Με την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ να συνεχίζεται έως τις 19 Δεκεμβρίου, το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη.
Προσπάθειες για να εκτονωθεί η κρίση που έχει προκύψει μεταξύ των γιατρών και του υπουργείου Υγείας καταβάλλει η κυβέρνηση. Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί, ζητώντας από τις δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, ώστε να ικανοποιηθεί η ανάγκη των γιατρών η μεταρρύθμιση να πραγματοποιηθεί με τον πιο ομαλό τρόπο.
«Καλούμε τους γιατρούς σε διάλογο, αν είναι δυνατόν κι από σήμερα, όπως κάνουμε όλο αυτό το διάστημα, για να ξεκαθαρίσουμε το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η μεταρρύθμιση και το πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η μετάβαση» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους γιατρούς να σταματήσουν την απεργία και να είναι παρόντες στον διάλογο, τονίζοντας όμως πως η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος εξέφρασε την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη του τις θέσεις των γιατρών, τονίζοντας πως ο δίαυλος επικοινωνίας είναι ανοικτός.
Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκο, ο ΠΙΣ θα μεταφέρει στους γιατρούς τη θέση του πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι αρχίζει ένας εποικοδομητικός και γόνιμος διάλογος.
Οι γιατροί έθεσαν στον πρωθυπουργό όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία και την περίθαλψη των πολιτών, μεταξύ αυτών και το ζήτημα του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΙΣ, το προεδρείο έθεσε το ζήτημα της υγειονομικής κρίσης που υπάρχει στη χώρα, την αποδυνάμωση των δημοσίων δομών υγείας, τα προβλήματα επιβίωσης των μικρών και μεσαίων ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηρίων, καθώς επίσης τα αυξανόμενα προβλήματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία.
Αναφορικά με τις επικείμενες αλλαγές που σχετίζονται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης δομών και προσωπικού και σε αυτή την κατεύθυνση ζητά να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας στη χώρα, με ισότιμη και ανεμπόδιστη πρόσβαση κάθε πολίτη, αλλά και χωρίς απολύσεις και διαθεσιμότητες.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η μεταρρύθμιση στην οποία στοχεύει ο υπουργός Υγείας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σχετίζεται με απολύσεις προσωπικού, με κατάργηση δομών και συγχωνεύσεις, χωρίς ρεαλισμό, βασιζόμενη μόνο στη λογική λογιστικών δημοσιονομικών προσαρμογών.