Οι μισοί φαρμακοποιοί τη χώρας έχουν κατεβάσει ρολά στα φαρμακεία τους από το πρωί της Τετάρτης, κρατώντας αποστάσεις από την απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ετσι, από το πρωί δεν απεργούν οι φαρμακοποιοί της Αττικής, της Αχαΐας, της Εύβοιας, της Κέρκυρας, της Δράμας, της Λακωνίας, των Ιωαννίνων, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, της Μαγνησίας, του Έβρου και της Κρήτης. Οι συγκεκριμένοιφαρμακοποιοί αναμένεται να βάλουν λουκέτο στα φαρμακεία τους από αύριο, Πέμπτη, μαζί με τους συναδέλφους τους της υπόλοιπης χώρας.
Υπερβολική χαρακτήρισε πάντως την απεργία ο υπουργός Υγείας το βράδυ της Τετάρτης. «Η τελική συμφωνία που θα ψηφιστεί από τη Βουλή να είστε βέβαιοι ότι θα είναι σταθμισμένη έτσι ώστε να προστατεύει τα συμφέροντα αμφοτέρων» δήλωσε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης και κάλεσε τους φαρμακοποιούς να το ξανασκεφτούν.
Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί εμμένουν στην απόφασή τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου την Κυριακή. Από εκεί και πέρα θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών έρχονται σαν απάντηση στην κυβέρνηση, η οποία, όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «αιφνιδιαστικά και με ύπουλο τρόπο φέρνει την τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο που συμφώνησε με την τρόικα, αλλαγές στο καθεστώς των φαρμακείων οδηγώντας τον κλάδο σε καταστροφή και την Δημόσια Υγεία σε κίνδυνο».
Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών καταγγέλλουν επωνύμως τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη και καλούν τον Πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Υγείας «να παρέμβουν και να επαναφέρουν στην τάξη τους συντάκτες του νομοσχεδίου». Παράλληλα, διαμηνύουν προς τους βουλευτές που σκοπεύουν να ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, να εξασφαλίσουν και … φάρμακα για τον κόσμο.
Οι φαρμακοποιοί τονίζουν ότι οι εν λόγω διατάξεις καταστρέφουν εκτός από τον κλάδο των 12.000 φαρμακοποιών, την κοινωνική πολιτική, αλλά και τη Δημόσια Υγεία, ενώ βάζουν τα φαρμακεία από την πίσω πόρτα στα σούπερ μάρκετ. «Ο έλληνας ασφαλισμένος», σημειώνουν, «χάνει το φαρμακείο της γειτονιάς του. Πρόκειται για καταστάσεις πέραν κάθε λογικής που ευνοούν πέντε ισχυρούς για να ελέγχουν την περίθαλψη».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχωρά στις εξής αλλαγές:
– Με το άρθρο 2 καταργούνται διατάξεις με αποτέλεσμα να παρέχεται η δυνατότητα: α) σε έναν φαρμακοποιό να κατέχει όσες άδειες ιδρύσεως φαρμακείου επιθυμεί, και β) σε φαρμακεία να συστεγάζονται με οποιοδήποτε κατάστημα, άρα και με super markets.
– Με το άρθρο 1 επιτρέπεται ένας μη αδειούχος φαρμακοποιός να κατέχει όποιο ποσοστό του εταιρικού κεφαλαίου επιθυμεί σε μία εταιρεία εκμεταλλεύσεως φαρμακείου, ήτοι να κατέχει ακόμη και το 99% και ο αδειούχος το 1%.
– Με το άρθρο 4 καταργούνται οι αποστάσεις μεταξύ των φαρμακείων, με αποτέλεσμα όλα τα φαρμακεία να μεταφερθούν στο κέντρο κάθε πόλης και έξω από τα Νοσοκομεία.