Σε διάλογο, αλλά με ανοικτά πανεπιστήμια, καλεί τις διοικήσεις των ΑΕΙ ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Ολα αυτά ενώ κρίθηκε την Πέμπτη παράνομη για δεύτερη φορά από το Πρωτοδικείο Αθηνών η απεργία του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, που όμως δηλώνουν ότι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους υπό την κάλυψη της Ομοσπονδίας τους. Νέα προσφυγή του υπουργείου Παιδείας κατά της Ομοσπονδίας του κλάδου συζητείται την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι της οποίας όμως φαίνεται ότι είναι υποχρεωμένοι να θέσουν προσωπικό ασφαλείας.
Για τις 13.00 της Παρασκευής κλείστηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων που μπαίνουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας. Πάντως, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ είναι προγραμματισμένες για την Παρασκευή η συνεδρίαση των Συγκλήτων τους αλλά και γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων τους.
Συγκεκριμένα οι διοικητικοί υπάλληοι είναι σε γενική συνέλευση από τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής προκειμένου να αποφασίσουν τι στάση θα κρατήσουν στην πρόσκληση του υπουργού να προσέλθουν σε διάλογο.
Ως πρώτη αντίδραση, ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων, πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε στο «Βήμα» ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας καλεί τα πανεπιστήμια σε διάλογο. Το μέλος του προεδρείου της Συνόδου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας, δηλώνει όμως ότι εκτός των οκτώ πανεπιστημίων και των διοικητικών τους υπαλλήλων πρέπει να προσκληθεί επίσημα στο υπουργείο Παιδείας και η Σύνοδος Πρυτάνεων.
«Σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μετά την απογραφή τους, τη μοριοδότηση από τον ΑΣΕΠ και την απόφαση του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου» αναφέρει στη δήλωσή του που εξέδωσε την Πέμπτη ο κ. Αρβανιτόπουλος.
«Καλώ αύριο τις Πρυτανικές Αρχές των οκτώ Ιδρυμάτων σε διάλογο, προκειμένου η Πολιτεία και το Υπουργείο να τους συνδράμουν στην διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν. »Καλώ επίσης σε διάλογο τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην διαθεσιμότητα, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες διαϊδρυματικής κινητικότητας και της επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του δημοσίου. »Ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά Πανεπιστήμια, που είναι καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας