Η χώρα μας σίγουρα δεν έχει την παράδοση των χριστουγεννιάτικων εορτών στα κέντρα των πόλεων όπου έχουν γίνει συνήθεια εδώ και δεκαετίες στην Κεντρική και στη Δυτική Ευρώπη. Η Δράμα όμως εδώ και 10 χρόνια κάνει μια πετυχημένη προσπάθεια να ανατρέψει αυτό το σκηνικό.
Η 10η Ονειρούπολη ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου και θα είναι εκεί ως και τη γιορτή των Φώτων για να διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους. «Υπάρχουν 13 εγκαταστάσεις παιχνιδιών λούνα παρκ και πάνω από 40 σπιτάκια που πουλάνε διάφορα προϊόντα. Υπολογίζουμε ότι περίπου 300.000 άνθρωποι θα περάσουν έστω και για λίγο από τα σπιτάκια της Ονειρούπολης» σχολιάζει ο δήμαρχος Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης.
Μια βόλτα ανάμεσα στα σπιτάκια, στους πάγκους και στα παιχνίδια λούνα παρκ που έχουν τοποθετηθεί στον Δημοτικό Κήπο της πόλης αρκεί για να πείσει για του λόγου το αληθές. Κόσμος πάει και έρχεται. Από τη Δράμα, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη, ακόμη και από περιοχές της Νότιας Ελλάδας και τις άλλες χώρες των Βαλκανίων.
«Η ίδια η διοργάνωση αποτελεί μια μεγάλη οικονομική ανάσα για την πόλη μας. Την περίοδο των Χριστουγέννων τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα. Η αγορά κινείται. Επιπλέον είναι μια ευκαιρία για πολιτισμό αφού στο πλαίσιο της Ονειρούπολης έχουν προγραμματιστεί περίπου 250 μουσικές και άλλες εκδηλώσεις» λέει ο κ. Χαρακίδης.
Ενα τεράστιο παγοδρόμιο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τη φάτνη, το κρεμαστό καράβι, το υπερυψωμένο τρενάκι, το πάρκο των δεινοσαύρων και ένα εντυπωσιακό, πολύχρωμο καρουσέλ είναι τα πρώτα πράγματα που συναντά ο επισκέπτης της Ονειρούπολης.
Τα παραδοσιακά ξύλινα σπιτάκια με διαφορετικές θεματικές ενότητες και το «Σιντριβάνι των Ευχών» συμπληρώνουν την εορταστική μαγεία του χριστουγεννιάτικου χωριού.
«Είναι μια ευκαιρία και για τους παραγωγούς της περιοχής να κάνουν γνωστά τα εξαιρετικά προϊόντα της περιοχής μας» λέει ο κ. Κώστας Κεμετζής από τον Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό της «Καλοαγρίτισσας», στον οποίο συμμετέχουν δέκα οικογένειες και ο οποίος έχει το δικό του σπιτάκι στην Ονειρούπολη. Παράγουν παραδοσιακά γλυκά και άλλου είδους προϊόντα, με την πρώτη ύλη τους να βασίζεται στην τοπική παραγωγή.
«Η πόλη μας και γενικότερα η περιοχή υποφέρουν εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια από μεγάλη ανεργία και οικονομική ύφεση» σχολιάζει ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής της Ονειρούπολης κ. Παύλος Ζαχαριάδης.
«Σχεδόν όλες οι βιοτεχνίες ενδυμάτων μετακόμισαν στη Βουλγαρία, το εργοστάσιο της Σόφτεξ έκλεισε και πάρα πολλοί άνθρωποι έμειναν άνεργοι. Πλέον η περιοχή μας βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γεωργικές εργασίας και στην εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρου. Η Ονειρούπολη είναι ένας τρόπος για να προβληθεί και τουριστικά η περιοχή μας. Υπάρχουν μοναδικά μέρη όπως το Φαλακρό με το χιονοδρομικό του και τα δάση της ευρύτερης περιοχής. Τα επόμενα χρόνια μπορεί να αποτελέσει τουριστικό προορισμό έχοντας ως βάση τη γιορτή αυτή που ελπίζουμε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον».Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 13 Δεκεμβρίου 2013
HeliosPlus