Πορισματική έκθεση 150 σελίδων της εισαγγελέως του τμήματος διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου προκάλεσε τη σύλληψη τεσσάρων από τους 25 κατηγορούμενους στη μεγάλη υπόθεση δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου την περίοδο 2007 – 2012.
Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές 25 πρώην στελέχη του ΤΤ και γνωστοί επιχειρηματίες κατηγορούνται για δανειοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ και για πέντε κακουργήματα: απάτη σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50, κακουργηματική απιστία και άμεση συνέπεια σε αυτή, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα) και άμεση συνέργια σε αυτήν.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον 47χρονο Χαράλαμπο Γιαγκούδη, πρώην στέλεχος του ΤΤ, τον 48χρονο Μάριο Βαρότση, πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΤΤ, τον επιχειρηματία κ. Δ. Κοντομηνά και τη Φωτεινή Κρέστα η οποία ήταν υπεύθυνη δανείων στις χορηγήσεις μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί εντάλματα για κακουργηματικές πράξεις. Ο κ. Κοντομηνάς νοσηλεύεται φρουρούμενος. Το πρωί της Πέμπτης τον επισκέφθηκε ο ανακριτής κ. Γ. Ανδρεάδης και παρουσία του δικηγόρου του επιχειρηματία κ. Γρηγόρη Τσόλια, του γνωστοποίησε το κατηγορητήριο. Στη συνέχεια όρισε ημερομηνία απολογίας του κ. Κοντομηνά για την προσεχή Τρίτη στις 10 το πρωί. Τη μεταφορά σε δημόσιο νοσοκομείο του επιχειρηματία υπέδειξε ιατροδικαστής. Ο Βαρότσης πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα.
Από την Αστυνομία αναζητούνται ακόμα τρία άτομα προκειμένου να εκτελεστούν και τα συνολικά επτά εντάλματα που έχουν εκδοθεί από την Εισαγγελία για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του ΤΤ κ. Α. Φιλιππίδη, ο οποίος βρίσκεται σε ταξίδι στο εξωτερικό και τους Κυριάκο Γριβέα, την σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα.
Ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είναι ακόμη ένας από τους κατηγορουμένους για το σκάνδαλο των «κόκκινων δανείων» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο Λ. Λαυρεντιάδης φέρεται να έχει λάβει συνολικά δάνεια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 95 εκατ. αφορούσαν την πτωχευμένη επιχείρηση Alapis.
«Βρίσκομαι σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Θα συμπιέσω τα ραντεβού μου και την ερχόμενη εβδομάδα θα επιστρέψω» δήλωσε ο κ.Φιλιππίδης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σχολιάζοντας τις φήμες ότι έφυγε εκτός χώρας για να μην εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επί προεδρίας του.
Υπογράμμισε ότι το ΤΤ είχε επισφαλή δάνεια 5% έναντι των συστημικών τραπεζών που ξεπέρασαν το 20% κάτι που αποδεικνύει, όπως είπε, τη χρηστή διοίκηση.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Φιλιππίδης είπε ότι ενημερώθηκε για το ένταλμα από το Διαδίκτυο. Υποστήριξε ότι θα ήταν μέντιουμ αν είχε 0% επισφαλή δάνεια. Για τον κ. Φιλιππίδη οι δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση ΤΤ σημαίνουν τον «θάνατο της ελληνικής οικονομίας» γιατί «ποια επενδυτική επιτροπή θα ξαναδώσει δάνειο;»
Τι αναφέρουν εισαγγελικές πηγές
Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές η ζημιά υπολογίζεται σε 400 εκ. ευρώ, αφού κρίνεται ότι ορισμένες από τις δανειοδοτήσεις είναι επισφαλείς. Αρμόδιες εισαγγελικές πηγές επέμεναν ότι εκτός από τις επισφάλειες των δανείων η έρευνα ανέδειξε και κυκλοφορία χρήματος σε off shore του εξωτερικού με έδρα την Ελβετία, τις Παρθένους Νήσους, την Κύπρο κλπ. Εντοπίστηκαν επίσης τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και αγορές ακινήτων στο εξωτερικό.
Η έρευνα της κυρίας Παπανδρέου ξεκίνησε με εντολή της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς κυρίας Ελένης Ράικου με βάση δημοσιεύματα του Τύπου στις 3 Ιουνίου του 2013.
Σχετική έκθεση έχει υποβληθεί μόνο ως προς ένα μέρος των δανειοδοτήσεων που αφορούν σε ξενοδοχείο ζεύγους που επίσης πρόκειται να συλληφθεί και έχει συνταχθεί από την αρχή κατά του ξεπλύματος με επικεφαλής τον αντεισαγγελέα κ. Παναγιώτη Νικολούδη.
Έκθεση για τις δανειοδοτήσεις υπάρχει και από την αρμόδια διεύθυνση πιστωτικού συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην οποία πάντως εντοπίζονται επιχειρηματίες οι οποίοι εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
Όταν η αρμόδια εισαγγελέας ρωτήθηκε γιατί επελέγη η μέθοδος των συλλήψεων σε βάρος επιχειρηματικών που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας απάντησε ότι αυτό έγινε με σύμφωνη γνώμη του ανακριτή κατά της διαφθοράς κ. Γ. Ανδρεάδη λόγω της βαρύτητας της πράξης και επειδή εμπλεκόμενοι – κατηγορούμενοι βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα εντάλματα σύλληψης είναι τελικά επτά, αφού το σκέλος που αφορά δανειοδοτήσεις του ΤΤ σε άλλους επιχειρηματίες έχει διαχωριστεί.
Δήλωση του κ. Δ. ΚοντομηνάΔεν υπάρχει ίχνος παρανομίας στις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες, δήλωσε ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος της Ασφαλιστικής DEMCO.
«Σε αντίθεση με τα θηριώδη μη εξυπηρετούμενα δάνεια γνωστών επιχειρηματιών, τα δάνεια του ομίλου DEMCO που έχουν συναφθεί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, υπερκαλύπτονται με εγγυήσεις από την προσωπική μου περιουσία» ανέφερε ο κ. Κοντομηνάς και κατέληξε: «Τίποτα από τα αποδιδόμενα σε εμένα δεν με αγγίζει. Οι εχθροί μας είναι ισχυροί, αλλά η αλήθεια ισχυρότερη, και στο τέλος θα λάμψει». Δήλωση του κ. Λ. Λαυρεντιάδη
«Τα περί προσωπικής εμπλοκής μου σε υπόθεση επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι ανυπόστατα και συκοφαντικά. Το Κοινό ομολογιακό Δάνειο του Τ.Τ προς την εταιρεία Alapis αφορά σε χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν είχα απολύτως καμία σχέση με τη διοίκησή της, διατηρώντας μόνο μικρό ποσοστό στη μετοχική της σύνθεση. Η εμπλοκή συνεπώς του ονόματός μου γίνεται καθαρά για λόγους εντυπώσεων και μόνον. Η δικαιοσύνη καλείται να φέρει στο φως την αλήθεια.»