Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την 1η Δεκεμβρίου, η οποία επισήμως έχει χαρακτηρισθεί ως η ημέρα που χάνεται το εξάμηνο, απεργοί και υπάλληλοι που αποδέχονται τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για διάλογο διασταυρώνουν τα ξίφη τους μέσα στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα.
Μια ομάδα εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που διαφωνεί με την απόφαση για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου προσήλθε την Παρασκευή κανονικά για εργασία σε υπηρεσίες του Καποδιστριακού στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου.
Στην κίνηση αυτή οι υποστηρικτές των κινητοποιήσεων αντέδρασαν και όπως καταγγέλλεται από υπαλλήλους του Ιδρύματος άρχισαν τα τηλέφωνα, οι φραστικές επιθέσεις και οι απειλές, ενώ μάλιστα κάποιοι έφτασαν να κατηγορούν άλλους για «προδοσία».
Όπως λέει ο εδικός γραμματέας της Ομοσπονδίας του κλάδου κ. Β. Βαλσαμάκης, «κάποιοι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σκεφτόμαστε να καταθέσουμε κάποιες αντιπροτάσεις σχετικά με την πορεία των κινητοποιήσεών μας και εγώ δέχτηκα πράγματι τηλεφώνημα από συνάδελφο που μου είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να σεβαστούμε τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας μας και ότι αν δεν το κάνουμε διαπράττουμε προδοσία».
Ο κ. Βαλσαμάκης δηλώνει ότι οι όποιες αποφάσεις του κλάδου πρέπει να ληφθούν με δημοκρατικές διαδικασίες επειδή «θα είμαστε και αύριο συνάδελφοι και θα κληθούμε να συνεργαστούμε». Ο κ. Βαλσαμάκης είναι υπεύθυνος για τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία και σήμερα δεν λειτούργησε. Είναι πιθανότατο όμως τη Δευτέρα κάποιες υπηρεσίες του Ιδρύματος να ανοίξουν, κάτι που θα διαμορφώσει και μια αντίστοιχη δυναμική στην κρίσιμη γενική συνέλευση του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων στο Καποδιστριακό, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.
Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Αθήνας κ. Δ. Σακάτος επιβεβαίωνε ότι περίπου το 50% των υπαλλήλων του Ιδρύματος βρίσκονται από το πρωί στα γραφεία τους και δουλεύουν κανονικά.
Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι οξύτατες αντιπαραθέσεις που επικράτησαν την Πέμπτη στη γενική συνέλευση των υπαλλήλων του Καποδιστριακού και η προσπάθεια ομάδας ακροαριστερών παρατάξεων να «καθαιρέσει» χωρίς εξουσιοδότηση το προεδρείο του συλλόγου επειδή προσήλθε στον διάλογο με το υπουργείο Παιδείας οδήγησε τελικά σε εκφυλισμό της απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου.
Την είδηση ότι εργαζόμενοι προσήλθαν σήμερα στις θέσεις επιβεβαιώνει στο «Βήμα» και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου κ. Φραγκίσκος Βολτερίνος.
Τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν και οι εργαζόμενοι στο Πολυτεχνείο για να λάβουν αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αντιπροσωπεία τους βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο γραφείο του υπουργού Παιδείας στο Μαρούσι.
Όλα αυτά, ενώ οι πρυτάνεις των ΑΕΙ έχουν δηλώσει ότι αν περάσει η 1η Δεκεμβρίου το πανεπιστημιακό εξάμηνο χάνεται.
Τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών ψηφίζουν με κάλπη για το μέλλον της απεργίας
Εκτακτη γενική συνέλευση αυτή τη φορά με κάλπη, θα γίνει τελικά τη Δευτέρα στο πανεπιστημιο Αθηνών και όχι την Τριτη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο γενικός γραμματέας του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση και να εκφραστεί από την πλειονότητα του συλλόγου εάν θέλουν να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις του κλάδου ή όχι.
Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί και συνάντηση των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ.
Τηλεφωνική επικοινωνία Αρβανιτόπουλου – Πελεγρίνη
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας δήλωσε σήμερα ότι «στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μια μικρή μειοψηφία επέβαλε το χάος και τις αποφάσεις δια βοής. Σήμερα διοικητικοί υπάλληλοι που προσήλθαν να εργαστούν, προπηλακίστηκαν και παρεμποδίστηκαν στην άσκηση των καθηκόντων τους».
Όπως ανέφερε ο κ. Αρβανιτόπουλος, «επικοινώνησα με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Πελεγρίνη και του ζήτησα να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου της 25ης Νοεμβρίου για επαναλειτουργία του ΕΚΠΑ και να προβεί πάραυτα σε δημόσια δήλωση και στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίζουν το άμεσο άνοιγμα του Πανεπιστημίου και το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία που παρεμποδίστηκε. Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του, όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να μη θιγούν περαιτέρω το κύρος και οι λειτουργίες του Ιδρύματος».
Πάντως ο κ. Πελεγρίνης δεν έχει αντιδράσει ακόμη στη δήλωση Αρβανιτόπουλου.