Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχει λάβει η αντιπαράθεση των γιατρών με τον υπουργό Υγείας, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Αδωνι Γεωργιάδη ότι δεν θέλει να τους πάρει τη δόξα ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ για τις απολύσεις.
Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) απάντησαν στον κ. Γεωργιάδη χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα: «Η «δόξα» των απολύσεων ιατρών του ΕΟΠΥΥ θα είναι ολόκληρη για τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη! Ας μην ανησυχεί!». Αποκλειστικά δική του, όπως είπαν, θα είναι και «η δόξα της καταστροφής της υγείας». Επίσης, τον κατηγόρησαν ότι πυροδοτεί πολεμικό κλίμα στην Υγεία.
Δικαιολογίες
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας μετά τις έντονες αντιδράσεις σύσσωμου του ιατρικού κόσμου επιχειρεί να… συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Θεωρεί προφανώς ότι οι αντιδράσεις, τα δημοσιεύματα, ο κόσμος – απολυμένος και μη – τον αδικεί, αφού στη δήλωση που έκανε αργά το απόγευμα της Πέμπτης λέει: «Όποιος διαβάσει εν πνεύματι δικαίου τη χθεσινή μου δήλωση ή τη δει ολόκληρη, θα διαπιστώσει ότι το “δόξα” δεν είναι ούτε για τις απολύσεις αλλά ούτε και κατά κυριολεξία. Είναι για τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι αυτονόητες και δεν πρέπει να τις κάνουμε υπό την πίεση της τρόικας».
Κατά τον κ. Γεωργιάδη η λέξη «δόξα» μεταφράζεται, στην προκειμένη περίπτωση, ως «ευθύνη», και συνεχίζει: «Αν διαπιστώσει κάποιος καλά τι είπα, είπα ότι δεν μπορεί να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν –δεν παίρνει καμιά δόξα ο Τόμσεν στην Ελλάδα, τον βρίζουν όλοι– αλλά πρέπει να του πάρουμε τη δόξα εμείς, δηλαδή να πάρουμε εμείς την ευθύνη. Το λέω για όσους έσπευσαν να παρερμηνεύσουν τη δήλωσή μου. Φυσικά εννοείται ότι οι απολύσεις είναι δυσάρεστο πράγμα για όλους και πόσο μάλλον και για μένα».
Πάντως, το πρόβλημα δεν είναι το πώς μεταφράζεται η δόξα αλλά σε τι αντιστοιχεί αυτή, είτε ερμηνευόμενη ως ευθύνη είτε ως φήμη. Και σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας, η δόξα αντιστοιχεί στα αυτονόητα, ακόμη κι αν όπως είπε ο ίδιος το σωστό μπορεί να περιλαμβάνει απολύσεις. Και ο νοών νοείτω…
Οι γιατροί από την πλευρά τους είχαν σπεύσει να δηλώσουν ότι παρακολουθούν τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού Υγείας με οργή και αγανάκτηση. «Προκαλούν την κοινωνία και τους ιατρούς, τρομοκρατούν και εκφοβίζουν και θυμίζουν πρακτικές και συμπεριφορές που είναι έξω από τη λειτουργία μιας ευνομούμενης κοινωνίας, με κανόνες δημοκρατικής αντίληψης και δεοντολογίας».
«Ούτε δέκα οι πλαστικοί χειρουργοί στον ΕΟΠΥΥ»
Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη χρησιμοποίηση «εξυπνακίστικων επιχειρημάτων» από τον υπουργό, όπως αυτό που είπε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Mega, στην εκπομπή «Ανατροπή», για των ύπαρξη 200 πλαστικών χειρουργών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. «Ο αριθμός δεν είναι ούτε δέκα», αναφέρουν οι γιατροί και σημειώνουν ότι τέτοιες τακτικές «δημιουργούν την αίσθηση άγνοιας, αδυναμίας και προσπάθειας αποπροσανατολισμού, που τελικά στοχεύει σε εξυπηρέτηση σχεδίων τροϊκανής ή μη έμπνευσης, για να οδηγήσουν την κοινωνία εκεί που επιβάλλουν τα στυγνά συμφέροντα και οι δανειστές επικυρίαρχοι».
Οι γιατροί καλούν τον υπουργό Υγείας «να σταματήσει αυτές τις πρακτικές, να συνεργαστεί με τα θεσμικά όργανα των γιατρών, αλλά και των εργαζομένων και των συνταξιούχων, προκειμένου να γίνει κατανοητό σε όλους, ότι οποιαδήποτε πολιτική στηρίζεται στην πραγματικότητα που βιώνουμε, στην προσπάθεια διατήρησης του κοινωνικού κράτους και του Συστήματος Υγείας στη χώρα μας» και προσθέτουν: «Τα «τηλεοπτικά παιχνίδια» έχουν αρχή και τέλος».
Για αήθη δημόσια συμπεριφορά κατηγορούν τον υπουργό Υγείας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ. «Ως εντολοδόχος υπουργός του Ελληνικού Κράτους και κατά συνέπεια φορέας των αξιών που οφείλει να αναγνωρίζει η οργανωμένη κοινωνία προς επιστήμονες που ασκούν το υπέρτατο ανθρωπιστικό λειτούργημα, όφειλε πρωτίστως να συμπεριφέρεται με την προσήκουσα αναγνώριση και σοβαρότητα, τουλάχιστον όσο διαρκέσει η υπουργική θητεία του, αλλά και να αναγνωρίζει ως εκπρόσωπος του Κράτους ότι οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ και νυν ΕΟΠΥΥ, επί χρόνια στήριξαν το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», αναφέρουν. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να δώσει την υπεύθυνη λύση που επιβάλλεται απέναντι στους 5.500 επιστήμονες στον χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και στο σύνολο των ασφαλισμένων.
Ο υπουργός συκοφαντεί τους γιατρούς
Απέναντι στον υπουργό Υγείας βρίσκεται και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ). «Ο υπουργός Υγείας κάνει ό,τι μπορεί μέσα από τις δηλώσεις του, συκοφαντώντας τους ίδιους πυλώνες της Υγείας, τους γιατρούς που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια το εθνικό σύστημα υγείας. Ο ολισθηρός δρόμος που έχει διαλέξει δημιουργεί τις συνθήκες για ένα πανίσχυρο Πανυγειονομικό Μέτωπο που θα αγωνιστεί για να περισώσει τη δημόσια Υγεία» τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου. Οι εκπρόσωποι του ΙΣΑ χαρακτηρίζουν τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη «θλιβερές, άδικες και αλληλοαναιρούμενες από προηγούμενες του ίδιου υπουργού». Επίσης, του θυμίζουν ότι πριν από λίγο καιρό είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν απολυθεί έστω και ένας εργαζόμενος από τον χώρο της Υγείας.
Επίθεση προς τον κ. Γεωργιάδη εξαπολύουν και οι γιατροί της Θεσσαλονίκης. Οι γιατροί τον καλούν «να ανακαλέσει άμεσα αλλιώς παραμένει έκθετος στη συνείδηση του ελληνικού λαού και των ασθενών που καθημερινά αυτοί οι ιατροί με επιτυχία περιθάλπουν».