Μια γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία, όπως αυτή της οδού Ιάσονος στο Μεταξουργείο, έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια. Παράνομοι οίκοι ανοχής και πολλοί μετανάστες έχουν βρει εκεί καταφύγιο, όπως άλλωστε χαρακτηριστικά φαίνεται στον εκεί πεζόδρομο.
«Πρόκειται για έναν μικρό πεζόδρομο 350 μ., στον οποίο σήμερα υπάρχουν 32 διατηρητέα οικήματα, ορισμένα χρονολογούνται από το 1900, στα οποία όμως στεγάζονται παράνομοι οίκοι ανοχής» δηλώνει στο «Βήμα» η κυρία Αλεξία Μυλωνά, εκπρόσωπος της οργάνωσης «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά», η οποία διοργάνωσε πρόσφατα εκδήλωση για την –κατά ένα σημαντικό βαθμό –αναβάθμιση του συγκεκριμένου πεζοδρόμου. «Μέσα από αυτή τη δράση προσπαθούμε να αναδείξουμε την αξία του πεζόδρομου επειδή είναι κρίμα από τη στιγμή που έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο να παραμένει σε άσχημη κατάσταση, όπου τα κτίρια έχουν σχεδόν καταστραφεί και τον πεζόδρομο μαζί με τους κάθετους δρόμους έχουν καταλάβει τοξικομανείς» υπογραμμίζει.
Το άνοιξε – κλείσε των οίκων ανοχής
Οπως εξηγεί στο «Βήμα» η κυρία Μυλωνά ύστερα από μια μικρή βόλτα μαζί της στον κατά τα άλλα γραφικό και ιδιαίτερης αισθητικής πεζόδρομο, «η συντήρηση των κτιρίων αυτών είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες, ορισμένοι εκ των οποίων δεν μένουν στην Αττική, τα έχουν αφήσει στην τύχη τους. Δεν μπορείς όμως να έχεις και δίπλα τους τοξικομανείς και παράνομους οίκους ανοχής, οι οποίοι δεν διαθέτουν ούτε τουαλέτες για το κοινό τους, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν τον πεζόδρομο. Καθημερινά περνούν από εδώ 2.000 – 3.000 κόσμος, φανταστείτε την οσμή και την ακαθαρσία που αφήνουν. Ο δήμος πλένει κάθε πρωί τον δρόμο αλλά και πάλι η οσμή παραμένει».
«Το Μεταξουργείο πλέον προσελκύει κόσμο κυρίως τις βραδινές ώρες λόγω των θεάτρων και των εστιατορίων στην περιοχή» σχολιάζει η κυρία Μυλωνά, «εμείς όμως θέλουμε να γίνει πόλος έλξης και τις πρωινές ώρες».
Αυτή τη στιγμή μόνο στον πεζόδρομο της Ιάσονος υπάρχουν περίπου 30 παράνομοι οίκοι ανοχής οι οποίοι έπειτα από καταγγελίες των κατοίκων και τον έλεγχο της Αστυνομίας σφραγίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Το πρόβλημα είναι ότι από το καλοκαίρι επαναλειτουργούν κανονικά καθώς δεν περιφρουρείται το σφράγισμα από την ΕΛ.ΑΣ. ενώ πλέον δεν υπάρχει και δημοτική αστυνομία. «Είναι ατελέσφορο μέτρο επειδή έπειτα από 15 λεπτά το πολύ οι οίκοι ανοίγουν αμέσως» δηλώνει στο «Βήμα» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος, σημειώνοντας πως όσο υπήρχε η δημοτική αστυνομία «πραγματοποιούσε κάποιους ελέγχους για το αν παραμένουν σφραγισμένοι οι οίκοι».
Υπάλληλοι του αντίστοιχου τμήματος του Δήμου της Αθήνας αναφέρουν στο «Βήμα» ότι «η αρμοδιότητά μας είναι εντελώς διαδικαστική: μετά την καταγγελία τα συνεργεία προχωρούν στη σφράγιση». Μάλιστα το 2013 πραγματοποιήθηκαν 166 σφραγίσεις –στην πλειονότητά τους σφραγίζονταν οι ίδιοι οίκοι ανοχής.
Η πολιτεία και η… ουτοπική νομοθεσία
«Τα σπίτια αυτά βρίσκονται στην Ιάσονος και στη γύρω περιοχή από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, με αποτέλεσμα η γειτονιά μας να πηγαίνει προς το χειρότερο συνεχώς» δηλώνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του συλλόγου «Δημόσιο Σήμα» κ. Δημήτρης Γριβοκωστόπουλος. Εξηγεί ότι τα πορνεία λειτουργούν σαν μαγνήτης σε κάθε παράνομη και εγκληματική δραστηριότητα.
«Μένω στη γειτονιά από το 1967, τα χρόνια της μεγάλης έξαρσης του φαινομένου της εγκληματικότητας η πολιτεία δεν έχει κάνει κάτι δραστικό για την εξομάλυνση του φαινομένου. Πριν από δύο χρόνια άγνωστοι μου επιτέθηκαν για να με ληστέψουν και στη συνέχεια με έδειραν για να μην μπορέσω να αντιδράσω, αφήνοντάς με αιμόφυρτο στο πεζοδρόμιο» αναφέρει ο κ. Γριβοκωστόπουλος, τονίζοντας όταν επισκέφθηκε τους αρμόδιους φορείς αντίκρισε την αδιαφορία της πολιτείας καθώς, όπως τον ενημέρωσαν, προηγούνταν άλλα θέματα μείζονος σημασίας.
«Μετά την κίνηση του ΟΚΑΝΑ οι περισσότεροι τοξικομανείς επισκέπτονται τα νοσοκομεία. Δεν είναι πολλοί δηλαδή, 20-30 περίπου. Λένε ότι πλέον στην Ιάσονος βρίσκονται οι πιο δύσκολοι χρήστες, εκείνοι που δεν ενδιαφέρονται για να συμμετάσχουν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης» αναφέρει η κυρία Μυλωνά.
Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο νόμος που διέπει τους οίκους ανοχής είναι παράλογος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λαμβάνουν την απαραίτητη άδεια, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να λειτουργούν παράνομα. «Στον δήμο της Αθήνας άδεια λειτουργίας έχουν μόνο δύο οίκοι ανοχής ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν εκατοντάδες» αναφέρει ο αντιδήμαρχος.
«Ο δήμος της Αθήνας έχει προχωρήσει αυτά τα χρόνια σε νομοθετικές προτάσεις, οι οποίες όμως δεν γίνονται δεκτές από την πολιτεία, όπως η ταυτόχρονη με τη σφράγισή τους διακοπή ρεύματος και νερού» σχολιάζει ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε προ ολίγων ημερών ο κ. Καμίνης με την υφυπουργό Υγείας κυρία Ζέττα Μακρή για τον αντικαπνιστικό νόμο, η κυρία Μακρή κοινοποίησε τη συνεργασία των δύο πλευρών αναφορικά με την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους οίκους ανοχής.
Αναβάθμιση του πεζοδρόμου της Ιάσονος
Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης και ανάδειξης του πεζόδρομου η μη κερδοσκοπική οργάνωση «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά» προχώρησε σε ακόμα μία δράση στην περιοχή του Μεταξουργείου. Οι εργασίες αναβάθμισης του συγκεκριμένου πεζόδρομου ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή 26 Ιανουαρίου σε συνεργασία με τα αρμόδια συνεργεία του δήμου, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, με την εταιρεία «Παπαστράτος» και την υποστήριξη της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ).
Επί μία εβδομάδα οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων και εθελοντές της οργάνωσης εργάζονταν στην οδό Ιάσονος όπου αποκατέστησαν και καθάρισαν τα 25 παρτέρια του πεζοδρόμου και των μικρών κάθετων οδών Περδίκα και Λεοννάτου, φύτεψαν δέντρα και πράσινο σε όσα παρτέρια ήταν παραμελημένα. Παράλληλα κάλυψαν τις σπασμένες πλάκες και τα υπόλοιπα κενά του πεζοδρόμου ενώ αντικατέστησαν τα 18 φώτα του δρόμου με φωτιστικά τεχνολογίας led, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εθελοντές, «βελτιώνουν την ποιότητα και ποσότητα του φωτισμού».
Παράλληλα το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού επέλεξε και ανέδειξε τον αρχιτεκτονικό πλούτο της οδού Ιάσονος τοποθετώντας σε ορισμένα από τα 32 διατηρητέα κτίρια πινακίδες επεξηγώντας την αρχιτεκτονική και ιστορική τους αξία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, άνθρωποι από τις υπηρεσίες του δήμου και την «Παπαστράτος» έβαλαν τις «τελευταίες πινελιές» σε μια συμβολική γιορτή δηλώνοντας ταυτόχρονα την ενεργή παρουσία τους στο Μεταξουργείο. «Οι εργασίες στην οδό Ιάσονος αποτελούν συνέχεια της δράσης μας για την ανάδειξη και προστασία της περιοχής από το 2009 ως και σήμερα. Η εταιρεία Παπαστράτος μάς έδωσε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε τη μελέτη για την ανάπλαση της οδού Κεραμεικού, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των εγκρίσεων από τα αρμόδια όργανα του δήμου, αλλά και να κάνουμε τις παρεμβάσεις αυτές στην Ιάσονος σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων ώστε να γίνει λίγο πιο ασφαλής και βιώσιμη για τους κατοίκους της» δηλώνει η κυρία Μυλωνά.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης επιβεβαιώνοντας την πάγια θέση του για την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και της πορνείας με κάθε δυνατό μέσο. «Είναι μια γειτονιά που δοκιμάζεται πάρα πολύ, αλλά έχει τρομακτικό δυναμικό. Ο δήμος έχει δεσμευτεί να στηρίξει οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία αναπτύσσεται στην περιοχή». Στην εκδήλωση οι κάτοικοι της μοναδικής πολυκατοικίας επί του πεζοδρόμου και της κάθετης οδού Λεοννάτου εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς τον δήμαρχο μιας και δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την τήρηση της νομιμότητας και την απομάκρυνση των παράνομων οίκων.
Η εκδήλωση έκλεισε μουσικά από τους Swing Shoes και τη Sugahspank με γεύσεις από τα εστιατόρια της περιοχής Safka και Aleria.
Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 30 Ιανουαρίου 2014
HeliosPlus