Ένα ακόμη πρόγραμμα, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη επταετία, το Erasmus+, εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα και την Ακαδημία Αθηνών στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων, τα κοινά προγράμματα σπουδών και οι ανταλλαγές φοιτητών, αλλά και επιστημονικού προσωπικού μεταξύ των ανωτάτων Ιδρυμάτων της ΕΕ, ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και αθλητισμού.
Αυτήν ακριβώς την ανάγκη για να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα δεξιοτήτων στην Ευρώπη και να καλυφθεί το χάσμα που χωρίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας σχολίασαν σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και η ευρωπαία Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου κατά τον χαιρετισμό τους στην εναρκτήρια εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Αρβανιτόπουλος, το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει βασικό μέσο για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με σκοπό την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ατόμου, την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και την κάλυψη των αναγκών σε εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.
«Είναι απαραίτητο να συνδεθούν τα τρία μέρη της γνώσης -εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία- και αυτό απαιτεί συνεργασία σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε ο υπουργός Παιδείας και τόνισε ότι οι χώρες που διαθέτουν αποτελεσματικά συστήματα μαθητείας σημειώνουν πολύ χαμηλότερη ανεργία νέων και παράλληλα υψηλότερα επίπεδα εκπαιδευτικής συμμετοχής.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέπτυξε τα βήματα που έχουν γίνει πρόσφατα στην εκπαίδευση όπως η αναδιάρθρωση του πανεπιστημιακού χάρτη, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο νόμος για το Νέο Λύκειο και ανέφερε ότι με αυτά τα δεδομένα πλέον, το Εrasmus+ θα αποτελέσει βασικό μέσο για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης.
«Η χρήση αυτού του μέσου καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και αρνητικών επιπτώσεων στις αγορές εργασίας» δήλωσε ο κ.Αρβανιτόπουλος.
Η κυρία Βασιλείου από την πλευρά της μίλησε για την εισαγωγή ενός μηχανισμού εγγύησης φοιτητικών δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το νέο πρόγραμμα, αλλά και την διεύρυνση του εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, γεγονός που θα επιτρέψει στους ευρωπαίους φοιτητές να φοιτήσουν για ένα εξάμηνο σε πανεπιστήμια εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και στους μη ευρωπαίους φοιτητές να φοιτήσουν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
«Συμβαίνει το εξής παράδοξο» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αυτή την στιγμή, υπάρχουν δύο εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη επειδή οι εργοδότες αδυνατούν να βρουν εργαζομένους με τις δεξιότητες που απαιτούνται. Αυτό είναι ένα κενό που πρέπει οπωσδήποτε να καλύψουμε» είπε η κυρία Βασιλείου.
Πάντως, όπως είναι γνωστό, στο προηγούμενο πρόγραμμα Erasmus ωφελήθηκαν 47.000 έλληνες φοιτητές, ενώ στα ελληνικά πανεπιστήμια φοίτησαν χάρις στο πρόγραμμα 25.000 φοιτητές από τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της ΕΕ.