«Οι ανακριτές έχουν δουλειά για τρεις ζωές» σημειώνουν νομικοί κύκλοι, καθώς τα όσα έχουν μέχρι σήμερα αποκαλυφθεί αποτελούν στοιχεία για δέκα εξοπλιστικά προγράμματα από τα συνολικά 211 που αποτέλεσαν αντικείμενο χειρισμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά την επταετία 1996-2001, συνολικού ύψους 4 τρισ. (!), χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι όλα συνδέονται με μίζες.
Το σχετικό στοιχείο είχε μάλιστα αναφέρει στη δίκη Τσοχατζόπουλου ο κ. Ιωάννης Παγορόπουλος, είς εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού, βάσει απορρήτου εγγράφου του ΥΠΕΘΑ το οποίο και δεν κατέθεσε στο δικαστήριο.
Τα δίδυμα που σηκώνουν στην παρούσα φάση το βάρος της ανακριτικής διαδικασίας, οι κκ. Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος και οι κκ. Σπύρος Γεωργουλέας και Χριστόφορος Μάρκου, έχουν άλλωστε να αντιμετωπίσουν πρακτικά προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο τους, με κρισιμότερα την έλλειψη έγκαιρης μετάφρασης του υλικού που έχουν στη διάθεσή τους, και την ύπαρξη ενός και μοναδικού πραγματογνώμονα που συνδράμει τους ανακριτές, αποκωδικοποιώντας και ερμηνεύοντας τα extraits των τραπεζών.
Προς συνεργασία με τους Γερμανούς
Σε ντόμινο αποκαλύψεων, στις οποίες θα τους οδηγήσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και μηχανισμοί έρευνας σε άλλες -κομβικές για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος- χώρες επενδύουν τώρα οι δικαστικές αρχές, μετά τις απολογίες του Παναγιώτη Ευσταθίου εκπροσώπου της STN Atlas και του Δημήτρη Παπαχρήστου εκπροσώπου της γερμανικής Krauss – Maffei Wegmann (KMW).
Ενθαρρυντική για περαιτέρω αποκαλύψεις θεωρείται, συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση μηχανισμού συνεργασίας με τους Γερμανούς για τα ενδότερα της KMW, τη στιγμή μάλιστα που η όλη υπόθεση με τις μίζες στα εξοπλιστικά συγκεντρώνει τα βλέμματα των Εισαγγελιών τόσο στη Βρέμη όσο και στο Μόναχο –αμφότερες με σχετικές ανοικτές υποθέσεις.
Μπορεί να «ακουμπήσουν» πολιτικά πρόσωπα
Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι η ιστορία με τα εξοπλιστικά δεν αποκλείεται να φθάσει πολύ ψηλά, και σε επίπεδο πολιτικών προσώπων, αν συσχετισθεί με άλλη μείζονος σημασίας (και προβεβλημένη) δικογραφία, ενώ επιμένουν ότι αυτή που μπορεί να επιφέρει εκπλήξεις είναι η έρευνα για τα αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 της Wegmann, κατασκευάστριας εταιρείας και για τα άρματα μάχης Leopard. Η έρευνα στο πεδίο αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τους Γερμανούς, σε αντίθεση με τις αναφορές που έχουν γίνει για εμπλεκομένους στην προμηθεύτρια εταιρεία Rheinmetall, τα αδικήματα των οποίων έχουν παραγραφεί για τη γερμανική Δικαιοσύνη.
Στην ημεδαπή πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές αρχές αναμένεται να κάνουν φύλλο και φτερό τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των μελών των επιτροπών που διαδραμάτισαν κάποιο ρόλο στην επιλογή οπλικών συστημάτων από το 2000 ως και σήμερα. Στην κατεύθυνση αυτή δείχνει ο τρόπος χρηματισμού όπως έχει καταγραφεί μέχρι τώρα, αλλά και το σημείο της απολογίας του Π. Ευσταθίου που τον θέλει να μοιράζει ρευστό 5 εκατ. ευρώ και μετά το 2005.
Ήρθαν τα εκατομμύρια του Κάντα
Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της απολογίας του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, επαναπατρίσθηκε και το τελευταίο 1 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 10 εκατ. (περίπου 16 εκατ. δολάρια) που είχαν εντοπιστεί ως χρυσές μίζες –για την επιστροφή τους στο ελληνικό Δημόσιο είχαν κάνει ενέργειες από την πρώτη στιγμή οι συνήγοροί του κκ. Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Μπίσιας.
Η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στα δέκα νέα πρόσωπα, στρατιωτικούς την επίμαχη περίοδο (τους οποίους έχει κατονομάσει ο Π. Ευσταθίου), που έχουν κληθεί να καταθέσουν στους ανακριτές αλλά και στον κ. Μιχάλη Ματαντό, αντιπρόσωπο της γερμανικής Ferrostaal, που θα καταθέσει την Τρίτη, στο πλαίσιο της υπόθεσης των υποβρυχίων.