Ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των δημοσιογράφων έθεσαν στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια σήμερα, Παρασκευή, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) κυρία Μαρία Αντωνιάδου και το μέλος του ΔΣ κ. Χρήστος Κυρίτσης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «η κυρία Αντωνιάδου και ο κ. Κυρίτσης έθεσαν εκ μέρους της ΕΣΗΕΑ το ζήτημα των κλήσεων δημοσιογράφων από την Ελληνική Αστυνομία για κατάθεση, στο πλαίσιο προκαταρκτικών εξετάσεων που έχουν παραγγείλει οι εισαγγελικές Αρχές, με αφορμή πρόσφατα περιστατικά, που όπως υποστήριξαν προκαλούν ζήτημα περιορισμού της ελευθερίας των λειτουργών του Τύπου κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους».
Έθεσαν ακόμη στον υπουργό το ζήτημα των απειλών που δέχονται δημοσιογράφοι από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, όπως και το ζήτημα της συμπεριφοράς αστυνομικών σε δημοσιογράφους κατά την κάλυψη επεισοδίων και της γενικότερης διευκόλυνσής τους στο έργο τους.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε από την πλευρά του, όσον αφορά τις κλήσεις δημοσιογράφων από την ΕΛ.ΑΣ. προς κατάθεση, αυτές γίνονται σε εκτέλεση και μόνο των σχετικών εισαγγελικών παραγγελιών, στο πλαίσιο όσων ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.
Ανέφερε επίσης, σχετικά με τις απειλές σε βάρος δημοσιογράφων, ότι «έχουν δοθεί σαφείς εντολές για τον εντοπισμό των υπαιτίων των απειλών από οπουδήποτε κι αν προέρχονται, αλλά και για την έμπρακτη προστασία από αυτές των λειτουργών του Τύπου, όπως ήδη συνέβη σε σωρεία περιπτώσεων».
Υπενθύμισε ακόμη πως ο ίδιος είναι «απέναντι στο νεοναζιστικό φαινόμενο και τις ενέργειες της Πολιτείας για τη διερεύνηση και τον κολασμό εγκληματικών πράξεων».

Σχετικά με το ζήτημα της συμπεριφοράς των αστυνομικών απέναντι στους δημοσιογράφους κατά την κάλυψη επεισοδίων, αλλά και της αντιμετώπισής τους κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, ο υπουργός ανέφερε ότι «οι οδηγίες από την πολιτική ηγεσία και οι σχετικές πάγιες διαταγές που έχουν εκδοθεί από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας κάνουν σαφώς λόγο για την ανάγκη διευκόλυνσης των λειτουργών του Τύπου και για την υποχρέωση της προστασίας της σωματικής τους ακεραιότητας».
Επιπλέον ο κ. Δένδιας ζήτησε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ «να υποβάλει προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα καθίσταται ευχερέστερη η διαπίστωση της δημοσιογραφικής ιδιότητας, πέραν της επαγγελματικής ταυτότητας» –παραμένει αδιευκρίνιστο το πώς θα μπορέσει να γίνει, ενώ υπάρχουν περιστατικά με δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που δεν γλίτωσαν από τραυματισμό αν και δήλωσαν την ταυτότητά τους στις αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, οι δύο πλευρές «συμφώνησαν ότι κατανοούν την ανάγκη μίας διαρκούς επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων για ζητήματα που αφορούν τον Τύπο και την απρόσκοπτη άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Από την πλευρά της ΕΣΗΕΑ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ σημειώνει ότι κατά τη συνάντηση «διαμαρτυρήθηκε για τις κλήσεις που δέχονται δημοσιογράφοι από την Ελληνική Αστυνομία για κατάθεση. Η αντιπροσωπεία του ΔΣ δήλωσε στον υπουργό ότι τα τελευταία περιστατικά κλήσης συναδέλφων, όπως της Πόπης Χριστοδουλίδου και του Σταύρου Θεοδωράκη, συνιστούν περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και της ελεύθερης άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Επίσης η αντιπροσωπεία του ΔΣ τόνισε ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά όσων απειλούν δημοσιογράφους και πως παρά τις εντολές για την προστασία των λειτουργών του Τύπου, υπάρχουν επανειλημμένα περιστατικά και καταγγελίες για αστυνομικούς οι οποίοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τον ρόλο των δημοσιογράφων.

Τόνισαν, επιπλέον, ότι σε κανένα ευνομούμενο κράτος δεν εμποδίζονται οι δημοσιογραφικές έρευνες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζουν το έργο της Δικαιοσύνης. Αντίθετα, όπως έχει συμβεί πολλές φορές και στη χώρα μας, η δημοσιογραφική έρευνα και η αποκαλυπτική δημοσιογραφία φέρνουν στο φως κρυφές και παράνομες δράσεις και βοηθούν τη Δικαιοσύνη αναδεικνύοντας θέματα, που σε διαφορετική περίπτωση πιθανόν δεν θα γνώριζαν οι αρμόδιες Αρχές.