Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσαν καταγγελίες κατοίκων στο Ληξούρι ότι κάποιοι περνούν από τους δρόμους και τους καλούν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η έρευνα θα γίνει προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι αναφορές αυτές και να εντοπιστεί το άτομο που προκαλεί πανικό στους σεισμόπληκτους κατοίκους.
Μάλιστα ορισμένοι κάτοικοι στο Ληξούρι μιλώντας με δημοσιογράφους έκαναν λόγο για αστυνομικούς, αλλά και λιμενικούς που παρότρυναν τους κατοίκους να εκκενώσουν το Ληξούρι.
Άμεσα αντέδρασε η Πυροσβεστική η οποία με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «με αφορμή ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου σας γνωρίζουμε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση».
Παράλληλα στελέχη της Πυροσβεστικής διευκρίνιζαν ότι ουδείς ένστολος έχει προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.


Δήμος Κεφαλλονιάς: Ψυχραιμία!

Με ανακοίνωσή του ο δήμος Κεφαλονιάς καλεί τους κατοίκους του νησιού «να ενημερώνονται και να λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους αποκλειστικά τις πληροφορίες που δημοσιεύονται από το Συντονιστικό Όργανο, το Δήμο Κεφαλονιάς και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Κάθε άλλη δήθεν πηγή πληροφόρησης και κάθε άλλη διάδοση είναι είτε προϊόν πανικού, είτε προϊόν κακοπιστίας. Είναι κρίσιμο αυτές τις δύσκολες στιγμές να διατηρηθεί η ψυχραιμία και η λογική και να αποκρουσθεί κάθε προσπάθεια διασποράς ψευδών ειδήσεων.Κανένα σήμα, κανένα έγγραφο, τίποτα απολύτως που να προειδοποιεί για κάποιο επικείμενο μεγάλο σεισμό δεν έχει περιέλθει σε κανένα τοπικό φορέα και καλούμε τους πάντες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».


ΟΑΣΠ: Προσοχή στις φημολογίες

Να διατηρούν την ψυχραιμία τους, να ακολουθούν τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας, να ενημερώνονται μόνο από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και να μην πιστεύουν σε φήμες ή να διαδίδουν σχετικές φημολογίες, προτείνει στους πολίτες ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

«Μετά από κάθε ισχυρό σεισμό δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για έντονη, αβάσιμη φημολογία σχετικά με την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου στην ήδη πληγείσα περιοχή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού.

«Οι πολίτες πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους, να ακολουθούν τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας του ΟΑΣΠ, να ενημερώνονται μόνο από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας, δεν πρέπει να πιστεύουν σε φήμες και κυρίως να μη διαδίδουν σχετικές φημολογίες» σημειώνει.