Την επιθυμία του να μιλήσει με μαθητές εξέφρασε πριν από το ταξίδι του στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Μιλώντας με τους μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής, το σχολείο που επέλεξε να επισκεφθεί, ο κ. Σταϊνμάγερ άκουσε τα ερωτήματα των μαθητών και τους προβληματισμούς τους, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, κινήθηκαν γύρω από την οικονομική κρίση, το μέλλον τους και την «επόμενη ημέρα» και σημείωσε: «Δεν μπορώ να δεχθώ μια Ευρώπη με πλούσιο Βορρά και φτωχό Νότο».

«Η οικονομία δεν είναι ένας διακόπτης που τον ανοίγεις και τον κλείνεις. Χρειάζεται υπομονή και δουλειά»
απάντησε ο κ. Σταϊνμάγερ σε ερώτηση τελειοφοίτου. «Ισως η Ελλάδα έχει διανύσει τον μισό δρόμο. Χρειάζεται προσπάθεια και κυρίως ανάκτηση της εμπιστοσύνης. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας με έμφαση στον τουρισμό, στην ενέργεια και στην τεχνολογία. Και όχι μόνο στην υπερφορολόγηση, η οποία από μόνη της δεν οδηγεί στην ανάκαμψη. Το κύριο είναι οι επενδύσεις που θα έρθουν όταν θα έχει πια αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Στήριξη πρέπει να υπάρξει από όλους τους πολιτικούς και έτσι θα υπάρξει θετική πορεία».
Απαντώντας σε άλλον μαθητή σημείωσε πως «ήρθα για να πω στους Ελληνες ότι «πιστεύουμε σε εσάς και είστε σημαντικοί για εμάς». Μεταφέρω λοιπόν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα». Ο κ. Σταϊνμάγερ θύμισε την επέτειο των 100 χρόνων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να εξηγήσει ότι «έτσι γεννήθηκε η Ενωση, για να εξασφαλίσει όχι μόνο ειρήνη και ασφάλεια αλλά και για να δώσει ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη. Για πολλά χρόνια λειτούργησε καλά. Η δική μου γενιά έζησε θετικές αλλαγές. Εσείς όμως είστε η πρώτη γενιά που νιώθει ότι αυτός ο δρόμος έχει πισωγυρίσματα. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι για μια καλή Ευρώπη και όχι για μια Ευρώπη με ανεργία των νέων» κατέληξε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ