Άκαρπες απέβησαν και οι δύο συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με αντιπροσωπείες αγροτών, οι οποίοι σχεδιάζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Αρχικώς, ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση με την «Πρωτοβουλία για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος», η οποία προτείνει προς τον αγροτικό κόσμο τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Όπως δήλωσαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» που συμμετείχαν στη συνάντηση, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Τζωρτζάκης, ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί το φορολογικό των αγροτών και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά και ανάπτυξή του.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας», ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης του φορολογικού, πλην όμως εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, αλλά και να εξεταστούν φορολογικά μοντέλα που ακολουθούνται στην Ευρώπη.

Ένα επίσης βασικό ζήτημα που έθεσαν οι αγρότες ήταν και το θέμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, προτείνοντας να δοθούν στους παραγωγούς δάνεια για επενδύσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Στην συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, η οποία επίσης απέβη άκαρπη.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων πρόκειται να συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Βαγγέλης Μπούτας δήλωσε ότι ο υπουργός δεν έκανε δεκτό κανένα από τα αιτήματά τους, τα οποία αφορούν τη φορολογία, τα χρέη των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής, και ανέφερε ότι αύριο το απόγευμα στο μπλόκο της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί συνέλευση για να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζητά η καθιέρωση των λογιστικών βιβλίων να ισχύει για αγρότες με ετήσιο τζίρο 40.000 ευρώ και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, θεσμοθέτηση αφορολόγητου πετρελαίου, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Επίσης, ο κ. Μπούτας κατήγγειλε ότι «γίνεται ύπουλη προσπάθεια από παλιά θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, να θολώσουν τα αιτήματα των αγροτών με μπλόκα- μαϊμού».


ΥΠΟΙΚ: Καλύπτονται πλήρως οι αγρότες από τις βελτιώσεις

Οι αγρότες καλύπτονται πλήρως από τις βελτιώσεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις σημερινές άκαρπες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τους εκπροσώπους των αγροτών να συζητήσουν και να μετάσχουν στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, στο οποίο ο γεωργικός τομέας θα έχει σημαντική συμμετοχή.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες βελτιώσεις, όπως αναφέρουν οι παράγοντες του υπουργείου, είναι οι εξής:

α) Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων – εξόδων οι αγρότες των οποίων το ακαθάριστο εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

β) Όλοι οι αγρότες (ακόμη και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, παρά μόνο να συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων – εξόδων (εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες, για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

γ) Για τα πρώτα πέντε χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

δ) Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, όσον αφορά στα έξοδα, γίνεται ετήσια και στο ειδικό καθεστώς μιας δήλωσης για επιστροφή ΦΠΑ.

ε) Απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

στ) Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.

ζ) Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς, εφέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.


Tα μπλόκα

Στα «Πράσινα Φανάρια» βρίσκονται αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης (κυρίως από τις περιοχές Επανομής, Χαλκιδικής, Θέρμης, Ραιδεστού και Τριλόφου) και, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων, δεν αναμένεται να υπάρξει κλείσιμο δρόμου.
Μάλιστα, όπως σημείωσε, «η διάσταση απόψεων και θέσεων στο μπλόκο δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη διάλυσή του μέσα στο Σαββατοκύριακο».

Πάντως, εντός της ημέρας οι αγρότες στο μπλόκο πρόκειται να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους για αύριο και σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου σκέφτονται είτε να κατευθυνθούν στην εφορία Καλαμαριάς, είτε να διαδηλώσουν στην πρώην Νομαρχία.

Αγρότες στον κόμβο των Σφαγείων, στα Βασιλικά, τηρούν για σήμερα στάση αναμονής έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα, ενώ ακριβώς το ίδιο πράττουν και οι συνάδελφοί τους στο μπλόκο της Κουλούρας στην Εγνατία Οδό.
Στη Θεσσαλία, οι αγρότες πραγματοποιούν στις 3 το μεσημέρι νέο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, επιδιώκοντας συστράτευση και εργαζομένων από άλλους κλάδους.

Στην Πέλλα, οι αγρότες προχώρησαν και σήμερα σε κατάληψη της ΔΟΥ στην Έδεσσα, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους πραγματοποιούν παραστάσεις διαμαρτυρίας στα δημαρχεία Γιαννιτσών, Έδεσσας και Σκύδρας, σύμφωνα με τον αγρότη, Χρήστο Καμτσή, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων. Παραμένουν, επίσης, τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου, στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου, αλλά και στην Αλμωπία.

Ησυχία επικρατεί στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη. Υπενθυμίζεται ότι αγρότες της περιοχής, σε σύσκεψη αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια στο κέντρο των πόλεών τους την προσεχή Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, ζητώντας από τους δημάρχους της περιοχής να κρατήσουν κλειστά τα Δημαρχεία σε ένδειξη συμπαράστασης στις διεκδικήσεις τους.

Στάση αναμονής τηρούν και οι Σερραίοι αγρότες, εξακολουθώντας να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, ενώ δεν αποκλείεται να συγκεντρωθεί νέα δύναμη και στη Μαυροθάλασσα.

Παραμένουν, επίσης, τα μπλόκα στον κόμβο Χρυσούπολης στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης και στον κόμβο Αμυγδαλεώνα του Δήμου Καβάλας, ενώ στον Έβρο εντοπίζονται σε Ορεστιάδα, Φέρρες και Κορνοφωλιά.