλους μας. Προβλήματα όπως τα ναρκωτικά, η βία, η ανεργία, η φτώχεια, τα αδέσποτα και κακοποιημένα ζώα» εξηγεί ο μαθητής Μιχάλης Λουκέρης μιλώντας στο «Βήμα» κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εταιρείας την προηγούμενη Παρασκευή στο βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου. «Οραμά μας είναι η δημιουργία μιας κοινότητας η οποία θα κινητοποιείται για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μέσω της αλληλεγγύης».
Το χάρτινο όπλο των μαθητών

Το πιο σημαντικό μέσο για τη δημιουργία αυτής της κοινότητας είναι το προϊόν της, το κόμικ με τίτλο «Out of life», με ήρωες τον Αλέξανδρο, την Αφροδίτη και τη Σοφία.
«Οι ιστορίες του κόμικ είναι κοινωνικού περιεχομένου, δηλαδή αναφέρονται στα φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Οι μαθητές κάνοντας μια έρευνα των ενδιαφερόντων και των αναγκών των νέων και κυρίως των εφήβων, διαπίστωσαν ότι τα θέματα που τους αγγίζουν περισσότερο είναι τα κοινωνικά. Ετσι αποφάσισαν να περιέχει το κόμικ ιστορίες παρόμοιου περιεχομένου» δηλώνει στο «Βήμα» η υπεύθυνη καθηγήτρια κυρία Δήμητρα Χατζηαγγελάκη.

«Ο Αλέξανδρος είναι χρήστης ναρκωτικών. Οταν βρίσκεται υπό την επήρειά τους βλέπει μια κοπέλα, την Αφροδίτη, η οποία του κρατά συντροφιά, τον παρηγορεί και γενικά δίνει νόημα στη ζωή του. Οταν όμως ο Αλέξανδρος παίρνει υπερβολική δόση, η Αφροδίτη γίνεται κακιά και δύστροπη, αποκαλύπτοντας την πραγματική της φύση. Κάποια στιγμή μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Εκεί, αφού ανακτά τις αισθήσεις του, συναντά τη Σοφία που μοιάζει πάρα πολύ με την Αφροδίτη»
λέει η Αρτεμις Παναγιωτίδου, η οποία σχεδίασε και τους τρεις ήρωες του κόμικ με τη βοήθεια ξυλομπογιάς και μαρκαδόρων.
«Επιλέξαμε να δώσουμε το όνομα Αφροδίτη στην πρώτη ηρωίδα ώστε να δείξουμε τη φαινομενική ομορφιά της, κάτι το οποίο στο τέλος αποδείχθηκε ειρωνικό. Αντίθετα επιλέξαμε το όνομα Σοφία για τη δεύτερη κοπέλα, επειδή τα λόγια της ανταποκρίνονται στο πραγματικό νόημα της ζωής και στο πόσο βοήθησε έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει προβλήματα εξάρτησης» επισημαίνει η Αρτεμις.
Οι τρεις ήρωες με τις νεανικές τους αναζητήσεις, τη φρεσκάδα του πνεύματός τους, την πλούσια δημιουργική τους φαντασία και την αμεσότητα των διαλόγων τους μας μεταφέρουν με έναν φαντασιακό αλλά ταυτόχρονα πραγματιστικό τρόπο στα ακανθώδη προβλήματα που πληγώνουν την κοινωνία μας όπως η χρήση των ναρκωτικών.
Μηνύματα και στόχοι

«Το μήνυμα που επιδιώκουμε να μεταδώσουμε με τα κόμικς είναι ότι η γνώση και η κατανόηση όλων αυτών των φαινομένων που μειώνουν την ανθρώπινη υπόσταση, καθώς και η ανάπτυξη ενδιαφέροντος από την πλευρά των ανθρώπων, αποτελούν πρωταρχικό και καθοριστικής σημασίας βήμα για την αντιμετώπισή τους» αναφέρουν οι μαθητές της Β’ Λυκείου συμπληρώνοντας ότι με την αλληλεγγύη και την αγάπη θέλουν «να σώζουμε τους νέους από την άγνοια και τη μοναξιά, συμβάλλουμε στην καλλιέργεια της παιδείας και συντελούμε στην ανάπτυξη του πολιτισμού της χώρας μας».
Ταυτόχρονα, μέσω της ιστοσελίδας της ομάδας και της παρουσίας της στα κοινωνικά δίκτυα επιδιώκει να δημιουργήσει, να αναπτύξει και να διαχειριστεί την κοινότητα αυτή. Μια κοινότητα που μέχρι στιγμής αριθμεί 1.778 μέλη. Σκοπός των προγραμμάτων του ΣΕΝ είναι οι εκάστοτε μαθητές μέσω των εικονικών επιχειρήσεων να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους σκέψη.
Για αυτό τον λόγο μάλιστα και οι μαθητές του Β’ Αρσάκειου Λυκείου Ψυχικού ανέλαβαν και τους αντίστοιχους ρόλους. Ετσι λοιπόν τη γενική διεύθυνση ανέλαβε ο Μιχαήλ Λουκέρης, τη διεύθυνση προσωπικού ο Δημοσθένης Μέλλος, τη διεύθυνση μηχανογράφησης η Ανδριανή Μανατάκη, τη διεύθυνση παραγωγής ο Χρήστος Παναγάκης, βοηθοί διεύθυνσης παραγωγής ήταν η Αρτεμις Παναγιωτίδου –ανέλαβε την εικονογράφηση και την αρχισυνταξία του κόμικ –μαζί με τον Δημήτριο Παπαδομιχελάκη –έχει φροντίσει για τη μετάφραση του κόμικ στα αγγλικά. Τη διεύθυνση marketing ανέλαβε η Αθηνά Καζάνα, βοηθός marketing ήταν η Αναστασία Ζόμπολα, διεύθυνση πωλήσεων ανέλαβε η Χρυσαυγή Ιωαννίδη, τη διεύθυνση δημοσίων σχέσεων η Μαρίλια Βαλσαμοπούλου και την οικονομική διεύθυνση ο Παναγιώτης Λιούπης.
Τρίτο καλύτερο περίπτερο στο ΣΕΝ

Η εικονική επιχείρηση του Αρσακείου απέσπασε μάλιστα και το τρίτο Βραβείο Καλύτερου Περιπτέρου ανάμεσα στα 51 συνολικά που συμμετείχαν από όλη την Ελλάδα στην Εμπορική Εκθεση του Προγράμματος Επιχειρηματικότητας του ΣΕΝ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου.
Το εμπορικό περίπτερο της Youth Alert «Ενα Εργο Τέχνης» αντανακλούσε, με έναν συμβολικό και ταυτόχρονα μοναδικό τρόπο, το μήνυμα που επιδιώκει να μεταδώσει η συγκεκριμένη μαθητική εκδοτική επιχείρηση μέσω του προϊόντος της, που είναι το κόμικ με τον τίτλο «Out of Life».
Το επόμενο στάδιο μετά το τέλος της έκθεσης είναι η πραγματοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) το οποίο θα κατατεθεί ως το τέλος Απριλίου. Από αυτό το τελικό βήμα θα προκριθούν οι δέκα καλύτερες εικονικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα διαγωνιστούν στις 25 Ιουνίου 2014 για την Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση στον ελλαδικό χώρο. Παρόμοια εκπαιδευτικά προγράμματα εικονικών επιχειρήσεων πραγματοποιεί το Β’ Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μάλιστα πέρυσι, μεταξύ άλλων διακρίσεων, απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Innovation 2013 και το 2011 βραβείο από τον Θεσμό Αριστείας του υπουργείου Παιδείας.
Τα 1.000 αντίτυπα του κόμικ πωλούνται στο σχολείο των παιδιών (Αρσάκη 1, Παλαιό Ψυχικό, τηλ. 210 6755.107) και παραγγελίες γίνονται μέσω facebook ενώ δεν υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή. Τα έσοδα από την πώληση του κόμικ θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 27 Μαρτίου 2014

HeliosPlus